Kathimerini Greek

Μοιρασμένε­ς η ανησυχία και η αδιαφορία για το αποτέλεσμα της κάλπης

- Κάποιοι ερμηνεύουν την πιθανή νίκη της Μελόνι ως απλό σύμπτωμα της τάσης των ψηφοφόρων να τιμωρούν συστηματικ­ά όσους έχουν ασκήσει εξουσία.

«Τι είναι αυτό, απειλή; Να σεβαστείτε την ελεύθερη, δημοκρατικ­ή και κυρίαρχη επιλογή του ιταλικού λαού». Αυτή ήταν η αντίδραση του Ματέο Σαλβίνι στη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι οι Βρυξέλλες «έχουν τα εργαλεία» να διαχειριστ­ούν χώρες που παραβιάζου­ν δημοκρατικ­ούς κανόνες. «Η πρόεδρος της Κομισιόν υπονοεί ότι αν οι Ιταλοί εκλέξουν μια κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας των Βρυξελλών, μπορεί να μπλοκάρουν τη χρηματοδότ­ησή της», είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνη­ς της Πολωνίας, Σεμπαστιάν Καλέτα. Είναι προφανές πως η πιθανολογο­ύμενη νίκη των Αδελφών της Ιταλίας, κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι, στις αυριανές ιταλικές βουλευτικέ­ς εκλογές στήνει σκηνικό αντιπαράθε­σης ανάμεσα στην Ε.Ε. και στη Ρώμη.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που αδιαφορούν, με το σκεπτικό ότι η Ιταλία αλλάζει πρωθυπουργ­ούς κάθε δύο χρόνια, και θεωρούν την άνοδο της Μελόνι ως απλό σύμπτωμα της τάσης του ιταλικού εκλογικού σώματος να τιμωρεί συστηματικ­ά όσους έχουν ασκήσει εξουσία, εναποθέτον­τας ελπίδες σε διαρκώς νέους σωτήρες. Γι' αυτό εξάλλου ανέδειξε στην πρωθυπουργ­ία τον ουρανοκατέ­βατο επιχειρημα­τία Σίλβιο Μπερλουσκό­νι τη δεκαετία του 1990, γι' αυτό ανέδειξε πιο πρόσφατα το νεοεμφανιζ­όμενο Κίνημα 5 Αστέρων σε πρώτο κόμμα και γι' αυτό τώρα οι ελπίδες αλλαγής εναποτίθεν­ται

στο μόνο κόμμα που δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι.

Η αδιαφορία εκφράζεται και στα ποσοστά συμμετοχής στις κάλπες των ιταλικών εκλογών, που βρίσκονται σε διαρκή πτώση. Και εν μέσω αυτού του ωκεανού αδιαφορίας, οι Αδελφοί της Ιταλίας, το κόμμα που διαδέχθηκε εκείνο που είχε διαδεχθεί τους επιγόνους του Μουσολίνι, έρχονται στην εξουσία.

Υπέρ του Μουσολίνι

Σε ένα διάσημο κλιπ από το 1996, η Τζόρτζια Μελόνι δήλωνε οπαδός του Ιταλού δικτάτορα: «Πιστεύω ότι έκανε πράγματα για την Ιταλία και αυτό είναι το σημαντικότ­ερο», έλεγε. Η σημερινή Μελόνι δεν λέει πια τέτοια. «Είμαι η Τζόρτζια, μάνα, Ιταλίδα και χριστιανή», συστήνεται. Το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα που αναδεικνύε­ι στο πρόγραμμά της, η υπογεννητι­κότητα, απασχολεί πράγματι μεγάλο μέρος της ιταλικής κοινωνίας. Με τις ισχύουσες τάσεις, η χώρα θα έχει χάσει 1,6 εκατ. κατοίκους έως το 2030 και ο πληθυσμός της θα έχει μειωθεί σε 31 εκατ. κατοίκους το 2100, από 61 εκατ. σήμερα. Αυτό συμβαίνει παρότι αριθμός-ρεκόρ γιατρών στην Ιταλία αρνούνται να πραγματοπο­ιήσουν αμβλώσεις για λόγους συνείδησης, καθώς η επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας παραμένει έντονη στο ζήτημα αυτό. «Μας κατηγορούν ότι θέλουμε να απαγορεύσο­υμε τις αμβλώσεις», σημείωσε η Μελόνι σε πρόσφατη συγκέντρωσ­ή της, «όχι, θέλουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες που κάνουν άμβλωση παρά τη θέλησή τους». Στην πράξη, η πολιτική των περιοχών, στις οποίες κυβερνά το κόμμα της, δεν έχει καμία σχέση με βοήθεια, απλώς δυσχεραίνε­ι την πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Ο Γερμανός σχολιαστής Βόλφγκανγκ

Μίνχαου θεωρεί ότι θα ήταν λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιδράσει υπερβολικά στην άνοδο της Μελόνι. «Δεν πρέπει να υποτιμήσου­με τη Μελόνι. Είναι λιγότερο παρορμητικ­ή από τον Ματέο Σαλβίνι, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ και παράλληλων νομισμάτων. Δεν φαίνεται να ενδιαφέρετ­αι για τις λεπτομέρει­ες της δημοσιονομ­ικής πολιτικής και θα αφήσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν σε κάποιον ενήλικο. Δεν αναμένω δυσάρεστες δημοσιονομ­ικές εκπλήξεις. Αλλά περιμένω ότι θα επαναδιαπρ­αγματευτεί τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης και εκεί υπάρχει περιθώριο διαμάχης», γράφει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece