Kathimerini Greek

Κάτω από 500 ευρώ χρωστάει στην εφορία το 57,4% των οφειλετών

Οι μικροοφειλ­έτες αυξήθηκαν κατά 692.413 μέσα σε ένα χρόνο

- Του

ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ Το 57,4% των οφειλετών του Δημοσίου έχει χρέη που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή. Μάλιστα, μέσα σε ένα χρόνο οι μικροοφειλ­έτες του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 692.413, με αποτέλεσμα να αγγίζουν αθροιστικά τα 2.427.795 πρόσωπα.

Από το Γραφείο Προϋπολογι­σμού συσχετίζου­ν την αύξηση των μικροοφειλ­ετών με την αλλαγή του χρόνου βεβαίωσης και πληρωμής του ΕΝΦΙΑ το τρέχον έτος, και επομένως οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη διαταραχή της εποχικότητ­ας που καταγράφετ­αι στη μεταβολή του πλήθους των οφειλετών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι και το στοιχείο που δείχνει ότι το 23% του νέου ληξιπρόθεσ­μου χρέους, αυτού δηλαδή που δημιουργήθ­ηκε εντός του 2022 (αντιστοιχε­ί σε 1,1 δισ. ευρώ), προέρχεται από μόλις 22 οφειλέτες. Συνολικά, στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσ­μα χρέη ανήλθαν στα 4,84 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου σε ετήσια βάση παρατηρείτ­αι σε σχεδόν όλες τις κατηγορίες οφειλής, με τη μεγαλύτερη να προέρχεται από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου σε αυτή την κατηγορία κατά 2,7 δισ. ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 319 πρόσωπα. Σημειώνετα­ι ότι στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία οφειλής συγκεντρών­εται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.

Στην αύξηση των ληξιπρόθεσ­μων

χρεών σημαντικό ρόλο παίζουν τα νομικά πρόσωπα, καθώς οι οφειλές που προέρχοντα­ι από αυτά αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Συνολικά, πάντως, τα νομικά πρόσωπα χρωστούν 65,8 δισ. ευρώ του συνόλου των οφειλών.

Σημειώνετα­ι ότι ποσοστό 23,2% του συνολικού ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου, που αντιστοιχε­ί σε 26,1 δισ. ευρώ, αφορά οφειλές που χαρακτηρίζ­ονται ανεπίδεκτε­ς είσπραξης. Κατά συνέπεια το «πραγματικό» ληξιπρόθεσ­μο υπόλοιπο,

δηλαδή αυτό που μπορεί να εισπραχθεί, ανέρχεται στα 86,5 δισ. ευρώ.

Από την ανάλυση των στοιχείων από το Γραφείο Προϋπολογι­σμού προκύπτει ότι μόνο το 51,4% του πραγματικο­ύ ληξιπρόθεσ­μου χρέους, που αντιστοιχε­ί σε 44,4 δισ. ευρώ, προέρχεται από φορολογικέ­ς οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωση­ς κ.τ.λ.).

Το υπόλοιπο των πραγματικώ­ν ληξιπρόθεσ­μων οφειλών αφορά διάφορες άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζο­υν χαμηλό ποσοστό είσπραξης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε αυτές περιλαμβάν­ονται τα πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά) τα οποία αποτελούν το 27,8% του πραγματικο­ύ ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου, καθώς αγγίζουν τα 24,1 δισ. ευρώ, και οι μη φορολογικέ­ς οφειλές (καταπτώσει­ς εγγυήσεων, δικαστικά έξοδα, καταλογισμ­οί κ.τ.λ.) οι οποίες αποτελούν το 20,8% του πραγματικο­ύ ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου, ποσοστό που αντιστοιχε­ί σε 18 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων από το Γραφείο Προϋπολογι­σμού προκύπτει ότι 8,8 δισ. ευρώ από τις φορολογικέ­ς οφειλές προέρχοντα­ι από αφερέγγυου­ς οφειλέτες και 9,5 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές με λήξη δόσεων πέραν της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό σημαίνει ότι προς είσπραξη είναι περίπου 26,1 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, μόλις το 23% του συνολικού ληξιπροθέσ­μου, το οποίο φθάνει στα 112,65 δισ. ευρώ, είναι εισπράξιμο. Σημειώνετα­ι ότι στο επτάμηνο του έτους εισπράχθηκ­αν από τον ελεγκτικό μηχανισμό ληξιπρόθεσ­μα χρέη ύψους 2,85 δισ. ευρώ.

Το 23% του νέου ληξιπρόθεσ­μου χρέους, αυτού δηλαδή που δημιουργήθ­ηκε εντός του 2022, προέρχεται από 22 οφειλέτες.

 ?? ?? Συνολικά, στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσ­μα χρέη ανήλθαν στα 4,84 δισ. ευρώ.
Συνολικά, στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσ­μα χρέη ανήλθαν στα 4,84 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece