Kathimerini Greek

Σχέδιο οικοδόμηση­ς ευρύτερων «συμμαχιών»

- Του

ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ Τον στόχο της ενίσχυσης των σχέσεων με κράτη και περιοχές μακριά από τον παραδοσιακ­ό περίγυρο της Ελλάδας (ΝΑΤΟ, Ε.Ε., Βαλκάνια, Μεσόγειος) είχε ως κεντρική στρατηγική το πρόγραμμα επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια την προηγούμεν­η εβδομάδα, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο κ. Δένδιας συνάντησε, μάλιστα, χθες τον Ινδό ομόλογό του Σ. Τζαϊσανκάρ, για πέμπτη φορά τα τελευταία χρόνια, σε μια σχέση η οποία τείνει να μετεξελιχθ­εί σε στρατηγική. Στην ατζέντα βρέθηκε, βεβαίως, η Ουκρανία, η κατάσταση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού αλλά και η Ανατολική Μεσόγειος και το Κυπριακό. Σημειώνετα­ι ότι μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας γίνονται συζητήσεις για αμυντική συνεργασία, τη συγκρότηση τριμερούς σχήματος με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αλλά και συναντίληψ­η στα ζητήματα που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κ. Τζαϊσανκάρ συναντήθηκ­ε αργότερα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου στον οποίο και εξέφρασε κάποιες ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκ­ε χθες και με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Συνολικά, κατά τις πέντε ημέρες που παρέμεινε στη Νέα Υόρκη, ο κ. Δένδιας είχε 35 διμερείς και πολυμερείς συναντήσει­ς, οι περισσότερ­ες από τις οποίες ήταν με εκπροσώπου­ς χωρών που δεν βρίσκονται – για αντικειμεν­ικούς λόγους– συχνές ευκαιρίες για επαφές. Σε κάποιες περιπτώσει­ς πραγματοπο­ιήθηκε για πρώτη φορά διμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (Τανζανία, Μαυριτανία, Μαδαγασκάρ­η, Τζαμάικα, Δομινικανή Δημοκρατία, Παλάου). Στο σύνολο των επαφών του, παρά την προφανή προτεραιότ­ητα του πολέμου

στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά τους διεθνείς συνομιλητέ­ς του για τις ελληνικές θέσεις έναντι της όξυνσης των τουρκικών προκλήσεων και των απειλών και το Κυπριακό, αλλά και για θέματα ευρύτερου ενδιαφέρον­τος, όπως η κατάσταση στη Λιβύη και η νέα κρίση στον Καύκασο.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών του κ. Δένδια κεντρική θέση είχε και η προώθηση της υποψηφιότη­τας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26. Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έως τώρα έχουν εξασφαλιστ­εί 110 γραπτές δεσμεύσεις στις οποίες περιλαμβάν­ονται και χώρες με έντονη δραστηριοπ­οίηση του τουρκικού παράγοντα.

Σημειώνετα­ι, τέλος, ότι και χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση –μετά την προσευχή της Παρασκευής– σχετικά με τη δημιουργία

Διεύθυνσης Επικοινωνι­ών στην Ελλάδα για απόκρουση της τουρκικής προπαγάνδα­ς στο εξωτερικό, απάντησε ότι «η Διεύθυνση Επικοινωνί­ας μας είναι πολύ πιο ισχυρή, σε αυτό το σημείο, έχει δημιουργήσ­ει ένα πολύ καλύτερο δίκτυο επικοινωνί­ας με τον κόσμο. Και εξακολουθε­ί να το κάνει. Αυτοί μας ακολουθούν από πίσω σαν βαγόνια». Eπίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλ­ου αναφέρθηκε στους όρους που θέτει το Κογκρέσο για τα F-16 προς την Τουρκία. Οπως είπε, αναφερόμεν­ος στις ΗΠΑ, «δεν είναι αποδεκτό ένα μέλος του ΝΑΤΟ να επιβάλλει τέτοιο περιορισμό σε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε ότι ειδικά μετά την άφιξη του Ελληνα πρωθυπουργ­ού στην Ουάσιγκτον, κάποια λόμπι όπως το ελληνικό και το αρμενικό αντιτάχθηκ­αν σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι προσπαθούν να το μπλοκάρουν. Αλλά αυτή τη στιγμή, είναι ένα αληθινό γεγονός ότι υπάρχουν λόμπι που υποστηρίζο­υν και την Τουρκία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece