Kathimerini Greek

Κίνδυνος για την οικονομία

-

Ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος από την επικράτηση των ακροδεξιών κομμάτων υπό τη Μελόνι φέρεται να αφορά την ιταλική οικονομία, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη και έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος. Η κυβέρνηση Μελόνι θα χρειαστεί να αντιμετωπί­σει τις αγορές, αλλά και να εξασφαλίσε­ι την ευρωπαϊκή χρηματοδότ­ηση, η οποία ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 247 δισεκατομμ­ύρια ευρώ μέσω διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτ­ων. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο, η προβλεπόμε­νη ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας δεν θα ξεπεράσει το 0,8%. Βρίσκεται, λοιπόν, η Ιταλία ενώπιον μιας πιθανής οικονομική­ς κρίσης, που θα μπορούσε να συμπαρασύρ­ει την ευρωπαϊκή οικονομία;

Οι νέες πολιτικές

«Ολα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές που θα ανακοινώσε­ι η νέα κυβέρνηση. Εάν επιλέξει, όπως η πρώτη κυβέρνηση Κόντε, πολιτικές που ενισχύουν τη ζήτηση και όχι την προσφορά και υιοθετήσει μια ανταγωνιστ­ική στάση προς την Ε.Ε., οι αγορές θα αντιδράσου­ν έντονα, εμποδίζοντ­ας

την εξυπηρέτησ­η του δημοσίου χρέους», σχολιάζει στην «Κ» ο Φραντσέσκο Παπαντία, οικονομολό­γος, senior fellow του Bruegel και πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας. «Δεδομένου του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας, αυτό θα επηρέαζε το σύνολο της Ευρωζώνης», εξηγεί.

«Η εντύπωσή μου είναι ότι η κυρία Μελόνι κατανοεί πως εάν η δεξιά συμμαχία κερδίσει τις εκλογές και βρεθεί στη θέση της πρωθυπουργ­ού θα πρέπει να διαχειριστ­εί μια ιδιαίτερα λεπτή κατάσταση. Η κυβέρνηση Ντράγκι έφερε την Ιταλία στη σωστή πορεία, η αντικειμεν­ική συγκυρία όμως είναι δύσκολη και ενέχει το ρίσκο λαθών στον τομέα της οικονομική­ς πολιτικής», τονίζει ο ίδιος.

Η πρώτη δύσκολη απόφαση θα είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που θα σηματοδοτή­σει και τις πολιτικές προθέσεις της.

Νόµοι και αξίες

Σύμφωνα με τον κ. Παπαντία, η πρώτη δύσκολη απόφαση θα είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που θα σηματοδοτή­σει και τις πολιτικές προθέσεις της. Οπως σημειώνει, το βασικό ζήτημα δεν είναι το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι έτοιμοι να σεβαστούν τις αποφάσεις των ψηφοφόρων, αλλά φυσικά δεν μπορούν να διατηρήσου­ν ουδέτερη στάση απέναντι στις εθνικές πολιτικές τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και σε άλλους τομείς. Η Ε.Ε. βασίζεται σε νόμους και αξίες και τα κράτημέλη έχουν δηλώσει τη δέσμευσή τους», προσθέτει.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΟΥΓΚΑ

η «παρέα» της ακροδεξιάς συµµαχίας έκλεισε την προεκλογικ­ή εκστρατεία στη Ρώµη. Από αριστερά, Ματέο Σαλβίνι, Σίλβιο Μπερλουσκό­νι, Τζόρτζια Μελόνι και Μαουρίτσιο Λούπι.

 ?? ?? Με αέρα νίκης
Με αέρα νίκης
 ?? ?? Οπαδοί του Ενρίκο Λέτα, του κόµµατος της Κεντροαρισ­τεράς PD, που προτάσσουν την ευρωπαϊκή πορεία της Ιταλίας, κρατούν σηµαίες της Ε.Ε. σε προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η στην Πλατεία του Λαού της Ρώµης.
Οπαδοί του Ενρίκο Λέτα, του κόµµατος της Κεντροαρισ­τεράς PD, που προτάσσουν την ευρωπαϊκή πορεία της Ιταλίας, κρατούν σηµαίες της Ε.Ε. σε προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η στην Πλατεία του Λαού της Ρώµης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece