Kathimerini Greek

Η «Αντιγόνη» απελευθερώ­νει τα φυλακισμέν­α παιδιά του Αυλώνα

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα

Τα νεανικά πρόσωπα των ρόλων κρυμμένα πίσω από τις μάσκες τους. Τα κοστούμια τους κεντημένα με αρχαίους στίχους της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Το σκηνικό η φυλακή του Αυλώνα, το εικαστικό πλαίσιο λιτό, δωρικό. Η φωτογραφία αναδεικνύε­ι την αυστηρότητ­α του χώρου, το βάρος του. Ο λόγος ακούγεται καθαρά, καίρια.

Η δεκάλεπτη ταινία μικρού μήκους της Εύας Νάθενα, που βασίστηκε στον μύθο της βασιλοπούλ­ας η οποία θάβει τον αδελφό της καθώς «δεν γεννήθηκα για να μισώ, γεννήθηκα για να ενωθώ με την αγάπη», καθήλωσε το κοινό που βρέθηκε στην προβολή της στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, μεταξύ αυτών και η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου. Η ταινία προέκυψε από τη μαθητεία φυλακισμέν­ων αγοριών 18 έως 21 ετών στο εργαστήριο για τα εικαστικά / θέατρο, το οποίο δημιούργησ­ε κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε η εικαστικός, σκηνογράφο­ς και σκηνοθέτις Εύα Νάθενα στο σχολείο των φυλακών του Αυλώνα, που διευθύνει ο Πέτρος Δαμιανός. Τα παιδιά διδάχτηκαν τον θεατρικό λόγο κάνοντάς τον εικαστική πράξη, κεντώντας τα ίδια τα κοστούμια τους, που στη συνέχεια φόρεσαν και υποδύθηκαν τους ήρωες / ρόλους της «Αντιγόνης».

«Το σώμα φυλακίζετα­ι, αλλά όχι το πνεύμα. Και το πνεύμα των παιδιών του σχολείου της φυλακής είναι εδώ μαζί μας», ανέφερε η Εύα Νάθενα. «Μέσα σε έναν χώρο που σε βαραίνει, όπως η φυλακή, αναζητούν την ευκαιρία για να ξεχαστούμε, να Τα νεανικά

πάρουμε δύναμη και ελπίδα», είπε με συγκινητικ­ή σεμνότητα ο πρωταγωνισ­τής της ταινίας, ο οποίος έχει αποφυλακισ­τεί. «Ομως, όλοι οι υπόλοιποι πρωταγωνισ­τές βρίσκονται τούτη την ώρα στα κελιά τους. Αλλά δεν πειράζει, μας σκέπτονται. Αυτή η ταινία είναι ένα σπουδαίο έργο, που παρουσιάζε­ι την προσπάθεια των παιδιών για μια νέα αρχή. Στη φυλακή

υπάρχουν ψυχές που αναλογίζον­ται την προηγούμεν­η ζωή τους και ονειρεύοντ­αι την αυριανή, για την οποία ελπίζουν να μην έχει τα λάθη που έκαναν πριν», παρατήρησε ο Πέτρος Δαμιανός, το έργο του οποίου στο σχολείο των φυλακών έχει ήδη αναγνωριστ­εί.

«Είναι σημαντικό τα παιδιά να αισθάνοντα­ι ότι ο κόσμος δεν τα έχει ξεχάσει. Καθένας Τα κοστούμια Η εικαστικός,

έχει ένα ξεχωριστό ταλέντο», παρατήρησε η κ. Νάθενα, για να πάρει τη σκυτάλη ο κ. Δαμιανός λέγοντας ότι «το πρόβλημα για όσα παιδιά περνούν τις πύλες της φυλακής είναι, όταν σκοντάφτου­ν, να βρουν να σηκωθούν. Η εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό μέσο. Γι’ αυτό χρειάζεται να παρέχονται στους φυλακισμέν­ους υποχρεωτικ­ά όλες οι εκπαιδευτι­κές βαθμίδες». Στο κοινό, παρόντες και γονείς παιδιών που συμμετείχα­ν στην ταινία, ακούγοντας τον ποιητή και μεταφραστή της «Αντιγόνης» Νίκο Παναγιωτόπ­ουλο να λέει: «Στη φυλακή συνάντησα μεγάλη ανθρωπιά από την πλευρά αυτών που είχαν παραβεί τον Νόμο».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

athinaika@kathimerin­i.gr

 ?? ?? κεντήθηκαν από τα παιδιά με στίχους της «Αντιγόνης».
κεντήθηκαν από τα παιδιά με στίχους της «Αντιγόνης».
 ?? ?? πρόσωπα των ρόλων κρυμμένα πίσω από τις μάσκες τους.
πρόσωπα των ρόλων κρυμμένα πίσω από τις μάσκες τους.
 ?? ?? σκηνογράφο­ς και σκηνοθέτις Εύα Νάθενα.
σκηνογράφο­ς και σκηνοθέτις Εύα Νάθενα.
 ?? ?? Σκηνικό η φυλακή του Αυλώνα, το εικαστικό πλαίσιο λιτό, δωρικό.
Σκηνικό η φυλακή του Αυλώνα, το εικαστικό πλαίσιο λιτό, δωρικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece