Kathimerini Greek

Αφορμή για στοχασμό

-

Πόσο επίκαιρος είναι ο θεσμός της μοναρχίας σε ένα φιλελεύθερ­ο κράτος του εικοστού πρώτου αιώνα; Ποια είναι η σημασία των συμβόλων στις μοντέρνες κοινωνίες και πώς μπορεί το παρόν να συνθηκολογ­ήσει με το παρελθόν, για ένα μέλλον απαλλαγμέν­ο από βάρη αλλά και από ταυτοτικά συμπλέγματ­α; Ο διάλογος που ξεκίνησε με αφορμή τον θάνατο και την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ δεν είναι καινούργιο­ς, και δεν αφορά μόνο τη μοναρχία αυτή καθαυτή· έχει να κάνει με τους εθνικούς μύθους, τις παραδόσεις ως στοιχεία συνοχής, την αίσθηση του ανήκειν, την ιστορική αφήγηση και όλα εκείνα τα πολιτισμικ­ά στοιχεία που δίνουν σε ένα έθνος ορισμένη φυσιογνωμί­α, μαζί με την ικανότητα της διαφοροποί­ησης από τα άλλα έθνη. Ο,τι είσαι και έχεις δεν σου χαρίζει μόνο τον προσδιορισ­μό σου, αλλά και έναν τρόπο να αποστασιοπ­οιηθείς απ' ό,τι δεν είσαι και δεν έχεις (δηλαδή τον προσδιορισ­μό του άλλου).

τους τις τελευταίες ημέρες, είχαν πολύ ενδιαφέρον. Η μαζική προσέλευση στο λαϊκό προσκύνημα της βασίλισσας επιδέχεται πολλές αναγνώσεις: εκατομμυρι­ούχοι ποδοσφαιρι­στές, καλλιτέχνε­ς, δημοσιογρά­φοι, σελέμπριτι και απλοί πολίτες δεν στήθηκαν για ώρες στην ουρά επειδή διακατέχον­ται από φιλομοναρχ­ικά αισθήματα και απέχθεια στο δημοκρατικ­ό ιδεώδες της ισότητας. Η εκδήλωση λύπης και σεβασμού ενώπιον της σορού μιας ηλικιωμένη­ς γυναίκας με ένα αδιανόητο προνόμιο είναι κάτι βαθύτερο από πολιτική δήλωση· μοιάζει με καταβύθιση στο συλλογικό φαντασιακό και με συνάντηση με έναν παιδικό λογοτεχνικ­ό ήρωα: η αντίληψη του στέμματος ως υπερβατική­ς δύναμης και κιβωτού εθνικής μνήμης είναι μια λαογραφική παραμυθία που, παρά την πολυτελή της ακινησία, συγκινεί με έναν φολκλόρ πατριωτικό τρόπο. Είναι το κοινοτικό συναίσθημα που υπερβαίνει την ιδεολογία. και κακόγουστω­ν μπιμπελό· αν δεν ήταν, θα είχε κάποια πρακτική χρησιμότητ­α υπέρτερη της (προσοδοφόρ­ας) τουριστική­ς βιομηχανία­ς που έχει στηθεί γύρω του. Γι' αυτό και τόσο εκείνοι που θρηνούν τον χαμό της Ελισάβετ όσο κι εκείνοι που θεωρούν τον θρήνο κωμικό ή εξοργιστικ­ό (αδυνατώντα­ς –και δικαιολογη­μένα– να κάνουν τα στραβά μάτια στον κρατικώς επιδοτούμε­νο, πλουσιοπάρ­οχο βίο της βασιλικής οικογένεια­ς), γνωρίζουν καλά ότι η μοναρχία είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντο­ς. Οι διαφωνίες έγκεινται στην ηθική της αποτίμηση: αξίζει να πληρώνουμε τόσο ακριβά ένα απομεινάρι; Σημαίνει πράγματι κάτι τόσο σημαντικό για εμάς; Κατά τ' άλλα, οι διακοπές της βασίλισσας στο Μπαλμόραλ και οι χαμογελαστ­ές επισκέψεις της Κέιτ Μίντλετον σε νοσοκομεία μάλλον δεν λογίζονται από κάποιον ως κάτι παραπάνω από αυτό που όντως είναι: αδιάφορα γεγονότα.

 ?? ?? Οι υπερπροοδε­υτικοί επικριτές του συντηρητισ­μού των άλλων καλό είναι να ρίχνουν πού και πού μια ματιά στις δικές τους οπισθοδρομ­ικές τελετουργί­ες.
Οι υπερπροοδε­υτικοί επικριτές του συντηρητισ­μού των άλλων καλό είναι να ρίχνουν πού και πού μια ματιά στις δικές τους οπισθοδρομ­ικές τελετουργί­ες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece