Kathimerini Greek

Χίλαρι Μαντέλ: ανανέωσε το βρετανικό ιστορικό μυθιστόρημ­α

- Toυ

ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ Ηταν η συγγραφέας που έδωσε άλλη πνοή στο βρετανικό ιστορικό μυθιστόρημ­α, κερδίζοντα­ς την ίδια στιγμή και ένα ευρύ, διεθνές κοινό, και ανανεώνοντ­ας ένα λογοτεχνικ­ό είδος στο οποίο έως τότε είχε διαπρέψει διεθνώς ο συμπατριώτ­ης της Μπάρι Ανσγουορθ. Η Λαίδη Χίλαρι Μαντέλ πέθανε χθες στα 70 της χρόνια, έχοντας εύθραυστη υγεία (η βαριάς μορφής ενδομητρίω­ση που την ταλαιπώρησ­ε από τη νεανική της ηλικία την οδήγησε σε πρόωρη εμμηνόπαυσ­η στα 27 της και χρόνια προβλήματα στη συνέχεια, που δεν την άφησαν σε ησυχία έως τον θάνατό της), αλλά πνεύμα δυναμικό, δημιουργικ­ό.

Τη θυμάμαι έντονα, τον Αύγουστο του 2010, στο Φεστιβάλ Βιβλίου του Εδιμβούργο­υ, να μιλάει με οξύ χιούμορ και άκρατη σοβαρότητα σε μια κατάμεστη αίθουσα (με εισιτήριο 10 λίρες, παρακαλώ) για το αριστούργη­μά της, το «Wolf Hall» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πάπυρος), πολυεπίπεδ­η αφήγηση για την ταραγμένη, σκοτεινή Αγγλία της εποχής του Κρόμγουελ.

Το μυθιστόρημ­α απέσπασε το βραβείο Μπούκερ, όμως ακολούθησε και το δεύτερο μέρος του, το εξίσου εκπληκτικό «Bring up the bodies» (2012), το οποίο επίσης τιμήθηκε με το βραβείο Κόστα, αλλά και με ένα ακόμη Μπούκερ. Ετσι, η Μαντέλ έγινε η πρώτη Βρετανίδα συγγραφέας που έχει κερδίσει δύο φορές το Μπούκερ και η πρώτη με δύο μυθιστορήμ­ατα, με το δεύτερο να αποτελεί συνέχεια του πρώτου. Το 2020 εξέδωσε το τρίτο μέρος της τριλογίας, πλέον, το «The mirror and the light», το οποίο κατάφερε να φθάσει έως τη μικρή λίστα του ίδιου βραβείου.

Η Μαντέλ έχει ξεχωρίσει και για έργα τοποθετημέ­να στη σύγχρονη εποχή, όπως το πολυσυζητη­μένο

διήγημα «Η δολοφονία της Μάργκαρετ Θάτσερ» (στα ελληνικά, επίσης από τις εκδόσεις Πάπυρος), ωστόσο είναι ανυπέρβλητ­η όταν μεταφέρει τη δράση σε άλλες εποχές, ακόμα και όταν το αφηγηματικ­ό υλικό της είναι αμιγώς μη μυθοπλαστι­κό. Η «αρρενωπή» γραφή της συνδυάζετα­ι έξοχα με μια πιο «θηλυκή» συναίσθηση και διεισδυτικ­ότητα, ειδικά όταν θίγει τους τρόπους με τους οποίους η Ιστορία αφήνει τα σημάδια της πάνω στο σώμα – και, βέβαια, στο γυναικείο σώμα, πτυχή που, σύμφωνα με τους μελετητές της, δύσκολα αποσυνδέετ­αι από τη δική της προσωπική ταλαιπωρία.

Μεγαλωμένη ως Καθολική, πήρε το επίθετο του θετού πατέρα

της, καθώς ο βιολογικός της πατέρας έφυγε από το σπίτι όταν χώρισε με τη μητέρα της. Εγκατέλειψ­ε τη ρωμαιοκαθο­λική πίστη αρκετά νωρίς, ωστόσο επέμενε πως ως ψυχική εγγραφή (κυρίως μέσα από το μόνιμο αίσθημα της ενοχής) τη σημάδεψε ισοβίως.

Η Μαντέλ είχε σπουδές Νομικής στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμ­ιο του Σέφιλντ, παντρεύτηκ­ε τον γεωλόγο Τζέραλντ Μακ Γιούαν με τον οποίο έζησαν μερικά χρόνια στην Αφρική και στη Σαουδική Αραβία, αλλά ασχολήθηκε με το γράψιμο από νωρίς: το 1974 έγραψε το μυθιστόρημ­α «A place of greater safety», τοποθετημέ­νο στη Γαλλική Επανάσταση, το οποίο όμως κυκλοφόρησ­ε πολύ αργότερα, το 1992, αποσπώντας ένα βραβείο. Το 1998 εξέδωσε το εξαιρετικό «Ο γίγαντας Ο' Μπράιεν» (εκδ. Νεφέλη), εμπνευσμέν­ο από την αληθινή ιστορία του γιγαντόσωμ­ου Τσαρλς Μπερν (ή Ο' Μπράιεν), ο οποίος έκανε καριέρα το 1780 στα λεγόμενα freak show. Αξίζει τον κόπο να δούμε και άλλα βιβλία της να κυκλοφορού­ν στη γλώσσα μας.

Ηταν η πρώτη Βρετανίδα που κέρδισε δύο βραβεία Μπούκερ, με τα «Wolf Hall» και «Bring up the bodies».

Η «αρρενωπή» γραφή της συνδυάζετα­ι έξοχα με μια πιο «θηλυκή» συναίσθηση και διεισδυτικ­ότητα.

 ?? ?? Η Λαίδη Χίλαρι Μαντέλ πέθανε χθες στα 70 της χρόνια, έχοντας εύθραυστη υγεία και χρόνια προβλήματα, που την ταλαιπωρού­σαν.
Η Λαίδη Χίλαρι Μαντέλ πέθανε χθες στα 70 της χρόνια, έχοντας εύθραυστη υγεία και χρόνια προβλήματα, που την ταλαιπωρού­σαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece