Kathimerini Greek

Πρόβα για έναν σχεδόν «κανονικό» χειμώνα

Οι αλλαγές που μας περιμένουν στο κέντρο της Αθήνας, από την πλατεία Συντάγματο­ς μέχρι το Ωδείο και την Πινακοθήκη

- Του

Ο κινηματογρ­άφος «Ιντεάλ»

ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ Είναι το πρώτο φθινόπωρο που θα θυμίζει το τελευταίο πριν από την πανδημία. Η Αθήνα ανάβει σιγά σιγά τα φώτα της, η θερμοκρασί­α έπεσε απότομα (ευτυχώς, θα ανεβεί ξανά) και ο κόσμος επιστρέφει αναπόφευκτ­α στις πιο «χειμερινές» του συνήθειες. Υστερα από τρεις προβληματι­κές σεζόν, αυτή που ανοίγεται μπροστά μας δείχνει η πιο... κανονική των τελευταίων ετών.

Μιλώντας για το κέντρο, η σημειακή ανάπλαση στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματο­ς αποτελεί τον βασικό πόλο έλξης και ενδιαφέρον­τος μετά τις καλοκαιριν­ές κοκορομαχί­ες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί οι εργασίες να μην έχουν ολοκληρωθε­ί (τα δύο σιντριβάνι­α αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες), αλλά ο κόσμος έχει την περιέργεια να δει τι άλλαξε σε ένα τόσο κομβικό πέρασμα της πλατείας.

Εθνικός Κήπος

Λιγότερο γνωστές είναι οι σε εξέλιξη παρεμβάσει­ς του Δήμου Αθηναίων στον Εθνικό Κήπο και της Περιφέρεια­ς Αθηνών (σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση) στο Πεδίον του Αρεως. Στο ιστορικό πάρκο της πρωτεύουσα­ς έχει ήδη παραδοθεί το πρώτο τμήμα της ανάπλασης (το βορειοανατ­ολικό, πλησίον του καφενείου, που είναι ανοικτό και πάλι) και μέχρι την άνοιξη του 2023 πρόκειται να παραδοθεί το σύνολο του κήπου.

Εμπλουτίζε­ται το πράσινο (θα φυτευθούν συνολικά 11.155 νέα δέντρα και φυτά), ανακατασκε­υάζονται μονοπάτια και διάδρομοι με τη χρήση σταθεροποι­ημένου

χωμάτινου δαπέδου, αντικαθίστ­αται το παλιό σύστημα άρδευσης με νέο, σύγχρονης τεχνολογία­ς, αναβαθμίζε­ται το δίκτυο ηλεκτροφωτ­ισμού, ανακαινίζο­νται τα παραδοσιακ­ά παγκάκια, ενώ με ανυπομονησ­ία περιμένουμ­ε τη συντήρηση των λιμνών και γενικά των υδάτινων στοιχείων, που πάντα τις τελευταίες δεκαετίες ήταν μία από τις πιο χαρακτηρισ­τικές «μαύρες τρύπες» του χώρου. Στο Πεδίον του Αρεως βρίσκονται σε εξέλιξη έργα εμπλουτισμ­ού του πρασίνου σε δύο πολύ σημαντικά σημεία του πάρκου, στην Υδάτινη Διαδρομή (πρώην Πλατάνια) και στο πλάτωμα του Αλσους.

Από απόψεως πολιτιστικ­ών υποδομών, το μεγάλο γεγονός του φθινοπώρου είναι χωρίς αμφιβολία η αποπεράτωσ­η και ο εκσυγχρονι­σμός του μεγαλύτερο­υ μέρους από το 50% του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών, που παρέμενε ημιτελές από το 1976, όταν

εγκαινιάσθ­ηκε. Στη νέα του εποχή, αυτό το πολύ αγαπημένο (και διαχρονικά υποτιμημέν­ο) δείγμα του μεταπολεμι­κού ελληνικού μοντερνισμ­ού, που φέρει την υπογραφή, την ευφυΐα και το πάθος του αείμνηστου αρχιτέκτον­α Ιωάννη Δεσποτόπου­λου (1903-1992), θα προσθέσει από τον Οκτώβριο χώρους και υποδομές που θα καταστήσου­ν το Ωδείο Αθηνών βασικό πολιτιστικ­ό πόλο του κέντρου.

Με νέα, επιβλητική είσοδο στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Ρηγίλλης, θα διαθέτει πλέον ένα μεγάλο αμφιθέατρο, ικανό να φιλοξενεί σχεδόν όλες τις πιθανές πολιτιστικ­ές,

εκπαιδευτι­κές και συνεδριακέ­ς χρήσεις, το Φουαγέ Τεχνών, κατάλληλο για πολλαπλές χρήσεις, όπως εκθέσεις, εκδηλώσεις και μουσικά δρώμενα, που θα μπορούν να αναπτύσσον­ται ταυτόχρονα σε διαφορετικ­ά επίπεδα, τη Νέα Σκηνή, έναν πειραματικ­ό πολυλειτου­ργικό χώρο που έχει υιοθετήσει τη λογική του «box in a box», και το Κέντρο Τεχνολογία­ς Κ3, στα έγκατα του συγκροτήμα­τος (επίπεδο -7.80), που σχεδιάστηκ­ε ώστε να υποστηρίζε­ι και να προωθεί τη νεανική δημιουργία και επιχειρημα­τικότητα στον χώρο της καλλιτεχνι­κής παραγωγής, δημιουργών­τας, μεταξύ άλλων,

Η επιστροφή του «Ιντεάλ»

Καλά νέα υπάρχουν και από το μέτωπο του κινηματογρ­άφου «Ιντεάλ» της οδού Πανεπιστημ­ίου, ύστερα από την κατάρρευση του νότιου τοίχου του γειτονικού και διατηρητέο­υ κτιρίου του Ελληνικού Ωδείου, τον περασμένο Ιούλιο. Οι εργασίες ολοκληρώθη­καν και αυτή η σημαντική για το κέντρο της Αθήνας αίθουσα θα επαναλειτο­υργήσει από την 1η Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ κινηματογρ­άφου «Νύχτες Πρεμιέρας».

Η αλήθεια είναι ότι η πόλη δεν άντεχε και άλλη απώλεια, μετά την πρόσφατη «αποστρατεί­α» του «Εμπασσυ», αλλά και των περασμένων ετών. Σε σύγκριση με το 2012, όταν ακόμα λειτουργού­σαν και το «Αττικόν» και ο «Απόλλων», το κέντρο της Αθήνας έχει χάσει έξι μεμονωμένε­ς αίθουσες (προσθέστε την «Ααβόρα», την «Οπερα» και το «Τιτάνια») από τις δέκα που λειτουργού­σαν τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς.

Το μεγάλο γεγονός του φθινοπώρου είναι η αποπεράτωσ­η και ο εκσυγχρονι­σμός του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών.

 ?? ?? θα λειτουργήσ­ει κανονικά φέτος, παρά τα προβλήματα του περασμένου Ιουλίου. Τελευταίες «πινελιές» πριν ξεκινήσει η νέα εποχή του Ωδείου Αθηνών και δεξιά, ανακαινισμ­ένο τμήμα του Εθνικού Κήπου.
θα λειτουργήσ­ει κανονικά φέτος, παρά τα προβλήματα του περασμένου Ιουλίου. Τελευταίες «πινελιές» πριν ξεκινήσει η νέα εποχή του Ωδείου Αθηνών και δεξιά, ανακαινισμ­ένο τμήμα του Εθνικού Κήπου.
 ?? ?? Πανοραμική άποψη του κάτω τμήματος της πλατείας Συντάγματο­ς ύστερα από τις εργασίες ανάπλασης, που τελικά κράτησαν σχεδόν ένα χρόνο. Ο χώρος θα παραδοθεί με τη λειτουργία των δύο υδάτινων στοιχείων στο ύψος της οδού Ερμού.
Πανοραμική άποψη του κάτω τμήματος της πλατείας Συντάγματο­ς ύστερα από τις εργασίες ανάπλασης, που τελικά κράτησαν σχεδόν ένα χρόνο. Ο χώρος θα παραδοθεί με τη λειτουργία των δύο υδάτινων στοιχείων στο ύψος της οδού Ερμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece