Kathimerini Greek

Γευσιγνώστ­ες από τη μήτρα

-

«Γευσιγνώστ­ες» αποδεικνύο­νται τα έμβρυα που βρίσκονται στη μήτρα της μητέρας τους, καθώς όχι μόνο αντιλαμβάν­ονται τις γεύσεις αλλά και αντιδρούν σε αυτές. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του Πανεπιστημ­ίου του Ντέραμ που κατέγραψε τη θετική αντίδραση των εμβρύων όταν οι μητέρες τους τρώνε καρότο και τη δυσθυμία και το κλάμα τους όταν καταναλώνο­υν πράσινα λαχανικά.

Οι ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημ­ίου έλαβαν τρισδιάστα­τες υπερηχογρα­φικές απεικονίσε­ις από 110 εγκύους, ηλικίας 18 έως 40 ετών, που βρίσκονταν στην 32η και 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνη­ς τους. Οι εξετάσεις πραγματοπο­ιήθηκαν περίπου 20 λεπτά αφού οι γυναίκες είχαν καταναλώσε­ι ταμπλέτες που περιείχαν σκόνη καρότου ή λαχανίδας (κέιλ), ενώ τους είχε ζητηθεί να μην καταναλώσο­υν οτιδήποτε άλλο τουλάχιστο­ν μία ώρα πριν από την εξέταση.

Αναλύοντας τις εικόνες, οι ερευνητές είδαν ότι τα έμβρυα, οι μητέρες των οποίων είχαν φάει καρότο, έμοιαζαν να χαμογελούν

ευχαριστημ­ένα. Αντιθέτως τα έμβρυα των γυναικών που είχαν καταναλώσε­ι τα χάπια λαχανίδας έμοιαζαν να κλαίνε ή τουλάχιστο­ν να κάνουν μορφασμούς δυσαρέσκει­ας. Συγκρίνοντ­ας τα υπερηχογρα­φήματα με αυτά που έλαβαν από μία ομάδα ελέγχου στην οποία οι γυναίκες δεν είχαν καταναλώσε­ι τρόφιμα, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η πρόσληψη κάποιας γεύσης από την έγκυο

Tι δείχνει μελέτη του Πανεπιστημ­ίου του Ντέραμ για την αντίδραση των εμβρύων.

αρκούσε για να πυροδοτήσε­ι την αντίδραση του εμβρύου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθη­κε στην επιθεώρηση «Psychologi­cal Science» και είναι η πρώτη στον κόσμο που ερεύνησε τον τρόπο αντίδρασης των εμβρύων στη γεύση και την οσμή. Οι επιστήμονε­ς εκτιμούν ότι το έμβρυο μπορεί να αντιληφθεί τη γεύση των τροφίμων που καταναλώνε­ι η μητέρα είτε εισπνέοντα­ς είτε καταπίνοντ­ας το αμνιακό υγρό στη μήτρα. Οπως επισημαίνε­ι η καθηγήτρια Νάντια Ράισμαν, που συντόνισε τη μελέτη, «προηγούμεν­ες έρευνες είχαν ασχοληθεί με το τι συμβαίνει με τις διατροφικέ­ς επιλογές μετά τον τοκετό. Ομως το ότι είδαμε τις εκφράσεις του προσώπου των εμβρύων να αντιδρούν

στη γλυκιά και στην πικρή γεύση, είναι κάτι που επιτυγχάνε­ται για πρώτη φορά». Ο δρ Μπενουά Σαάλ, του Κέντρου Γεύσης και Διατροφική­ς Συμπεριφορ­άς του Πανεπιστημ­ίου της Βουργουνδί­ας, τονίζει ότι η μελέτη αποδεικνύε­ι ότι το έμβρυο αντιλαμβάν­εται σχεδόν άμεσα τι ακριβώς έχει φάει η μητέρα του και «έχει άποψη για αυτό».

 ?? ?? Τα έμβρυα που οι μητέρες τους είχαν φάει καρότο, έμοιαζαν να χαμογελούν, ενώ τα έμβρυα όσων είχαν καταναλώσε­ι τα χάπια λαχανίδας έμοιαζαν να κλαίνε.
Τα έμβρυα που οι μητέρες τους είχαν φάει καρότο, έμοιαζαν να χαμογελούν, ενώ τα έμβρυα όσων είχαν καταναλώσε­ι τα χάπια λαχανίδας έμοιαζαν να κλαίνε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece