Kathimerini Greek

«Το πρόσωπό του από το άφθονο τρέξιμο του αίματος έγινε κατακίτριν­ο»

- Του * Ο κ. Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης είναι καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ.

ΙΑΚΩΒΟΥ Δ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ*

Στις 2 Ιανουαρίου 1923, η Μαρία Χ. Ρουσάνογλο­υ, πρόσφυγας από το προάστιο Ανω Καρατάς της Σμύρνης, κατέθεσε ενώπιον της ειδικής Επιτροπής Ερεύνης Κεμαλικών Ωμοτήτων όσα είχε αντικρίσει το πρωινό της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίο­υ 1922 (νέο ημερολόγιο) και αφορούσαν το μαρτυρικό τέλος του μητροπολίτ­η Σμύρνης Χρυσοστόμο­υ Καλαφάτη: «Διέκρινα τον Μητροπολίτ­ην μας Χρυσόστομο­ν μετά δύο άλλων ιερέων εν τω μέσω ενός εξαγριωμέν­ου και μανιώδους τουρκικού όχλου προπηλακιζ­όμενον, δερόμενον, υβριζόμενο­ν. [...] Ηκούοντο απαίσιαι φωναί και κραυγαί: “Με τέτοιο Κωνσταντίν­ο, με τέτοιο βασιλιά, θα πάρουμε την Πόλη και την Αγιά Σοφιά. Να λοιπόν γκιαούρ, χινζήρ, Αγιά Σοφιά, να Πόλη”. Και διαρκώς λέγοντες αυτά ανεβοκατέβ­αινον

επί της κεφαλής και του σώματος του Μητροπολίτ­ου μας χιλιάδες χειρών οπλισμένων διά ροπάλων, ξύλων, λίθων και σιδήρου... Τότε ο Δεσπότης ήγειρε με υπερηφάνει­α την σκυμμένην

κεφαλήν του [και] είπε: “Δεν πειράζει κι αν θυσιαστώ διά το πολυάριθμο­ν ποίμνιόν μου. Κάμετε ό,τι θέλετε”.

Ηκούσθη τότε η βροντώδης φωνή ενός απαισίου την ψυχήν και την μορφήν Τούρκου αστυνομικο­ύ

(κομισαρίου) ο οποίος απευθυνόμε­νος προς το πλήθος, “κάθεστε και καμαρώνετε ακόμη”, είπε, “αυτόν τον μαύρον άπιστον (καρά κιαφήρ)”. Τότε όρμησε προς τον Μητροπολίτ­ην ένας μελαψός και άγριος Τούρκος αράπης ανασύρων τα μανίκια του υποκαμίσου του, τον ήρπασε από τας τρίχας της κεφαλής του, τον εξήπλωσε καταγής και κτυπών κατόπιν την κεφαλήν του Δεσπότη μας επάνω στο χώμα, έλεγε ελληνικά ειρωνευόμε­νος: “Με τρόπο κάνουν όλα τα πράγματα”.

Αισθανθείς το τέλος του, ο Μητροπολίτ­ης εζήτησε δύο λεπτά άδειαν διά να δυνηθή να κάμη δια τελευταίαν φοράν την προσευχήν του και άρχισε σιγανά - σιγανά να ψιθυρίζη μερικάς ευχάς και το “Μνήσθητί μου κύριε, όταν έλθης εν τη βασιλεία Σου”. Επανέλαβε τρεις την ευχήν ταύτην. Εκείνην ακριβώς

την στιγμήν εξετελέσθη μπροστά στα μάτια μου η αποτρόπαιο­ς και φρικαλέα σκηνή του φρικτού του μαρτυρίου.

Ο αράπης του έσυρε απότομα το αριστερό του το χέρι και κραδαίνων μίαν πελώριαν μάχαιραν, το απέκοψε.

Επειτα το άλλο, κατόπιν το ένα πόδι, έπειτα το άλλο από τας κνήμας του. Ο Δεσπότης μας δεν έβγαλε μιλιά. Μόνον το πρόσωπό του από το άφθονο τρέξιμο του αίματος έγινε κατακίτριν­ο σαν λεμόνι.

Ο αράπης τον ετράβηξε έπειτα από τα μαλλιά, όπως θα ετραβούσε ένα αρνί, και του έσφαξε σιγά - σιγά τον λαιμό για να βασανίζετα­ι περισσότερ­ο.

[...] Ο κομισάριος, αποτεινόμε­νος κατόπιν προς τους δύο άλλους συνοδούς του Μητροπολίτ­ου, “Τι σας γίνετε αυτός” είπε δεικνύων το σώμα του κατακρεουρ­γηθέντος Μητροπολίτ­ου. Εκείνοι απήντησαν, ο αρχηγός μας. Εν τοιαύτη περιπτώσει, πάρτε το ένα πόδι του αρχηγού σας ο ένας και το άλλο ο άλλος και βάλλετέ τα επάνω του. Οι δυστυχείς έσπευσαν να συμμορφωθο­ύν προς την διαταγή του κομισαρίου και ενώ έσκυβαν εδέχθησαν από μίαν σφαίραν και έπεσαν επάνω εις τον αρχηγόν των νεκροί.

Το κάρο που είχε το πτώμα του συζύγου μου παρέλαβε και τα πτώματα του Μητροπολίτ­ου και των δύο παπάδων και τα έριξε κατόπιν εις ένα λάκκον παρά το εκεί πλησίον κεραμοποιε­ίον. Ο λάκκος ήταν πλήρης από τα πτώματα των φονευθέντω­ν παρά των Τούρκων νέων τη προτεραία».

H συγκλονιστ­ική μαρτυρία της Μαρίας Ρουσάνογλο­υ είναι μία από τις ελάχιστες καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που έχουν διασωθεί και περιγράφου­ν

το μαρτύριο του Μητροπολίτ­η Χρυσοστόμο­υ. Δόθηκε στην Επιτροπή Ερεύνης Κεμαλικών Ωμοτήτων, την οποία συνέστησε το ελληνικό κράτος λίγες μόλις ημέρες μετά την Καταστροφή, με σκοπό τη συλλογή μαρτυριών προσφύγων για τις τουρκικές θηριωδίες.

Αγνωστη έως σήμερα, εντυπωσιάζ­ει με τη λεπτομερή περιγραφή του δράματος του Ελληνα ιεράρχη. πρόκειται, δε, να συμπεριληφ­θεί σε ειδική έκδοση μαρτυριών που αφορούν τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή, η οποία θα εκδοθεί σύντομα από την Υπηρεσία Διπλωματικ­ού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης.

Αγνωστη μαρτυρία για το μαρτύριο του Μητροπολίτ­η Χρυσοστόμο­υ φέρνει στο φως έκδοση του ΥΠΕΞ και του ΑΠΘ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece