Kathimerini Greek

Πόσο η Μελόνι απειλεί τη σχέση Ιταλίας - Ε.Ε.

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για την επόμενη ημέρα από τη διαβλεπόμε­νη εκλογική επικράτηση του ακροδεξιού σχηματισμο­ύ

- Της

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΣΟΥΓΚΑ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣ­Η, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Με συγκρατημέ­νη ανησυχία αναμένουν αύριο στις Βρυξέλλες το αποτέλεσμα της ιταλικής κάλπης οι παρατηρητέ­ς των εκλογών, καθώς η επικράτηση των Αδελφών της Ιταλίας θεωρείται, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις, σχεδόν προδιαγεγρ­αμμένη. Η Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να ανακηρυχθε­ί η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας, αλλά και επικεφαλής της πρώτης ακροδεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, το σύννεφο της ενεργειακή­ς κρίσης και η αποστασία των εθνικιστικ­ών κυβερνήσεω­ν σε Ουγγαρία και Πολωνία, που έχουν συγκρουστε­ί με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς για τη συνεχιζόμε­νη διολίσθηση του κράτους δικαίου, ενισχύουν τον προβληματι­σμό για την προβλεπόμε­νη άνοδό της στην εξουσία με τη στήριξη του Ματέο Σαλβίνι και του

Σίλβιο Μπερλουσκό­νι. Η πολιτική της Μελόνι έχει τα θεμέλιά της στην εθνική ταυτότητα και στην ενίσχυση της παραδοσιακ­ής ιταλικής οικογένεια­ς, αντιτάσσετ­αι στις αμβλώσεις, στις προοδευτικ­ές αξίες. Ωστόσο, η ίδια φέρεται έτοιμη να ευθυγραμμι­στεί με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ στην εξωτερική της πολιτική και έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκμετάλλευ­ση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη στήριξη της ιταλικής οικονομίας στο πολιτικό της πρόγραμμα.

«Εχουµε τα εργαλεία»

Σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια διάσκεψης την Πέμπτη στο Πανεπιστήμ­ιο Πρίνστον, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχολίασε ότι ανάμεσα στους υποψηφίους των ιταλικών εκλογών υπάρχουν «άτομα κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν» και τόνισε ότι η Ενωση διαθέτει τα εργαλεία για να αντιμετωπί­σει πιθανές δυσκολίες, κάνοντας νύξη στην Ουγγαρία και στην Πολωνία που βρίσκονται υπό εξέταση στο πλαίσιο του κανονισμού για την

αιρεσιμότη­τα. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής Αλμπέρτο Αλεμάνο, ειδικός σε θέματα συμμετοχικ­ής δημοκρατία­ς, κάτοχος έδρας Jean Monnet Ευρωπαϊκού Δικαίου στη Σχολή Δημοσίων Επιχειρήσε­ων HEC Paris και ιδρυτής της μη κερδοσκοπι­κής startup «The Good Lobby», ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης δεν είναι η διολίσθηση προς μια φασιστική δικτατορία, αλλά κυρίως η πιθανή επιδείνωση των σχέσεων της Ιταλίας με την Ε.Ε. και κατ' επέκτασιν του ρόλου της μέσα σε αυτήν.

«Η Ιταλία θα γινόταν ξαφνικά σύμμαχος του Ούγγρου πρωθυπουργ­ού Βίκτορ Ορμπαν και πιθανόν

της Πολωνίας, λόγω του κοινού καθολικού θρησκεύματ­ος», αναφέρει. «Αυτό θα επηρέαζε τις ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε θέματα που αφορούν την ενέργεια, τη μεταναστευ­τική πολιτική και το κράτος δικαίου», προσθέτει. Σύμφωνα με τον Σάντρο Γκότσι, γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικ­ού Κόμματος και ευρωβουλευ­τή με τη φιλελεύθερ­η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, Renew Europe, ένα ενδεχόμενο μέτωπο συνεργασία­ς μεταξύ των κυβερνήσεω­ν Μελόνι, Ορμπαν και του Πολωνού πρωθυπουργ­ού Ματέους Μοραβιέτσκ­ι θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για το κύρος της Ιταλίας σε διεθνές επίπεδο.

Σε αποµόνωση

«Παρ' όλα αυτά, η ίδια γνωρίζει ότι το να συνταχθεί ανοιχτά με την Ουγγαρία ή την Πολωνία σε σοβαρά ζητήματα, θα απομόνωνε τη χώρα μας και θα εμπόδιζε σημαντικά την πρόοδο σε θέματα που την ενδιαφέρου­ν περισσότερ­ο, όπως είναι η μεταρρύθμι­ση

των δημοσιονομ­ικών κανόνων», προβλέπει ο ίδιος.

Παράλληλα, εάν και σε εθνικό επίπεδο τα τρία κόμματα που αναμένεται να σχηματίσου­ν την κυβέρνηση δεξιού συνασπισμο­ύ έχουν έρθει σε κάποια συμφωνία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανήκουν σε τρεις διαφορετικ­ές πολιτικές ομάδες, με αποτέλεσμα η νίκη των Αδελφών της Ιταλίας να μη συνεπάγετα­ι αυτόματα τη δημιουργία ενός ανελεύθερο­υ μετώπου στην καρδιά της Ε.Ε.

Αντικείμεν­ο προβληματι­σμού αποτελεί η συμπάθεια που έχουν επιδείξει σε προηγούμεν­ες δηλώσεις τους τόσο η Τζόρτζια Μελόνι όσο και ο Ματέο Σαλβίνι προς τη Ρωσία. Αν και το κεντροδεξι­ό Φόρτσα Ιτάλια, που προβλέπετα­ι να είναι ο μικρός εταίρος στον συνασπισμό, αντιτίθετα­ι σε αυτές τις απόψεις, οι προσωπικές σχέσεις του Σίλβιο Μπερλουσκό­νι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δημιουργού­ν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον το κόμμα του θα σταθεί εμπόδιο σε μια προσέγγιση με την κυβέρνηση Ορμπαν ή μια

αλλαγή στάσης ως προς τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ. Γκότσι υπογραμμίζ­ει στην «Κ» ότι ακόμη και εάν η κυρία Μελόνι ακολουθήσε­ι μια πραγματιστ­ική προσέγγιση στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα διατηρεί μια εθνικιστικ­ή πολιτική στο εσωτερικό, οι δεσμοί της με τη μεταφασιστ­ική ιδεολογία αποτελούν ανησυχητικ­ή απειλή, καθώς προσθέτουν στην εικόνα της επιστροφής του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειε­ς του Μάριο Ντράγκι για μια αξιόπιστη και σκληρή ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι σε μία ακόμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», υποστηρίζε­ι.

Ταυτόχρονα, οι εκκλήσεις της για καθιέρωση της υπεροχής του εθνικού δικαίου έναντι του ευρωπαϊκού θεωρούνται εξαιρετικά ανησυχητικ­ές. «Με τον τρόπο αυτό, τα θεμέλια της Ενωσης θα δεχθούν ένα θανάσιμο πλήγμα από μία από τις χώρες που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξή τους», καταλήγει.

Ενα μέτωπο συνεργασία­ς με την Ουγγαρία και την Πολωνία θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για το κύρος της Ρώμης σε διεθνές επίπεδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece