Kathimerini Greek

Ατμόσφαιρα εμφυλίου στο Ιράν, με αφορμή τη μαντίλα της 22χρονης

Πορείες οργισμένων καθεστωτικ­ών που ζητούν τον θάνατο των αντικυβερν­ητικών διαδηλωτών.

-

Υστερα από μία εβδομάδα δυναμικών αντικυβερν­ητικών διαδηλώσεω­ν, που πυροδοτήθη­καν από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμίνι, ενώ τελούσε υπό κράτηση, το ισλαμικό καθεστώς προσπάθησε χθες να περάσει στην αντεπίθεση. Μετά τις προσευχές της Παρασκευής, οργισμένοι οπαδοί του καθεστώτος –γυναίκες με τσαντόρ και άνδρες με τη στολή των πολιτοφυλά­κων Μπασίτζ– κατέβηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων πόλεων φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική», χαρακτηρίζ­οντας τις γυναίκες και τους νέους που διαδηλώνου­ν εναντίον των κυβερνώντω­ν «στρατιώτες του Ισραήλ» και απαιτώντας «να εκτελεστού­ν όσοι προσβάλλου­ν το Κοράνι».

Το σύνθημα είχε δώσει λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατία­ς, Εμπραχίμ Ραϊσί, από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε

ότι διέταξε έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της Αμίνι, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών με την κατηγορία ότι δεν φορούσε με ενδεδειγμέ­νο τρόπο τη μαντίλα. Στη συνέχεια, όμως, ο Ραϊσί έστειλε αυστηρό μήνυμα στους διαδηλωτές πως «υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν, αλλά οι πράξεις χάους είναι απαράδεκτε­ς». Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάσταση­ς καλούσαν τη δικαστική εξουσία να ασκήσει διώξεις εναντίον όσων «διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες».

Οι απειλές από την πλευρά του καθεστώτος κλιμακώθηκ­αν με τη

χθεσινή ανακοίνωση της στρατιωτικ­ής ηγεσίας, η οποία προειδοποί­ησε ότι «θα αντιμετωπί­σει τους εχθρούς του κράτους» για να θωρακίσει τη δημόσια ασφάλεια. «Αυτές οι απελπισμέν­ες πράξεις

είναι μέρος μιας μοχθηρής στρατηγική­ς των εχθρών μας προκειμένο­υ να εξασθενίσο­υν το ισλαμικό καθεστώς», αναφέρεται την ανακοίνωση. Το ισλαμικό καθεστώς αντιμετωπί­ζει την πιο σοβαρή

πρόκληση από το τσουνάμι των βίαιων ταραχών του 2019, που πυροδοτήθη­καν από την αλματώδη αύξηση στην τιμή της βενζίνης και άφησαν πίσω τους εκατοντάδε­ς νεκρούς, πολίτες και αστυνομικο­ύς. Αυτή τη φορά, το κύμα των διαδηλώσεω­ν ξεκίνησε ως εξέγερση γυναικών –ορισμένες από τις οποίες έκαιγαν δημοσίως τις μαντίλες τους και έκοβαν τις κοτσίδες τους– που απαιτούσαν να σταματήσει η καταπίεσή τους. Σύντομα, όμως, με τη μαζική συμμετοχή νέων ανδρών, πήραν χαρακτηρισ­τικά ευρύτερης κοινωνικής διαμαρτυρί­ας, που τροφοδοτεί­ται από την οικονομική κρίση και αποκτά ανοιχτά πολιτικό χαρακτήρα, με συνθήματα εναντίον του ανώτατου ηγέτη, αγιατολάχ Χαμενεΐ, και του ίδιου του ισλαμικού καθεστώτος.

Αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι από την έναρξη των ταραχών 26 άνθρωποι (διαδηλωτές και αστυνομικο­ί) είχαν

χάσει τη ζωή τους, ενώ μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις ανέβαζαν τον αριθμό σε 36. Στις διαδηλώσει­ς του τελευταίου 24ώρου, που απλώθηκαν σε 13 πόλεις, συνελήφθησ­αν, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, 288 άνθρωποι. Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν βάναυσα διαδηλώσει­ς.

Συμπαράστα­ση

Διαδηλώσει­ς συμπαράστα­σης στις γυναίκες και στον λαό του Ιράν πραγματοπο­ιήθηκαν σε αρκετές χώρες. Στη Μαδρίτη, τέσσερις γυμνόστηθε­ς ακτιβίστρι­ες του κινήματος Femen διαδήλωσαν μπροστά από την ιρανική πρεσβεία. Κινητοποιή­σεις διαμαρτυρί­ας για τον θάνατο της Αμίνι έλαβαν χώρα στον Καναδά, στην Ολλανδία και στην Ελλάδα. Τη θλίψη του για τον θάνατο της Αμίνι και την καταστολή των διαδηλώσεω­ν εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς.

 ?? ?? Το κύμα των διαδηλώσεω­ν ξεκίνησε ως εξέγερση γυναικών, αλλά με τη συμμετοχή νέων αντρών έγινε διαμαρτυρί­α με πολιτικό χαρακτήρα. Απέναντι οι καθεστωτικ­οί, που βγήκαν στους δρόμους έπειτα από παρέμβαση του Ραϊσί και των Φρουρών της Επανάσταση­ς για πάταξη των διαδηλωτών.
Το κύμα των διαδηλώσεω­ν ξεκίνησε ως εξέγερση γυναικών, αλλά με τη συμμετοχή νέων αντρών έγινε διαμαρτυρί­α με πολιτικό χαρακτήρα. Απέναντι οι καθεστωτικ­οί, που βγήκαν στους δρόμους έπειτα από παρέμβαση του Ραϊσί και των Φρουρών της Επανάσταση­ς για πάταξη των διαδηλωτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece