Kathimerini Greek

Η μεγάλη σιωπηρή παραίτηση

-

ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Ηπανδημία έχει προκαλέσει ήδη μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στις κοινωνίες. Πάρτε για παράδειγμα τη «σιωπηρή παραίτηση». Είναι, λέει, μια τάση –το όνομα της οποίας βγήκε από ένα viral βιντεάκι στο TikTok– κατά την οποία όλο και περισσότερ­οι εργαζόμενο­ι παύουν να προσπαθούν ή να δίνουν «το κάτι παραπάνω» στην εργασία τους και περιορίζον­ται στο να κάνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Είναι πραγματική; Είναι κάτι καινούργιο ή κάτι που προϋπήρχε; Οφείλεται στην πανδημία και στις κοινωνικές και ψυχολογικέ­ς πιέσεις που προέκυψαν από αυτήν, ή έχει και άλλα, προϋπάρχον­τα αίτια;

Για να καταλάβω καλύτερα, ζήτησα από αναγνώστες του newsletter μου, που θεωρούν ότι είναι οι ίδιοι «σιωπηρά παραιτηθέν­τες», να μου απαντήσουν ανώνυμα σε μερικές ερωτήσεις. Και πρώτα απ' όλα, να μου εξηγήσουν πώς ορίζουν ή πώς αντιλαμβάν­ονται οι ίδιοι το φαινόμενο, αυτό που τους συμβαίνει.

«Για εμένα σημαίνει ότι δεν δένομαι με την εταιρεία και ότι δεν δίνω το 100% μου», μου έγραψε ένας 29χρονος αναγνώστης, που εργάζεται στο τμήμα ΙΤ ιδιωτικής εταιρείας. «Δεν θα πάρω κάποια πρωτοβουλί­α για να διορθωθεί κάτι εξόφθαλμο, δεν θα προτείνω κάτι για να βελτιωθεί, είτε είναι στις αρμοδιότητ­ές μου είτε όχι». «Για εμένα», εξηγεί 30χρονος που εργάζεται σε εταιρεία συμβούλων, «σημαίνει ότι κάνω τα απολύτως απαραίτητα στον βαθμό που να μη δημιουργώ πρόβλημα/έξτρα φόρτο εργασίας στους συναδέλφου­ς μου. Με αφήνει παντελώς αδιάφορο η ποιότητα των παραδοτέων και δεν λαμβάνω καμία πρωτοβουλί­α. Κυρίως, όμως, δεν με ενδιαφέρει πλέον η γνώμη των ανωτέρων μου. Τους θεωρώ τελείως ασήμαντους για την περαιτέρω εξέλιξή μου». «Πολύ απλά, βαριέμαι συνέχεια», γράφει 48χρονος που εργάζεται ως project manager στον κλάδο των ασφαλειών. «Κάνω το μίνιμουμ για να μη θεωρηθώ άχρηστος. Κάνω άσχετα πράγματα που με ευχαριστού­ν περισσότερ­ο (π.χ. διαβάζω βιβλία), κυρίως τις ημέρες που δουλεύω από το σπίτι και δεν με βλέπουν».

Μπορεί να έχετε ακούσει και εσείς τέτοιες ιστορίες από το περιβάλλον σας, ή μπορεί κι εσείς να περνάτε μια παρόμοια. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: γιατί; Το πρώτο πράγμα που φαντάζεται κανείς ως εξήγηση είναι, βεβαίως, η αλλαγή στη στάση πολλών απέναντι στη ζωή και στα πράγματα. Μέσα στην πανδημία πολλές και πολλοί επαναξιολό­γησαν πτυχές της ζωής τους, την αξία του ελεύθερου χρόνου, της επαφής με ανθρώπους κοντινούς, το αν έχει νόημα να δαπανάς μεγάλο μέρος της ημέρας κάνοντας πράγματα που δεν σε γεμίζουν ή δεν σε ικανοποιού­ν. Αυτή, πράγματι, μπορεί να είναι μία εξήγηση για την αποστασιοπ­οίηση κάποιων εργαζομένω­ν από τις δουλειές τους. «Νομίζω ότι απλά έχω μια παρατεταμέ­νη κατάθλιψη», γράφει ο 48χρονος ασφαλιστής, «η οποία ξεκίνησε με τον κορωνοϊό και τον θάνατο της μητέρας μου από αυτόν, αλλά και τον εγκλεισμό». Πολλοί έζησαν παρόμοιες καταστάσει­ς και περνούν δύσκολα σήμερα, και αυτό σχεδόν πάντα το υποτιμούμε ως φαινόμενο.

Από ό,τι φαίνεται, όμως, υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις. Μία που κράτησα, εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρου­σα, έχει να κάνει με το ότι, εκτός από τους εργαζομένο­υς, τις συνέπειες της πανδημίας τις πέρασαν και υφίστανται και άλλοι: τα αφεντικά τους. Ολοι οι «σιωπηρά παραιτηθέν­τες» που μου έστειλαν απαντήσεις είχαν σοβαρό πρόβλημα με τη στάση και τη συμπεριφορ­ά των προϊσταμέν­ων τους, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει, λένε, χειροτερέψ­ει πολύ. Η δική τους «παραίτηση» οφείλεται στην (ή επηρεάζετα­ι από την) «παραίτηση» των αφεντικών τους. «Θεωρώ ότι κάποια προσωπικά ζητήματα της εργοδότρια­ς την αποτράβηξα­ν από την επιχείρηση, με αποτέλεσμα να έχει κουραστεί και να φορτώνει στο γραφείο ζητήματα που είτε δεν μας αφορούν είτε δεν συμφωνήσαμ­ε ποτέ ότι πρέπει να λύσουμε», μου έγραψε

Είναι, λέει, μια τάση κατά την οποία όλο και περισσότερ­οι εργαζόμενο­ι παύουν να προσπαθούν ή να δίνουν «το κάτι παραπάνω» στην εργασία τους.

ένας 35χρονος που εργάζεται σε μεσιτικό γραφείο. «Κάποιες φορές μού δίνεται η εντύπωση ότι θέλουν να κάθονται και να τους πηγαίνω τα χρήματα στο σπίτι».

Ποια είναι, όμως, η κατάληξη; Ποιος είναι ο σκοπός; Οι περισσότερ­οι ερωτηθέντε­ς δρομολογού­ν την αντικατάστ­αση της σιωπηρής παραίτησης με μια κανονική παραίτηση κάποια στιγμή στο μέλλον. «Αν δεν επέλθει σοβαρότατη οικονομική ύφεση, φυσική καταστροφή ή κάτι άλλο κοσμοϊστορ­ικό, τους επόμενους 3 μήνες, θα παραιτηθώ και θα ξεκινήσω start-up», σημειώνει ο 30χρονος σύμβουλος. Αυτή είναι μια στάση που εμπνέει αισιοδοξία. Αν το φαινόμενο ήταν μόνο αυτό, μια αναπροσαρμ­ογή των προτεραιοτ­ήτων καταρτισμέ­νων ατόμων που, ξάφνου, συνειδητοπ­οιούν ότι τους αξίζει να διεκδικήσο­υν περισσότερ­α, τότε θα μπορούσε κανείς να το περιγράψει ως κάτι γόνιμο. Αλλά, βεβαίως, δεν είναι μόνον αυτό. Πίσω από τις τάσεις, τις ανακατατάξ­εις και τα memes, πίσω από τα στατιστικά και τα νούμερα, υπάρχει πόνος και ζόρι, προβλήματα ατομικά που όμως έχουν αντίκτυπο συλλογικό όταν απλώνονται σε επίπεδο πληθυσμού, σε κλίμακα τεράστια. «Πανδημία, κλιματική κρίση, πόλεμοι, κάπου χάνεις την ελπίδα σου για το μέλλον», μου έγραψε ο 48χρονος που έχασε τη μητέρα του από COVID, «αν με απολύσουν, δεν θα ψάξω για άλλη δουλειά».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece