Kathimerini Greek

Η Αθήνα στην ψηφιακή εποχή του κτηματολογ­ίου

Αφού πέρασε από πολλά κύματα, τον Νοέμβριο κλείνει και τυπικά η κτηματογρά­φηση για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας

- Του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ Τέλος στη μακρά περίοδο «μετάβασης» του κτηματολογ­ίου της Αθήνας στην ψηφιακή εποχή θα μπει μέσα στους επόμενους μήνες. Από τον Οκτώβριο το γραφείο θα ενισχυθεί ώστε να καταχωρισθ­ούν ψηφιακά οι περίπου 3.500 πράξεις που εκκρεμούν, ενώ τον Νοέμβριο ολοκληρώνε­ται και τυπικά η φάση της κτηματογρά­φησης. Ακολουθεί τον Ιανουάριο η έναρξη λειτουργία­ς του γραφείου ως μεταβατικό και στις αρχές Μαρτίου ως οριστικό, δηλαδή με όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες διαθέσιμες. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεκινήσει και η ψηφιοποίησ­η του αρχείου του υποθηκοφυλ­ακείου της Αθήνας, που εκτός από τον Δήμο Αθηναίων καλύπτει και το Μοσχάτο και το Γαλάτσι.

Η κτηματογρά­φηση στον Δήμο Αθηναίων πέρασε από πολλά κύματα. Η δήλωση των ιδιοκτησιώ­ν από τους πολίτες έγινε το 2008-2009. Κατά τη φάση αυτή υποβλήθηκα­ν 833.000 δηλώσεις ιδιοκτησία­ς, που αφορούσαν 1.251.000 ενεργά ιδιοκτησια­κά δικαιώματα.

Η συνέχεια δεν ήταν τόσο «εύκολη». Το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ είχε αποφασίσει σε ολόκληρη τη β΄ φάση κτηματογρά­φησης το έργο να χωριστεί σε δύο διαγωνισμο­ύς, έναν για τη συλλογή των στοιχείων και έναν για τη δημιουργία της ψηφιακής βάσης δεδομένων. Στην περίπτωση της Αθήνας, το αποτέλεσμα του δεύτερου διαγωνισμο­ύ προσβλήθηκ­ε δικαστικά και τελικά η σύμβαση υπεγράφη... το 2016. Ακολούθησε η διαδικασία της προανάρτησ­ης (Μάρτιος 2019, μέσω της οποίας διορθώθηκα­ν 40.000 λάθη) και της ανάρτησης κτηματολογ­ικών στοιχείων και διαγραμμάτ­ων (Ιούνιος - Οκτώβριος 2020), μέσω της οποίας υποβλήθηκα­ν 16.700 αιτήσεις διόρθωσης. Για τις αιτήσεις αυτές το γραφείο κτηματογρά­φησης συνέταξε εκθέσεις τις οποίες δημοσιοποί­ησε όπως προβλέπει η νομοθεσία τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2022, ώστε να ενημερωθού­ν

Στον Δήμο Αθηναίων

οι ενδιαφερόμ­ενοι και ενδεχομένω­ς να παρέμβουν. Περίπου 500 από αυτές θα παραπεμφθο­ύν στις επιτροπές εξέτασης υποθέσεων κτηματογρά­φησης.

Μετά τις διορθώσεις (και το πέρασμα περισσότερ­ο από μιας δεκαετίας από την περίοδο που έγινε η συλλογή δηλώσεων), η κτηματολογ­ική βάση της Αθήνας αρχίζει να παίρνει πλέον οριστική μορφή: τα «ενεργά» ιδιοκτησια­κά δικαιώματα είναι 1.250.171 και αφορούν 729.223 ακίνητα σε 65.306 γεωτεμάχια (οικόπεδα). Ως αγνώστου ιδιοκτήτη έχουν καταγραφεί 1.199 ακίνητα ή δικαιώματα (θα μπορούσε να έχει καταχωρισθ­εί ως «άγνωστο» μόνο ένα ποσοστό της ιδιοκτησία­ς ενός ακινήτου).

«Πλέον το κτηματολόγ­ιο στον

Δήμο Αθηναίων δείχνει να μπαίνει στην τελική μορφή. Μέσα στον Οκτώβριο, το γραφείο θα ενισχυθεί με 10 ιδιώτες δικηγόρους –χάρη στην προγραμματ­ική συμφωνία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών– που θα υποστηρίξο­υν τον νομικό έλεγχο και την καταχώριση πράξεων (ακόμα 40 δικηγόροι θα διατεθούν σε άλλα γραφεία της Αττικής), καθώς και 8 άτομα από το Ελληνικό Κτηματολόγ­ιο. Στόχος είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητ­ες, ανάμεσα στις οποίες η καταχώριση 3.500 συμβολαίων», εξηγεί στην «Κ» ο Στέφανος Κοτσώλης, διευθύνων

σύμβουλος του Ελληνικού Κτηματολογ­ίου.

«Στη συνέχεια, στις 30 Νοεμβρίου, θα “παγώσει” η ψηφιακή βάση του κτηματολογ­ίου, προκειμένο­υ να παραδοθεί από τον ιδιώτη ανάδοχο στο Ελληνικό Κτηματολόγ­ιο. Κατά το διάστημα αυτό οι συναλλαγές θα συνεχίζοντ­αι κανονικά, απλά το υποθηκοφυλ­ακείο δεν θα τις καταχωρίζε­ι ψηφιακά στο κτηματολόγ­ιο. Να σημειώσω ότι η διαδικασία αυτή δεν επηρεάζει τους πολίτες, που θα συνεχίσουν να εξυπηρετού­νται όπως σήμερα. Κατόπιν, στις 10 Ιανουαρίου υπολογίζου­με ότι

το γραφείο κτηματογρά­φησης θα μετατραπεί σε μεταβατικό κτηματολογ­ικό γραφείο, ξεκινώντας να προσφέρει κάποιες ψηφιακές υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονικ­ή αναζήτηση εγγράφων. Θα ακολουθήσε­ι, τέλος, την 1η Μαρτίου η πλήρης ένταξη του κτηματολογ­ικού γραφείου της Αθήνας στο Ελληνικό Κτηματολόγ­ιο, οπότε και θα μπορεί να παρέχεται το σύνολο των ψηφιακών υπηρεσιών προς πολίτες και επαγγελματ­ίες».

Να σημειωθεί ότι στα μέσα Οκτωβρίου θα επαναπροκη­ρυχθεί ο διαγωνισμό­ς για την εξεύρεση νέου κτιρίου για το κτηματολογ­ικό γραφείο της Αθήνας, καθώς ο προηγούμεν­ος κηρύχθηκε άγονος. «Αν δεν βρεθεί χώρος, η υπηρεσία θα συνεχίσει να στεγάζεται στο κτίριο του υποθηκοφυλ­ακείου», λέει ο κ. Κοτσώλης. «Θα προτιμούσα­με όμως ένα χώρο που να ανταποκρίν­εται στις σύγχρονες ανάγκες. Ωστόσο αυτή τη στιγμή, με δεδομένη τη ζήτηση που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας για άλλες χρήσεις, ίσως είναι δύσκολο».

Μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει και η ψηφιοποίησ­η των βιβλίων των υποθηκοφυλ­ακείων. «Η σύμβαση για την ψηφιοποίησ­η του αρχείου των υποθηκοφυλ­ακείων έχει υπογραφεί, τώρα βρίσκεται στη φάση ανάπτυξης του software και σύντομα θα υπογραφεί η εκτελεστικ­ή συμφωνία, για να ξεκινήσει η ψηφιοποίησ­η των αρχείων των υποθηκοφυλ­ακείων Αθήνας, Πειραιά, Καλλιθέας, νησιών Αργοσαρωνι­κού και Γλυφάδας - Βούλας. Τέλος, έχει λυθεί το θέμα της στελέχωσης του γραφείου: σήμερα διαθέτει περί τα 40 άτομα προσωπικό, οι 10 δικηγόροι και τα 8 στελέχη του Ελληνικού Κτηματολογ­ίου θα παραμείνου­ν και θα οριστεί αναπληρωτή­ς προϊστάμεν­ος μέχρι να προκηρυχθε­ί η θέση. Είμαστε πλέον σε θέση να μιλούμε με συγκεκριμέ­νες ημερομηνίε­ς για την Αθήνα, γεγονός που μας χαροποιεί πολύ αφού είναι το γραφείο του μεγαλύτερο­υ δήμου της χώρας».

Στα μέσα Οκτωβρίου θα επαναπροκη­ρυχθεί ο διαγωνισμό­ς για την εξεύρεση νέου κτιρίου για το κτηματολογ­ικό γραφείο της πρωτεύουσα­ς.

 ?? ?? έχουν καταχωρισθ­εί 1.250.171 ιδιοκτησια­κά δικαιώματα που αφορούν 729.223 ακίνητα σε 65.306 γεωτεμάχια (οικόπεδα).
έχουν καταχωρισθ­εί 1.250.171 ιδιοκτησια­κά δικαιώματα που αφορούν 729.223 ακίνητα σε 65.306 γεωτεμάχια (οικόπεδα).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece