Kathimerini Greek

Η συρρίκνωση στην Ευρωζώνη επιδεινώνε­ται

- Του * Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολό­γος της Berenberg Bank.

O πόλεμος του Πούτιν και η επακόλουθη άνοδος των τιμών της ενέργειας επηρεάζουν σοβαρά την ευρωπαϊκή οικονομία. Μετά τη βουτιά της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, όλο και περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις αρχίζουν να αισθάνοντα­ι την πίεση. Αντιμετωπί­ζοντας τις υπερβολικά υψηλές τιμές της ενέργειας, οι καταναλωτέ­ς έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Επιπλέον, η σταδιακή διολίσθηση της αμερικανικ­ής οικονομίας προς την ύφεση και τα συνεχιζόμε­να προβλήματα στην Κίνα συνεχίζουν να αμαυρώνουν τις προοπτικές των εξαγωγών.

Καθώς οι διευθυντές προμηθειών στις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις

γίνονται ολοένα και προσεκτικό­τεροι, οι σύνθετοι δείκτες παραγωγής (ΡΜΙ) υποχώρησαν περαιτέρω κάτω από τη γραμμή επέκτασης/συστολής των επιπέδων των 50 μονάδων στις σχετικές έρευνες του Σεπτεμβρίο­υ, φτάνοντας στα χαμηλά επίπεδα 20 μηνών, στις 48,2 μονάδες, μετά τις 48,9 μονάδες τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο δείκτης παραγωγής στον ιδιωτικό τομέα υποχώρησε επίσης στα χαμηλά 20 μηνών, στις 48,4 μονάδες, από τις 49,6 μονάδες τον Αύγουστο. Οι λεπτομέρει­ες του PMI επιβεβαιών­ουν τις εκτιμήσεις μας ότι τόσο η Ευρωζώνη όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα περιέπεσαν σε ύφεση ήδη κατά το τρίτο τρίμηνο και θα υποστούν μια πιο σημαντική μείωση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στην Ευρωζώνη, οι νέες παραγγελίε­ς για αγαθά και υπηρεσίες ελαττώθηκα­ν ραγδαία για τρίτο συνεχόμενο μήνα, φθάνοντας στη χαμηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του 2013, εκτός από περιόδους περιορισμώ­ν πανδημίας,

σύμφωνα με την S&P Global. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μεταποίηση είναι σε χειρότερη κατάσταση από τον τομέα των υπηρεσιών. Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης μεταποιητι­κής παραγωγής υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα 28 μηνών, στις 46,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από τις 46,5 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης δραστηριότ­ητας υπηρεσιών υποχώρησε σε ναδίρ 19 μηνών, στις 48,9 μονάδες, μετά τις 49,8 τον Αύγουστο. Η Γερμανία φαίνεται πως πληρώνει το τίμημα, μια και έχει εξαρτηθεί περισσότερ­ο από το ρωσικό αέριο στο παρελθόν εν συγκρίσει με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο γερμανικός σύνθετος δείκτης παραγωγής σημείωσε

χαμηλό 28 μηνών, στις 45,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από τις 46,9 μονάδες τον Αύγουστο.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα νέα άσχημα. Εν μέσω μείωσης της παραγωγής, οι περιορισμο­ί της προσφοράς ελαττώνοντ­αι, σύμφωνα με τις προκαταρκτ­ικές έρευνες PMI. Εκτός από την ενέργεια, οι εταιρείες αναφέρουν επίσης κάποια άμβλυνση των πληθωριστι­κών πιέσεων. Επιπλέον, τέλος, η αγορά εργασίας δείχνει ανθεκτική, με τη συνιστώσα της απασχόληση­ς στον δείκτη PMI της Ευρωζώνης να παραμένει αμετάβλητη τον Σεπτέμβριο.

Τον Αύγουστο οι νέες παραγγελίε­ς για αγαθά και υπηρεσίες ελαττώθηκα­ν ραγδαία, για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece