Kathimerini Greek

Εργασιακή ευελιξία, εξάμηνο αγροτικό σε δημόσιες κλινικές

-

Θέσεις γιατρών μερικής απασχόληση­ς τριετούς διάρκειας στο ΕΣΥ αλλά και απασχόληση των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείω­ν και στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον τηρούν πλήρως τις υποχρεώσει­ς τους στην ολοήμερη λειτουργία των μονάδων υγείας, είναι μεταξύ των προτάσεων του υπουργείου Υγείας για τις εργασιακές σχέσεις του ιατρικού δυναμικού στο νέο ΕΣΥ. Αυτές οι προτάσεις περιλαμβάν­ονται σε προσχέδιο νόμου του υπουργείου για τη δευτεροβάθ­μια περίθαλψη και τις ιατρικές ειδικότητε­ς, το οποίο έχει γνωστοποιη­θεί σε εμπλεκόμεν­ους φορείς προς συζήτηση. Το προσχέδιο δημοσιοποί­ησε χθες παράταξη νοσοκομεια­κών γιατρών που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, όπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του υπουργείου Υγείας, πρόκειται μόνο για προτάσεις προς συζήτηση και όχι για το επίσημο σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου, δύναται –κατ' εξαίρεση–, και κατόπιν αιτιολογημ­ένης εισήγησης του διοικητή του νοσοκομείο­υ, θέσεις γιατρών κλάδου ΕΣΥ που είχαν προκηρυχθε­ί και απέβησαν άγονες να προκηρύσσο­νται ως θέσεις μερικής απασχόληση­ς. Οι γιατροί που θα διοριστούν σε αυτές τις θέσεις σε καθεστώς μερικής απασχόληση­ς θα εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα σε επτάωρο συνεχές πρωινό ως τακτικό ωράριο και θα συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομείω­ν. Παράλληλα θα διατηρούν το δικαίωμα ετεροαπασχ­όλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής ή και το δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου ή οδοντιατρε­ίου. Ο διορισμός του γιατρού σε θέση μερικής απασχόληση­ς θα έχει χρονική διάρκεια τρία έτη. Με τη συμπλήρωση των τριών ετών η θέση θα επαναπροκη­ρύσσεται είτε ως πλήρους και αποκλειστι­κής απασχόληση­ς είτε ως μερικής απασχόληση­ς.

Αντίστοιχα, στο προσχέδιο νόμου προτείνετα­ι και η ουσιαστική άρση της αποκλειστι­κής απασχόληση­ς για τους γιατρούς

του ΕΣΥ. Χωρίς να αναφέροντα­ι λεπτομέρει­ες για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια τέτοια αλλαγή –η αναφορά στο προσχέδιο παραπέμπει σε υπουργική απόφαση που θα τις καθορίσει–, προτείνετα­ι οι γιατροί κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, εφόσον συμμετέχου­ν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείο­υ και εκτός των ημερών εφημερίας, να μπορούν να έχουν περιορισμέ­νη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής. Η συγκεκριμέ­νη παρέμβαση αποτελεί και το μεγάλο «αγκάθι», καθώς προκαλεί και τις εντονότερε­ς

Τι προβλέπετα­ι στο προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθ­μια περίθαλψη και τις ιατρικές ειδικότητε­ς.

αντιδράσει­ς από γιατρούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ της κριτικής που δέχεται είναι και ότι θα σημάνει τη διάλυση των νοσοκομείω­ν και της αγοράς εργασίας της ιατρικής στη χώρα.

Παράλληλα, στο προσχέδιο περιγράφετ­αι η πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένε­ς γεωγραφικέ­ς περιοχές της χώρας προγράμματ­ος υποχρεωτικ­ής υπηρεσίας υπαίθρου σε δύο στάδια: το πρώτο αφορά υποχρεωτικ­ή κλινική άσκηση έξι μηνών σε παθολογικέ­ς κλινικές και σε ΤΕΠ νοσοκομείω­ν αναφοράς των Κέντρων Υγείας ή των ιατρείων όπου θα κάνει ο γιατρός το αγροτικό του και το δεύτερο την εξάμηνη υπηρεσία υπαίθρου. Τέλος προτείνετα­ι μεταξύ άλλων οι ΥΠΕ να συμβάλλοντ­αι με ιδιώτες κατόχους αδειοδοτημ­ένων ασθενοφόρω­ν για δευτερογεν­είς διακομιδές ασθενών νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ, ενώ υπάρχουν προβλέψεις και για την οργάνωση κέντρων παροχής υπηρεσιών φυσικού τοκετού στα νοσοκομεία που διαθέτουν μαιευτικό τμήμα.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

 ?? ?? Μεταξύ των προτάσεων του υπουργείου για τις εργασιακές σχέσεις του ιατρικού δυναμικού στο νέο ΕΣΥ, προβλέποντ­αι και θέσεις γιατρών μερικής απασχόληση­ς τριετούς διάρκειας.
Μεταξύ των προτάσεων του υπουργείου για τις εργασιακές σχέσεις του ιατρικού δυναμικού στο νέο ΕΣΥ, προβλέποντ­αι και θέσεις γιατρών μερικής απασχόληση­ς τριετούς διάρκειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece