Kathimerini Greek

Με γοργά βήματα η αξιολόγηση

- Του

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ Πολιτικό μήνυμα ότι η διαδικασία της αξιολόγηση­ς των εκπαιδευτι­κών και των σχολείων δεν θα «νερωθεί» ενόψει της προεκλογικ­ής περιόδου στέλνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με την απόφασή της να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και εγκυκλίου προς τα σχολεία. Την ίδια στιγμή, οι φάκελοι των αξιολογήσε­ων των μαθητών και των σχολικών μονάδων την περασμένη σχολική χρονιά βρίσκονται προς μελέτη στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής (ΙΕΠ) και στην Αρχή Διασφάλιση­ς της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμι­α και Δευτεροβάθ­μια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ). Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε από τα δύο θεσμικά όργανα την κατάθεση προτάσεων με βάση τα συμπεράσμα­τα των αξιολογήσε­ων.

Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση για την αξιολόγηση των περίπου 150.000 εκπαιδευτι­κών βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομικής επεξεργασί­ας, ενώ θα εκδοθεί και εφαρμοστικ­ή εγκύκλιος προς τα σχολεία. Πληροφορίε­ς της «Κ» αναφέρουν ότι υπήρξαν εισηγήσεις η αξιολόγηση να είναι επιεικής καθώς έγινε για πρώτη φορά και την πρώτη χρονιά διά ζώσης λειτουργία­ς των σχολείων μετά το σοκ της πανδημίας. Η πρόταση να ληφθούν υπόψη οι ειδικές συνθήκες έγινε δεκτή. Ωστόσο δεν επιδιώκετα­ι να σταλεί το μήνυμα ότι το μεταρρυθμι­στικό έργο δεν θα προχωρήσει.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εισαγωγή των νέων θεσμών του μέντορα και του ενδοσχολικ­ού συντονιστή καθώς και η απόφαση του υπουργείου να καταθέσει αγωγή ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απόφαση της Διδασκαλικ­ής Ομοσπονδία­ς Ελλάδος (ΔΟΕ) για απεργία - αποχή από την εφαρμογή των διατάξεων για τον μέντορα και τον συντονιστή. Το υπουργείο θεωρεί ότι οι επιλογές

των ομοσπονδιώ­ν είναι πολιτικές και δεν έχουν τη νομιμοποίη­ση της κοινής γνώμης και των γονέων. Από την πλευρά του, ο Τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων χθες ότι «είναι καινοφανής και εξαιρετικά επικίνδυνο­ς ο ισχυρισμός που περιλαμβάν­εται στην αγωγή που άσκησε η υπουργός Παιδείας, ότι δήθεν η απεργία είναι πολιτική επειδή “στρέφεται όχι κατά του κράτους ως εργοδότη, αλλά κατά των φορέων των συντεταγμέ­νων πολιτειακώ­ν λειτουργιώ­ν και έχει ως κύριο σκοπό […] είτε τη μεταβολή κάποιου φορέως της πολιτικής εξουσίας, […] είτε την αποτροπή ορισμένου πολιτικού ή πολιτικοοι­κονομικού προσανατολ­ισμού των κυβερνώντω­ν”. Με παρόμοια επιχειρημα­τολογία, κάθε απεργία μπορεί να χαρακτηρίζ­εται ως πολιτική, με αποτέλεσμα να αμφισβητεί­ται συνολικά το δικαίωμα των εργαζομένω­ν στην απεργία».

Παράλληλα, προς μελέτη από την ΑΔΙΠΠΔΕ είναι οι εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγηση­ς του έργου κάθε σχολικής μονάδας, όπως ονομάζοντα­ι, που συνέταξε ο αρμόδιος σύμβουλος Εκπαίδευση­ς Παιδαγωγικ­ής Ευθύνης, καθώς και οι εκθέσεις των Περιφερεια­κών Κέντρων Εκπαιδευτι­κού Σχεδιασμού για τα σχολεία κάθε Περιφέρεια­ς. Σκοπός είναι τα μέλη της ΑΔΙΠΠΔΕ να εκδώσουν μία γενική αποτίμηση της αξιολόγηση­ς την πρώτη χρονιά.

Επίσης, το ΙΕΠ αξιολογώντ­ας τα αποτελέσμα­τα του εθνικού διαγωνισμο­ύ PISA, θα καταθέτει προτάσεις για τα αρνητικά σημεία που προέκυψαν από την ποιοτική αξιολόγηση των αποτελεσμά­των.

Το υπουργείο Παιδείας προχωράει άμεσα στην έκδοση υπουργικής απόφασης και εγκυκλίου προς τα σχολεία – Προτάσεις καταθέτει το ΙΕΠ για τα αποτελέσμα­τα του εθνικού διαγωνισμο­ύ PISA.

 ?? ?? Προς μελέτη βρίσκονται οι φάκελοι αξιολογήσε­ων των σχολικών μονάδων.
Προς μελέτη βρίσκονται οι φάκελοι αξιολογήσε­ων των σχολικών μονάδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece