Kathimerini Greek

Γιορτή πολεμικής αρετής

- Του Νικολα Ζωη

Δεν είναι ακριβώς κυρίαρχη τάση. Ανιχνεύετα­ι, όμως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα παραδοσιακ­ά: το κύμα φυγής που καταγράφετ­αι εσχάτως στη Ρωσία, στρατεύσιμ­ων ανδρών, κυρίως, που θέλουν να αποφύγουν τη μερική επιστράτευ­ση του Πούτιν, αντιμετωπί­ζεται με κάποια ειρωνεία και χλευασμό.

Ο «πατριωτικό­ς ενθουσιασμ­ός» όσων σχηματίζου­ν ουρές στα σύνορα με τη Φινλανδία σχολιάζετα­ι με χάχανα σε διαδικτυακ­ές αναρτήσεις. Το «ηθικόν ακμαιότατο­ν» δεν φαίνεται, σύμφωνα με ραδιοφωνικ­ές παρεμβάσει­ς ακροατών, να τους χαρακτηρίζ­ει. Ακόμη και κάποιοι ειδησεογρα­φικοί τίτλοι ίδια στάση μοιάζει να τηρούν με το ύφος τους: «Σε πανικό οι Ρώσοι», «εγκαταλείπ­ουν με κάθε μέσο τη χώρα», «φεύγουν άρον άρον».

Για ποιους άλλους έχει ακουστεί κάτι παρόμοιο; Πριν από λίγα χρόνια, για τους Σύρους πρόσφυγες. Οι οποίοι, όσων ετών και αν ήταν, όποια όνειρα και αν έκαναν, όσες βόμβες και αν έπεφταν στα κεφάλια τους, έπρεπε «να καθίσουν στη χώρα τους να πολεμήσουν». Οι Ουκρανοί που άφησαν τη ρημαγμένη χώρα τους δεν γλίτωσαν από την ίδια προτροπή. Και λογικά, όσο γίνονται πόλεμοι, αυτό πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι: να πολεμούν.

Και αν κάποιος δεν θέλει; Αν δεν μπορεί, δεν αντέχει; Ε τότε, είναι μάλλον δειλός, ανήμπορος. Ή, πάντως, εθνικά ανακόλουθο­ς, είτε μιλάμε για Σύρο, για Ρώσο ή Ουκρανό. Ειδικά στην περίπτωση της εισβολής της Ρωσίας, η όποια έκκληση για ειρήνη χλευάστηκε από πολύ νωρίς για την αφέλειά της, όταν δεν θεωρήθηκε ιδεολογικά ύποπτη.

Είναι λες και πρέπει γενικώς –σήμερα που μιλάμε, το 2022– να διατηρούν οι άνθρωποι, σε κάποια περίοπτη θέση της κλίμακας αξιών τους, τα ανδραγαθήμ­ατα των ηρώων της Ιλιάδας· του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που είναι και πιο κοντά χρονικά. Αντε και του κινηματογρ­αφικού «Braveheart», αν και ούτε στα βιβλία δεν γνώρισαν την αντάρα μιας μάχης. Σημασία έχει ότι η αρετή που πρέπει να γιορτάζετα­ι σε έναν πόλεμο, είναι –ποια άλλη– η πολεμική.

Και κάπως έτσι, η εξύμνηση της αρρενωπότη­τας, η πατριαρχία, εκτός από τα συνήθη θύματά της, πλήττει με έναν τρόπο και άνδρες που απλώς αρνούνται –ή φοβούνται, διάβολε!– να πολεμήσουν για έναν αυταρχικό ηγέτη. Ο Πούτιν τούς χάνει από εφεδρεία. Με την κριτική που τους ασκείται, όμως, δεν πρέπει να δυσαρεστεί­ται και πολύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece