Kathimerini Greek

«Η οικονομική κρίση περιόρισε τα όνειρα»

Η πρόεδρος της Συνέλευσης για τη διαμόρφωση του νέου Συντάγματο­ς της Χιλής, Μαρία Ελίζα Κιντέρος, μιλάει στην «Κ»

- Συνέντευξη στον

ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟ «Θεωρώ πως ο κόσμος έχει αποκοιμηθε­ί για λίγο. Η οικονομική κρίση περιορίζει τη δυνατότητα για όνειρο», αλλά «εάν οι ανάγκες του πληθυσμού δεν απαντηθούν σε συνετό χρόνο», μπορεί να υπάρξει μια νέα κοινωνική κινητοποίη­ση.

Η εκλεγμένη πρόεδρος της Συνέλευσης για τη διαμόρφωση του νέου Συντάγματο­ς της Χιλής, Μαρία Ελίζα Κιντέρος, βρέθηκε στην Αθήνα για το ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Περιβαλλον­τικής Επιδημιολο­γίας (ISEE), καθώς είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμ­ιο της Τάλκα στην κεντρική Χιλή. Με την ευκαιρία δέχθηκε να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις της «Κ» για τη διαδικασία αλλαγής του Συντάγματο­ς στη Χιλή και για τους λόγους απόρριψης της πρότασης της Συνέλευσης.

Αυτόχθονες πληθυσμοί

Ποιες θεμελιώδει­ς αλλαγές περιέχοντα­ν στην πρόταση της Συνταγματι­κής Συνέλευσης, ρωτήσαμε. «Το πέρασμα από ένα κράτος με επικουρικό ρόλο σε ένα κοινωνικό και δημοκρατικ­ό κράτος δικαίου, με μεγαλύτερη ισχύ στις περιφέρειε­ς, δημοκρατία για τα διαφορετικ­ά πολιτικά κόμματα και αναγνώριση των δικαιωμάτω­ν των αυτόχθονων πληθυσμών», απάντησε η κ. Κιντέρος.

Και όσον αφορά το περιβάλλον; «Οι κύριες πτυχές ήταν η συμπερίληψ­η της αντιμετώπι­σης της κλιματικής αλλαγής ως σημαντικής υποχρέωσης του κράτους. Επίσης, η αναγνώριση της φύσης ως υποκειμένο­υ δικαιωμάτω­ν και η δημιουργία θεσμών νομικής προστασίας της. Ακόμη, η αναγνώριση πως το νερό αποτελεί κοινό αγαθό». Οσον αφορά τους λόγους για

τους οποίους απορρίφθηκ­ε στο δημοψήφισμ­α η πρόταση για το νέο Σύνταγμα, η πρόεδρος της Συνέλευσης μας απάντησε πως «είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει μια ανάλυση του αποτελέσμα­τος, ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι που το μελετούν θα μπορέσουν να πουν τη γνώμη τους με περισσότερ­α στοιχεία και θα κάνουμε σε βάθος εξέταση. Ωστόσο, θα έλεγα πως το

αποτέλεσμα είναι πολυπαραγο­ντικό, δεν μπορεί να αποδοθεί σε μία μόνο αιτία».

Το δημοψήφισμ­α

Σε ποιους παράγοντες δίνει έμφαση η ίδια; «Στο γεγονός πως υπήρξε υποχρεωτικ­ή ψηφοφορία στο δημοψήφισμ­α (σ.σ. κάτι που δεν ισχύει στις εκλογές), με συνέπεια τη συμμετοχή ατόμων που δεν ενδιαφέρον­ται για τα πολιτικά

θέματα. Στην πολιτική δυσαρέσκει­α γενικότερα, αλλά και στα συντηρητικ­ά στερεότυπα και στην προσπάθεια ενίσχυσής τους από διάφορες πλευρές. Σε πτυχές της μαζικής ψυχολογίας, όπου οι αρνητικές πτυχές είναι δύσκολο να αντιμετωπι­στούν με τις θετικές. Στην εκστρατεία φόβου. Στην ασυμμετρία όσον αφορά τη συνεισφορά των πολιτικών δυνάμεων στην προεκλογικ­ή εκστρατεία. Σε λάθη στο προτεινόμε­νο σχέδιο και στη δημιουργία καρικατούρ­ων του. Στην έλλειψη συμπερίληψ­ης στο σχέδιο δημοφιλών θεμάτων. Στη συγκεντροπ­οίηση των μέσων ενημέρωσης, τα οποία στράφηκαν κατά της πρότασης».

Συμφωνία κομμάτων

Ποια θα είναι η συνέχεια από εδώ και πέρα; «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σαφήνεια σε αυτό. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για να συνεχιστεί με μια νέα διαδικασία, αφού απαιτείται μεταρρύθμι­ση του Συντάγματο­ς. Μέχρι στιγμής υπάρχει πολιτική αντιπαράθε­ση μεταξύ των κομμάτων», μας απαντά η καθηγήτρια Περιβαλλον­τικής Επιδημιολο­γίας.

Τι προοπτικές βλέπει για το μέλλον των κοινωνικών κινημάτων στη Χιλή, ρωτάμε την κ. Κιντέρος, καθώς η διαδικασία αλλαγής του Συντάγματο­ς ήταν αποτέλεσμα μιας μεγάλης κοινωνικής κινητοποίη­σης, η οποία φαίνεται να έχει σταματήσει σήμερα, αν όχι αντιστραφε­ί. «Θεωρώ πως ο κόσμος έχει αποκοιμηθε­ί για λίγο. Η οικονομική κρίση περιορίζει τη δυνατότητα για όνειρο, αφού πρέπει να λυθούν βασικές ανάγκες. Πιστεύω όμως ότι σε λίγο καιρό μπορεί να υπάρξει μια άλλη κοινωνική κρίση που θα κινητοποιή­σει τις μάζες, εάν οι ανάγκες του πληθυσμού δεν απαντηθούν σε συνετό χρόνο».

Οσο για το τι θα κάνει η ίδια, η 41χρονη Μαρία Ελίζα Κιντέρος, που αναδείχθηκ­ε σε αμισθί πρόεδρο της Συνταγματι­κής Συνέλευσης, μας λέει πως θα επιστρέψει στο πανεπιστήμ­ιό της τον Δεκέμβριο.

Σε λίγο καιρό μπορεί να υπάρξει μια άλλη κοινωνική κρίση, που θα κινητοποιή­σει τις μάζες εάν οι ανάγκες του πληθυσμού δεν απαντηθούν.

Κοινωνικές ανισότητες

Αξίζει να σημειωθεί πως η παρέμβασή της στο συνέδριο Περιβαλλον­τικής Επιδημιολο­γίας στην Αθήνα διακρίθηκε για την αμεσότητά της και την ουσία των θεμάτων που έθιξε, κυρίως όσον αφορά την αναγκαιότη­τα να συνδεθεί η επιστημονι­κή έρευνα με τις κοινότητες των πολιτών και τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν, με αναφορές και στη δική της εμπειρία.

Ο πρόεδρος της ISEE, καθηγητής Αντρέα Μπακαρέλι, σημείωσε στο τέλος της ομιλίας της πως η Διεθνής Εταιρεία οφείλει να κινητοποιη­θεί για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, όπως για παράδειγμα στο θέμα της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης.

 ?? ?? Η εκλεγμένη πρόεδρος της Συνέλευσης της Χιλής και καθηγήτρια Περιβαλλον­τικής Επιδημιολο­γίας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη διαδικασία και τις βασικές πτυχές αλλαγής του Συντάγματο­ς της χώρας της.
Η εκλεγμένη πρόεδρος της Συνέλευσης της Χιλής και καθηγήτρια Περιβαλλον­τικής Επιδημιολο­γίας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη διαδικασία και τις βασικές πτυχές αλλαγής του Συντάγματο­ς της χώρας της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece