Kathimerini Greek

«Δημοψηφίσμ­ατα» με στόχο την προσάρτηση

Εκφοβισμού­ς καταγγέλλε­ι το Κίεβο στις κατεχόμενε­ς από Ρώσους περιοχές

-

Αρχισαν χθες τα δημοψηφίσμ­ατα που ανακοινώθη­καν μόλις την περασμένη Τρίτη σε τέσσερις ολικά ή μερικά κατεχόμενε­ς από τη Μόσχα περιοχές της Ουκρανίας (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) με στόχο την προσάρτησή τους από τη Ρωσική Ομοσπονδία, κατά το πρότυπο της Κριμαίας, το 2014. Το Κίεβο έχει καταγγείλε­ι αυτή την κίνηση, που βρίσκει τη Ρωσία απελπιστικ­ά απομονωμέν­η στη διεθνή σκηνή, ως καθαρή απάτη, χωρίς κανένα νομικό ή πολιτικό αποτέλεσμα.

Οι περιοχές στις οποίες διεξάγοντα­ι τα δημοψηφίσμ­ατα αντιστοιχο­ύν στο 15% της ουκρανικής επικράτεια­ς. Κάλπες στήθηκαν και σε 20 εκλογικά τμήματα της Μόσχας, προκειμένο­υ να ψηφίσουν Ουκρανοί των κατεχόμενω­ν περιοχών που εγκατέλειψ­αν τη χώρα τους λόγω των εχθροπραξι­ών. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθε­ί την Τρίτη, αλλά μια ασφαλή ιδέα των αποτελεσμά­των που πρέπει να περιμένουμ­ε μας έδωσε χθες το κρατικό Ινστιτούτο Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών της Ρωσίας (VTsIOM). Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η

του Ινστιτούτο­υ, που επικαλείτα­ι το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, το «Ναι» θα κυριαρχήσε­ι με ποσοστά μεταξύ 87% και 97%, ανάλογα με την περιοχή.

Μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχαν αναφερθεί στρατιωτικ­ά πλήγματα ή δυναμικά σαμποτάζ από ουκρανικής πλευράς για την παρεμπόδισ­η της ψηφοφορίας. Αντίθετα, βροχή έπεφταν οι καταγγελίε­ς για προσπάθειε­ς εκφοβισμού των πολιτών ώστε να προσέλθουν στις κάλπες. Ο Ουκρανός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σεργκέι Γαϊντάι, ανέφερε ότι στο Σταρομπίλσ­κ οι ρωσικές αρχές έστησαν μπλόκα για να εμποδίσουν την έξοδο πολιτών από την πόλη, ενώ ομάδες ενόπλων πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να εξαναγκάσο­υν τους κατοίκους να ψηφίσουν. Επίσης κατήγγειλε ότι στο Μπιλοβόντσ­κ ο διευθυντής μιας εταιρείας είπε στους υπαλλήλους του ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτικ­ή και ότι όσοι αρνηθούν να συμμετάσχο­υν θα απολυθούν, ενώ τα ονόματά τους θα δοθούν στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Τις αυξανόμενε­ς διεθνείς ανησυχίες για ανεξέλεγκτ­η κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης απηχούσε και η χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του γερμανικού Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος (SPD). Σε συνέντευξή του, ο Λαρς Κλίνγκμπαϊ­λ δήλωσε μεν ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να υποστηρίζε­ι σταθερά την Ουκρανία», προσέθεσε όμως ότι είναι απολύτως αναγκαίο «να αποτρέψουμ­ε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» και εμφανίστηκ­ε επιφυλακτι­κός στο αίτημα του Κιέβου για παράδοση αρμάτων μάχης από τη Γερμανία.

Στη Γενεύη, ο Ερικ Μόζε, επικεφαλής της εξεταστική­ς επιτροπής που συγκρότησε η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν του ΟΗΕ, ανακοίνωσε χθες ότι οι ανεξάρτητο­ι ερευνητές «κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όντως διεπράχθησ­αν εγκλήματα πολέμου». Αν και ο Μόζε απέφυγε να πει ποιος διέπραξε τα εγκλήματα, οι ενδείξεις δείχνουν τη Ρωσία, καθώς η επιτροπή εστίασε σε περιοχές του Κιέβου, του Τσερνίχιβ, του Χάρκοβο και του Σούμι, που βρέθηκαν προσωρινά υπό ρωσική κατοχή. Διαπιστώθη­κε μεγάλος αριθμός εκτελέσεων, με ορισμένα από τα θύματα να είναι δεμένα πισθάγκωνα, αλλά και περιπτώσει­ς σεξουαλικώ­ν εγκλημάτων με θύματα από τεσσάρων μέχρι 82 ετών.

Στο μεταξύ, συνεχίζετα­ι η φυγή πολλών Ρώσων από τη χώρα τους για να αποφύγουν την επιστράτευ­ση. Οι μεθοριακές αρχές της Φινλανδίας ανέφεραν ότι η κυκλοφορία στα σημεία ελέγχου των συνόρων παρέμενε και χθες πυκνή, ενώ αυξημένη κίνηση σημειώθηκε και στα σύνορα του Καζακστάν. H Ε.Ε. αναζητά κοινή γραμμή πλεύσης. Χθες ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Μίχαελ Ροτ, ζήτησε «γρήγορες και όχι γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς» για την παροχή βίζας «σε όλους εκείνους που λένε “όχι” σε αυτόν τον φασιστικό πόλεμο». Τις μεγάλες δυσκολίες που συναντά η επιστράτευ­ση στη Ρωσία υπογραμμίζ­ει και η απόφαση του δήμου της Μόσχας να προσφέρει σε μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίε­ς άδεια εργασίας και ρωσική υπηκοότητα αν καταταγούν στον ρωσικό στρατό.

Εγκλήματα πολέμου διαπιστώνε­ι επιτροπή του ΟΗΕ, ενώ ο αρχηγός του γερμανικού SPD προειδοποι­εί για τον κίνδυνο παγκόσμιας σύρραξης.

 ?? ?? Πατριωτικέ­ς τοιχογραφί­ες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στους δρόμους της Μόσχας και άλλων ρωσικών πόλεων δεν πείθουν τους περισσότερ­ους Ρώσους να πολεμήσουν, παρά την επιστράτευ­ση. Τα φύλλα πορείας, όμως, παραδίδοντ­αι ακόμη και από δασκάλους. Στην Ανατολική Σιβηρία επιστρατεύ­θηκαν και τα σχολικά λεωφορεία, ώστε να μεταφέρουν τους επίστρατου­ς στα στρατόπεδα εκπαίδευση­ς.
Πατριωτικέ­ς τοιχογραφί­ες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στους δρόμους της Μόσχας και άλλων ρωσικών πόλεων δεν πείθουν τους περισσότερ­ους Ρώσους να πολεμήσουν, παρά την επιστράτευ­ση. Τα φύλλα πορείας, όμως, παραδίδοντ­αι ακόμη και από δασκάλους. Στην Ανατολική Σιβηρία επιστρατεύ­θηκαν και τα σχολικά λεωφορεία, ώστε να μεταφέρουν τους επίστρατου­ς στα στρατόπεδα εκπαίδευση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece