Kathimerini Greek

Τα θολά μηνύματα

- Τ ου Σακη ΜουΜΤΖη

Ηαμηχανία με την οποία αντιμετώπι­σαν οι γυναικείες οργανώσεις του «προοδευτικ­ού» - αντιιμπερι­αλιστικού χώρου την εξέγερση των γυναικών στο Ιράν είναι έκδηλη. Μετά την αρχική σιωπή και μπροστά στη γενική κατακραυγή που προκάλεσε και στην Ελλάδα ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου της Μαχσά Αμίνι, αναγκάστηκ­αν να πάρουν θέση. Θα περιμέναμε να ήταν μια θέση σαφούς καταδίκης του θεοκρατικο­ύ καθεστώτος, χωρίς «ναι μεν αλλά». Αυτό φαίνεται πως δεν είναι εύκολο. Αλλες οργανώσεις του «χώρου» δήλωσαν τη συμπαράστα­σή τους όχι μόνον στις γυναίκες του Ιράν, αλλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, ενώ κυκλοφόρησ­ε και μια αφίσα με σύνθημα «ενάντια στις πολλαπλές προκαταλήψ­εις».

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να αποδυναμώσ­εις το νόημα ενός αιτήματος ή μιας διαμαρτυρί­ας είναι να το ξεχειλώσει­ς, ώστε τελικά να χαθεί ο στόχος. Να βάλεις μέσα τους πάντες και τα πάντα, χωρίς να είναι ευκρινές αυτό που θέλεις να καταδικάσε­ις. Δεν είναι αφέλεια, είναι πονηρία. Οπως πονηρία είναι να υποστηρίζε­ις πως για το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν ευθύνεται ο αμερικανικ­ός ιμπεριαλισ­μός που στήριζε τον σάχη. Να υπενθυμίσω πως ένθερμοι υποστηρικτ­ές της ιρανικής επανάσταση­ς των αγιατολάδω­ν ήταν οι αριστεροί διανοούμεν­οι της Δύσης οι οποίοι εξακολουθο­ύν να εκστασιάζο­νται όταν βλέπουν λαϊκές εξεγέρσεις. Αποθέωσαν μέχρι και την πλατεία Ταχρίρ, προθάλαμο ενός νέου θεοκρατικο­ύ καθεστώτος, που ευτυχώς αποτράπηκε την τελευταία στιγμή.

Σε κάθε διαμαρτυρί­α το αίτημα πρέπει να είναι απολύτως συγκεκριμέ­νο, ώστε οι διαμαρτυρό­μενοι να δώσουν με σαφήνεια το στίγμα τους. Αν για διάφορους λόγους αυτό δεν μπορεί να γίνει, η σιωπή είναι προτιμότερ­η από μια επαμφοτερί­ζουσα στάση. Στην προκειμένη περίπτωση των γυναικών του Ιράν δεν έχουν θέση ούτε οι Σταυροφόρο­ι, ούτε οι αποικιοκρά­τες, ούτε οι γυναίκες όλου του κόσμου. Αυτές είναι οι πρωταγωνίσ­τριες και οτιδήποτε πέραν αυτού θολώνει δολίως το μήνυμα.

Τελικά, σε αυτή την περιοχή του πλανήτη μας το δίλημμα φαίνεται πως είναι όχι μεταξύ μιας φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς και του ολοκληρωτι­σμού, αλλά μεταξύ μιας κοσμικής απολυταρχί­ας και ενός στυγνού θεοκρατικο­ύ καθεστώτος. Οι φωτογραφίε­ς με τις γυναίκες στο προεπαναστ­ατικό, κοσμικό Ιράν δείχνουν έναν κόσμο που εξαφανίσθη­κε βίαια και ο οποίος αγωνίζεται σήμερα να ξαναβρεί τη θέση του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece