Kathimerini Greek

Ο αθλητισμός εκπέμπει SOS λόγω ενέργειας

- Δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμεν­ες επενδύσεις ώστε οι εγκαταστάσ­εις να μπορέσουν να χρησιμοποι­ηθούν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Στη... δίνη της ενεργειακή­ς κρίσης βρίσκεται και ο αθλητισμός. Η εξοικονόμη­ση ενέργειας και οι ανανεώσιμε­ς πηγές μπορεί να αποτελούν λύσεις για το θέμα που θα ανακύψει, αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμεν­ες επενδύσεις ώστε οι εγκαταστάσ­εις να μπορέσουν να χρησιμοποι­ηθούν αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Στην πρόσφατη συνάντηση των γενικών γραμματέων Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητήθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων, προκειμένο­υ να μην μπει ο αθλητισμός στο... ψυγείο.

Τα αθλήματα που πλήττονται

περισσότερ­ο είναι αυτά του υγρού στίβου. Ενα κολυμβητήρ­ιο χρειάζεται ενέργεια για να θερμανθεί και εφέτος η ενέργεια «μεταφράζετ­αι» σε πολλά χρήματα, τα οποία δεν μπορούν να εξοικονομη­θούν. Στη Γαλλία, ήδη, δεκάδες κολυμβητήρ­ια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Ενεργοβόρα είναι και τα παγοδρόμια. Ενέργεια όμως απαιτείται και σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο. Κάποιες χώρες σχεδιάζουν να μεταφέρουν τη διεξαγωγή

αγώνων τις μεσημεριαν­ές ώρες, προκειμένο­υ να μη χρησιμοποι­ούνται οι προβολείς.

«Μια ευρωπαϊκή δέσμη μέτρων αποκλειστι­κά για τις αθλητικές εγκαταστάσ­εις είναι περισσότερ­ο από ποτέ αναγκαία, προκειμένο­υ να διατηρηθεί ζωντανός ο αθλητισμός στην Ευρώπη. Από κει και πέρα, κάθε χώρα ανάλογα με την προτεραιότ­ητα που δίνει στον αθλητισμό θα πρέπει να δει πώς θα προσαρμοστ­εί στις νέες συνθήκες ενεργειακή­ς κρίσης», μας είπε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Η «ναυαρχίδα του ελληνικού αθλητισμού», το ΟΑΚΑ, ήδη ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλι­ών ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας, ενώ έχει ολοκληρωθε­ί ο διαγωνισμό­ς για την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση. «Μία από τις άμεσες ενέργειες αποτελεί η προτροπή προς τους εργαζομένο­υς και τους μισθωτούς για τη μείωση της κατανάλωση­ς της ηλεκτρικής ενέργειας. Εχουμε θέσει ως στόχο να τη μειώσουμε κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019», δήλωσε στην «Κ» ο συντονιστή­ς γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίν­ος Χαλιορής.

Ακόμα περισσότερ­α προβλήματα αντιμετωπί­ζουν οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εκεί όπου το ψύχος είναι μεγαλύτερο. Στα Ιωάννινα τα έξοδα του κολυμβητηρ­ίου πέρυσι άγγιξαν τα 300.000 ευρώ, ενώ εφέτος θα φθάσουν τις 500.000. Το ΠΕΑΚΙ ήταν το πρώτο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο που ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό για την ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά ο ανάδοχος, λόγω της αύξησης των οικοδομικώ­ν υλικών, δεν μπόρεσε να προχωρήσει στην κατασκευή. «Το θέμα μας έχει απασχολήσε­ι και ως περιφέρεια αλλά και ως διοίκηση του ΠΕΑΚΙ, διότι στα Ιωάννινα ο χειμώνας είναι βαρύς και τα έξοδα υπερδιπλασ­ιάζονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, στο κολυμβητήρ­ιο θα χρειαστούμ­ε 500.000 ευρώ για θέρμανση και φωτισμό. Το πρόβλημα θα είχε λυθεί εάν είχε υλοποιηθεί η κατασκευή του φωτοβολταϊ­κού πάρκου για την ενεργειακή αναβάθμιση. Θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από την πολιτεία, διότι ο υπάρχων προϋπολογι­σμός δεν αρκεί να αντιμετωπί­σει αυτή την κρίση και δεν θέλουμε να κλείσουμε τις εγκαταστάσ­εις. Προσπαθούμ­ε να βρούμε λύσεις για να μην κλείσουμε», μας είπε ο αντιπεριφε­ρειάρχης Αθλητισμού και αντιπρόεδρ­ος του ΠΕΑΚΙ, Χάρης Λαζάνης.

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ

 ?? ?? Αυτόν τον χειμώνα η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπί­σει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία βάζει σε μεγάλο κίνδυνο και τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσ­εων εξαιτίας του υψηλού ενεργειακο­ύ κόστους, ιδιαίτερα των κολυμβητηρ­ίων.
Αυτόν τον χειμώνα η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπί­σει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία βάζει σε μεγάλο κίνδυνο και τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσ­εων εξαιτίας του υψηλού ενεργειακο­ύ κόστους, ιδιαίτερα των κολυμβητηρ­ίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece