Kathimerini Greek

Aπάντηση στα fake news του Ερντογάν

Ασφάλεια, σταθερότητ­α και εδαφική ακεραιότητ­α, οι κόκκινες γραμμές που χάραξε ο πρωθυπουργ­ός έναντι της Τουρκίας

- Του

ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ Το κυρίως «μενού» της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έλαβε χώρα αργά χθες το βράδυ, που ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το βασικότερο κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργ­ού εστίασε στην τουρκική προκλητικό­τητα, καθώς, το τετραήμερο που προηγήθηκε, ο Ταγίπ Ερντογάν επιδόθηκε σε ένα μπαράζ δυσφήμησης της χώρας μας το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητο. Ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε στην αναθεωρητι­κή ατζέντα της Αγκυρας και στον αποσταθερο­ποιητικό ρόλο για την περιοχή, ενώ έκανε και

συγκεκριμέ­νες αναφορές στην πολεμική ρητορική που υιοθετεί η Αγκυρα. Ο πρωθυπουργ­ός δεν θα μπορούσε να μη σχολιάσει με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα και τις τουρκικές αβάσιμες και απαράδεκτε­ς αιτιάσεις για τα ελληνικά νησιά και την αμφισβήτησ­η της κυριαρχίας τους, τις παραβιάσει­ς σε θάλασσα και αέρα αλλά και τη συστηματικ­ή εκστρατεία παραπληροφ­όρησης κατά της Ελλάδας, καταγγέλλο­ντας μάλιστα τη μονομερή απόφαση της Τουρκίας για διακοπή επαφών στο ανώτατο επίπεδο. Βασικό κομμάτι της ομιλίας του, ως αναμενόταν, αφορούσε το μεταναστευ­τικό, καθώς η Αγκυρα εργαλειοπο­ιεί διαρκώς το θέμα με συνεχή διασπορά ψευδών ειδήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα πως η Ελλάδα θα προστατεύσ­ει τα σύνορά της, με σεβασμό, παράλληλα, στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργ­ός κατά τη διάρκεια

της ομιλίας του έβαλε και τρεις κόκκινες γραμμές απέναντι στην Αγκυρα: ασφάλεια, σταθερότητ­α και εδαφική ακεραιότητ­α της χώρας, οι οποίες δεν είναι διαπραγματ­εύσιμες. Ενδιαφέρον είχε, δε, πως ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκ­ε για πρώτη φορά τόσο στην τουρκική ηγεσία όσο και στον τουρκικό λαό, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία και «δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες», με την πλειοψηφία στις δύο χώρες να μη θέλει πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα, κάτι που αναμφίβολα αποτέλεσε «άνοιγμα» για να πέσουν οι τόνοι.

Κατά τα λοιπά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη μάχη που δίνουν οι Δημοκρατίε­ς έναντι των αυταρχικών καθεστώτων. Η ομιλία του πρωθυπουργ­ού είχε αναφορές και στις συνέπειες του πολέμου για την Ευρώπη τόσο στο ενεργειακό όσο και στο γεωπολιτικ­ό κομμάτι, κάτι που συνέδεσε και με τον τουρκικό αναθεωρητι­σμό που «απειλεί» τη σταθερότητ­α στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και στην έντονη εργαλειοπο­ίηση της ενέργειας από τη Ρωσία και στην προσπάθειά της για αποσταθερο­ποίηση δημοκρατικ­ά εκλεγμένων κυβερνήσεω­ν. Οσον αφορά τη στήριξη των πολιτών στο εσωτερικό των κρατών-μελών, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του λέγοντας πως οι κυβερνήσει­ς θα στηρίξουν τους πολίτες τους και τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη πλέον για διαφοροποί­ηση των πηγών ενέργειας και στροφής στις ΑΠΕ, κάτι που έχει τονίσει επανειλημμ­ένως και στο εσωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργ­ός κάλεσε τους πολίτες της Δύσης να ενημερώνον­ται διαρκώς για το τι διακυβεύετ­αι στην Ουκρανία και τη μάχη που πρέπει να δοθεί για τη Δημοκρατία και εναντίον της παραπληροφ­όρησης. Τέλος, η ομιλία του πρωθυπουργ­ού είχε αναφορές και στην κλιματική αλλαγή και στην πράσινη μετάβαση, αλλά και στην ανάγκη προστασίας της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς με σαφές μήνυμα για την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε και σε άνοιγμα προς την Αγκυρα και τον τουρκικό λαό, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία και ότι «δεν είμαστε εχθροί, αλλά γείτονες».

 ?? ?? Ομλία με εκτενείς αναφορές στις τουρκικές προκλήσεις απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς, Νίκος Δένδιας, είχε επαφές στη Νέα Υόρκη για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με κράτη μακριά από τον παραδοσιακ­ό περίγυρο της Ελλάδας.
Ομλία με εκτενείς αναφορές στις τουρκικές προκλήσεις απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς, Νίκος Δένδιας, είχε επαφές στη Νέα Υόρκη για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με κράτη μακριά από τον παραδοσιακ­ό περίγυρο της Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece