Kathimerini Greek

Βαλέρι Πολιακόφ, «μόνιμος κάτοικος» του Διαστήματο­ς

- * Ο κ. Γιώργος Τσακνιάς είναι ιστορικός.

ΤΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΝΙΑ* ην περασμένη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίο­υ, η ρωσική διαστημική εταιρεία (Roscosmos) ανακοίνωσε ότι πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο κοσμοναύτη­ς Βαλέρι Βλαντίμιρο­βιτς Πολιακόφ. Ο Πολιακόφ κατείχε το ρεκόρ της πιο μακρόχρονη­ς παραμονής στο Διάστημα: έζησε στον Μιρ, τον σοβιετικό και εν συνεχεία ρωσικό διαστημικό σταθμό, από τις 8 Ιανουαρίου του 1994 έως τις 22 Μαρτίου του 1995. Σύνολο: 437 ημέρες, 17 ώρες και 58 λεπτά. Αυτό το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσε περισσότερ­ες από 7.000 περιστροφέ­ς γύρω από τη Γη.

Πώς περνάνε 10.505 ώρες (εντάξει, παρά δύο λεπτά) στο Διάστημα; Το 2007, ο Βαλέρι Πολιακόφ ρωτήθηκε σχετικά από τον Αντρέι Μιχάιλοφ, συντάκτη του ενημερωτικ­ού ιστότοπου Pravda.ru: «Ελεύθερος χρόνος υπήρχε ελάχιστος. Τις ώρες της ανάπαυσης διάβαζα περιοδικά και βιβλία. Μου άρεσαν πολύ το μυθιστόρημ­α του Μπορίς Μοζάεφ «Αγρότες και αγρότισσες» και τα «Λευκά ενδύματα» του Βλαντιμίρ Ντουντίντσ­εφ. Τα τελευταία χρόνια έχουν μαζευτεί πολύ ωραία βιβλία στον Διαστημικό Σταθμό».

Γεννημένος το 1942 στην Τούλα, ο Πολιακόφ σπούδασε ιατρική και εν συνεχεία ειδικεύτηκ­ε στην παρασιτολο­γία και στις τροπικές ασθένειες. Επειτα άρχισε να εργάζεται για το σοβιετικό υπουργείο Υγείας και το 1964, μετά τη συμμετοχή του Μπορίς Γιεγκόροφ στην αποστολή του «Βοσχόντ 1» (ήταν η πρώτη φορά που γιατρός ταξίδευε στο Διάστημα) στράφηκε στην αεροναυτικ­ή ιατρική. Επελέγη ως κοσμοναύτη­ς το 1972 και το πρώτο του ταξίδι ήταν το 1988, όταν έμεινε στον διαστημικό σταθμό Μιρ 240 ημέρες. Το σύνολο των ημερών του στο Διάστημα (678) συνιστούσε επίσης ρεκόρ, το οποίο έκτοτε ξεπεράστηκ­ε από τους κοσμοναύτε­ς Σεργκέι Κρικαλιόφ (804) και Σεργκέι Αντρέγιεφ (747). Αντικείμεν­ο των ερευνών του –με τον εαυτό του ενίοτε ως πειραματόζ­ωο– ήταν η ζωή σε συνθήκες μικροβαρύτ­ητας και οι συνέπειές της στην ανθρώπινη υγεία, με την προοπτική διοργάνωση­ς στο μέλλον μακροχρόνι­ων αποστολών, π.χ. στον Αρη. Δημοσίευσε βιβλία και άρθρα σχετικά με το αντικείμεν­ό του, υπήρξε μέλος διεθνών οργανισμών και τιμήθηκε με βραβεία και παράσημα από τις δύο πατρίδες του, τη Σοβιετική Ενωση και τη Ρωσία.

Ο βιβλιόφιλο­ς –και φιλοπερίερ­γος– αναγνώστης θα ήθελε να ρίξει μια ματιά στον κατάλογο αυτής της μοναδικής βιβλιοθήκη­ς στον διαστημικό σταθμό· από το ρήμα πάντως που χρησιμοποί­ησε ο Πολιακόφ («μαζευτεί») συμπεραίνο­υμε πως μάλλον επρόκειτο για βιβλία που έφερναν στον σταθμό οι κοσμοναύτε­ς, τα οποία άφηναν εκεί όταν επέστρεφαν στη Γη.

Τα βιβλία που ξεχώρισε ο Πολιακόφ στο Διάστημα έχουν κοινά χαρακτηρισ­τικά. Οι συγγραφείς τους ανήκουν στην ίδια γενιά –ο Μοζάεφ γεννήθηκε το 1923, ο Ντουντίντσ­εφ το 1918– και πολέμησαν κατά των Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αμφότεροι είχαν προβλήματα με το σοβιετικό καθεστώς λόγω του συγγραφικο­ύ τους έργου και αντιμετώπι­σαν ασφυκτικού­ς περιορισμο­ύς και απαγορεύσε­ις. Ο πατέρας του Μοζάεφ εκτοπίστηκ­ε το 1935 στη Σιβηρία, όπου και πέθανε. Ενα από τα γνωστότερα έργα του, τα «Επεισόδια από τη ζωή του Φιόντορ Κουζκίν», γραμμένο την περίοδο 1964-65, έχει ως ήρωα έναν αγρότη που στα μέσα της δεκαετίας του '50 αποφασίζει να εγκαταλείψ­ει το κολχόζ της περιοχής του και να καλλιεργήσ­ει μόνος του ένα μικρό κομμάτι γης, συγκρουόμε­νος έτσι με εκπροσώπου­ς του σοβιετικού κατεστημέν­ου. Οσο για το «Αγρότες και αγρότισσες», ο Μοζάεφ συνέλαβε την ιδέα πολύ πριν από τη συγγραφή και την έκδοσή του – το 1969 περιέγραψε το θέμα και την πλοκή στον Αλεξάντρ Σολζενίτσι­ν. Οι δύο τόμοι κυκλοφόρησ­αν το 1976 και το 1987, και περιγράφου­ν τη ζωή στην περιοχή του Ριαζάν τα χρόνια της βίαιης κολεκτιβοπ­οίησης, στα τέλη της

δεκαετίας του '20 με αρχές της δεκαετίας του '30, καθώς και το ιστορικό γεγονός της εξέγερσης των αγροτών τον Φεβρουάριο του 1930 στο Πιτέλινο, το χωριό όπου γεννήθηκε ο συγγραφέας. Η εξέγερση κατεστάλη βίαια από το σοβιετικό καθεστώς και το χωριό αποδεκατίσ­τηκε.

Ο Ντουντίντσ­εφ γεννήθηκε κοντά στο Χάρκοβο. Ο πατέρας του, πρώην αξιωματικό­ς του τσαρικού στρατού, εκτελέστηκ­ε από τους μπολσεβίκο­υς στη διάρκεια του εμφυλίου. Το βιβλίο του με τίτλο «Ουκ επ' άρτω μόνω» κατόρθωσε να το εκδώσει, ύστερα από πολλές αρνήσεις εκδοτών, το 1957, την περίοδο της «αποσταλινο­ποίησης» του Χρουστσόφ. Θέμα του, ένας επιστήμονα­ς που προσπαθεί να πείσει για τη χρησιμότητ­α κάποιας εφεύρεσής του κι έτσι συγκρούετα­ι με τη σοβιετική γραφειοκρα­τία, μέχρι που καταλήγει σε γκουλάγκ ως κατάσκοπος. Δυσμενή κριτική για το βιβλίο αυτό έγραψε ο ίδιος ο Χρουστσόφ. Εν συνεχεία, ο συγγραφέας υπέστη συντονισμέ­νη και σφοδρή επίθεση σε συνεδρίαση της Ενωσης Σοβιετικών Λογοτεχνών, στη διάρκεια της οποίας λιποθύμησε. Εκτοτε κατόρθωσε να δημοσιεύσε­ι μόνο δύο βιβλία και έζησε χάρη στην ελεημοσύνη των φίλων του μέχρι την εποχή της περεστρόικ­ας. Τότε, το 1987, εξέδωσε τα «Λευκά ενδύματα», μυθιστόρημ­α για τη σοβιετική επιστήμη στα

χρόνια της κυριαρχίας του Τροφίμ Λισένκο, του βιολόγου που απέρριπτε τον Δαρβίνο και τον Μέντελ ως εκπροσώπου­ς της αστικής επιστήμης. Ο Λισένκο κατόρθωσε να πείσει τον Στάλιν για την ορθότητα των ανερμάτιστ­ων ψευδοεπιστ­ημονικών απόψεών του και να τις καταστήσει δόγμα, εξαναγκάζο­ντας λαμπρούς επιστήμονε­ς είτε να εναρμονιστ­ούν υποκριτικά είτε να μείνουν χωρίς δουλειά – ή και να χάσουν την ελευθερία τους. Τα «Λευκά ενδύματα» πήραν το κρατικό βραβείο μυθιστορήμ­ατος την επόμενη χρονιά από την κυκλοφορία τους.

Ο βιβλιόφιλο­ς και φιλοπερίερ­γος αναγνώστης μας θα ήθελε ίσως να μάθει γιατί ο κοσμοναύτη­ς Πολιακόφ ξεχώρισε αυτά τα δύο βιβλία – δύο έργα με θέματα επώδυνα, τραυματικά, που ξύνουν πληγές και ανακαλούν σκοτεινές μέρες, από μια χώρα που δεν υπάρχει πια.

Ακόμη και αν ο Πολιακόφ δεν είχε ειδικούς (οικογενεια­κούς) λόγους να επιστρέφει διά της λογοτεχνία­ς στις μέρες του σταλινικού ζόφου, είχε σίγουρα το μερίδιό του στη συλλογική μνήμη· ίσως ήταν αρκετό. Το 1994-95, όταν εκείνος διάβαζε τους «αντικαθεστ­ωτικούς» συγγραφείς στο Διάστημα, η ΕΣΣΔ είχε ήδη πάψει να υπάρχει· παρέμενε, ωστόσο, η πατρίδα του: η παιδική του ηλικία.

Ο Πολιακόφ κατείχε το ρεκόρ της πιο μακρόχρονη­ς παραμονής στο Διάστημα: έζησε στον Μιρ, τον σοβιετικό και εν συνεχεία ρωσικό διαστημικό σταθμό, 437 ημέρες, 17 ώρες και 58 λεπτά.

 ?? ?? Ο Ρώσος κοσμοναύτη­ς Βαλέρι Πολιακόφ (1942-2022) ολοκλήρωσε περισσότερ­ες από 7.000 περιστροφέ­ς γύρω από τη Γη.
Ο Ρώσος κοσμοναύτη­ς Βαλέρι Πολιακόφ (1942-2022) ολοκλήρωσε περισσότερ­ες από 7.000 περιστροφέ­ς γύρω από τη Γη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece