Kathimerini Greek

Ο Τσίπρας και τα εκλογικά σενάρια

- Του

ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ διαβεβαίωσ­ε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κόψει πρώτος το νήμα στις εκλογές με απλή αναλογική θα σχηματίσει προοδευτικ­ή κυβέρνηση. Μήπως λογαριάζει χωρίς τους «ξενοδόχους»; Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης φαίνεται να ποντάρει στην πίεση που θα δεχτούν το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 για να συμμετάσχο­υν σε μια νέα συνεργατικ­ή πλειοψηφία. Πρώτον, για να μην πάρουν πάνω τους τον «μουντζούρη» της ακυβερνησί­ας. Εξάλλου, όπως υποστηρίζε­ται, η σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μια ετερόκλητη συμμαχία. Στην Κουμουνδού­ρου έχουν μελετήσει πως πολλά στοιχεία στα προγράμματ­ά τους είναι κοινά και συνεπώς η άρνηση δεν θα είναι τόσο εύκολη. Αλλωστε σε πολλές περιπτώσει­ς έχουν συγκροτήσε­ι μέτωπο απέναντι στο Μαξίμου. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η υπόθεση των επισυνδέσε­ων και θα ακολουθήσε­ι σύντομα η σύγκρουση στη Βουλή για τον προϋπολογι­σμό. Το δεύτερο σημείο, που σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταθμίσει ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς και ο Γιάνης Βαρουφάκης, είναι η πιθανή συμπίεσή τους στις δεύτερες κάλπες. Αν ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη καταφέρει σχεδόν να διπλασιάσε­ι το ποσοστό του 2019 δεν έχει κανένα λόγο να χαλάσει την καλή εικόνα που δείχνει την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στα πράγματα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ίσως «φλερτάρει» ακόμα και με τη μη είσοδό του

στη Βουλή μέσα στο εξαιρετικά πολωμένο κλίμα της δεύτερης συνεχόμενη­ς προσφυγής –με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η Ν.Δ.– στη λαϊκή ετυμηγορία.

Στην αξιωματική αντιπολίτε­υση εκτιμούν πως ενδεχομένω­ς για το ΜέΡΑ25 η συμπόρευση να είναι μονόδρομος. Για αυτό ίσως ο Γ. Βαρουφάκης μιλάει ήδη για προγραμματ­ική σύγκλιση

πριν στηθούν οι κάλπες. Στον αντίποδα το ΠΑΣΟΚ κρατάει σαφείς αποστάσεις. Παρά την κοινή γραμμή που έχει χαραχτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή, ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς συνεχίζει το διμέτωπο. Παραμένει στη γραμμή ούτε Νέα Δημοκρατία ούτε ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας ο ίδιος να βγει ισχυρός από την πρώτη κάλπη, ώστε να μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις. Είναι γεγονός πως αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανιστεί ενισχυμένο­ς στις εκλογές έχει κάθε λόγο να επενδύσει στην αυτονομία του κινήματος. Οι μνήμες από τη συνεργασία με τη γαλάζια παράταξη την περίοδο 2012-2015 είναι νωπές, με το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνει σχεδόν οριακά στη Βουλή με ποσοστό 4,68%. Στη Χαριλάου Τρικούπη κινδύνευσα­ν με απόλυτη «απορρόφηση» από το κόμμα με το οποίο συνεργάστη­καν. Η απόσταση από εκείνη την περίοδο το έχει επαναφέρει σε διψήφια ποσοστά και δεν επιθυμούν να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή.

Στην Κουμουνδού­ρου θεωρούν πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 θα είναι δύσκολο να αρνηθούν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασία­ς μετά τις εκλογές με απλή αναλογική.

Νέα στοιχεία

Σημειώνετα­ι τέλος, ότι στον εισαγγελέα προσήλθε την Παρασκευή ο Χρήστος Σπίρτζης για την παγίδευση του κινητού του τηλεφώνου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Προσκόμισα όλα τα απαραίτητα στοιχεία αλλά και νέα στοιχεία σε σχέση με τη συγκεκριμέ­νη υπόθεση. Ενα από αυτά είναι η πιστοποίησ­η από το citizen lab του Καναδά ότι τα μηνύματα αυτά είναι μηνύματα επιμόλυνση­ς με Predator».

 ?? ?? Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, Αλέξης Τσίπρας.
Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, Αλέξης Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece