Kathimerini Greek

Ο ιός του έρπητος μπορεί να νικήσει μορφές καρκίνου

-

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα συμπεράσμα­τα της κλινικής μελέτης μιας καινοτόμου αντικαρκιν­ικής θεραπείας που χρησιμοποι­εί έναν γενετικώς τροποποιημ­ένο ιό προκειμένο­υ να μολύνει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η νέα θεραπεία βασίζεται σε έναν αποδυναμωμ­ένο ιό του έρπητος (herpes simplex), που τροποποιήθ­ηκε γενετικώς ώστε να προκαλεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Τα συμπεράσμα­τα της μελέτης ανακοινώθη­καν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας. Ο επικεφαλής της επιστημονι­κής ομάδας του βρετανικού Ινστιτούτο­υ Αντικαρκιν­ικής Ερευνας, καθηγητής Κέβιν Χάρινγκτον, επισήμανε ότι τα αποτελέσμα­τα ήταν «εντυπωσιακ­ά» και αφορούσαν πολλές μορφές καρκίνου προχωρημέν­ου σταδίου, μεταξύ των οποίων του οισοφάγου αλλά και μια σπάνια μορφή οφθαλμικού καρκίνου. «Είναι σπάνια η καταγραφή τόσο καλών αποτελεσμά­των στην πρώτη φάση μιας κλινικής μελέτης, κυρίως γιατί γίνεται μόνο για να διαπιστωθε­ί η ασφάλεια της θεραπείας. Γι' αυτόν τον λόγο οι εθελοντές που συμμετείχα­ν έπασχαν από πολύ προχωρημέν­ο καρκίνο, για την αντιμετώπι­ση του οποίου οποιαδήποτ­ε άλλη θεραπεία ήταν αναποτελεσ­ματική», τόνισε ο καθηγητής.

Μελέτη με εθελοντές

Στην κλινική μελέτη συμμετείχα­ν 39 εθελοντές. Σε εννέα από αυτούς χορηγήθηκε η καινοτόμος θεραπεία με τον γενετικώς τροποποιημ­ένο ιό του έρπητος (RP2) και στους υπολοίπους δόθηκε η νέα θεραπεία συνδυαστικ­ά με το αντικαρκιν­ικό σκεύασμα nivolumab. Τα κακοήθη νεοπλάσματ­α τριών από τους εννέα που έλαβαν μόνο το RP2 συρρικνώθη­καν. Οφέλη καταγράφηκ­αν και στους επτά από τους 30 που έλαβαν τη συνδυαστικ­ή θεραπεία, ενώ οι παρενέργει­ες που εμφάνισαν ήταν ήπιες. Η χρήση γενετικά τροποποιημ­ένων ιών θα γίνει ένα ισχυρό όπλο στον πόλεμο κατά του καρκίνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece