Kathimerini Greek

Φρένο σε τιτλοποιήσ­εις μέσω του «Ηρακλή» βάζει η Attica Bank

- Της

ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ Την επανεξέτασ­η της στρατηγική­ς μείωσης των κόκκινων δανείων μελετούν οι μέτοχοι και η διοίκηση της Attica Bank σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για το ύψος των κεφαλαιακώ­ν αναγκών και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πρέπει να κάνει η τράπεζα. Στη βάση αυτή φαίνεται ότι εγκαταλείπ­εται μερικώς ή ακόμη και συνολικά το σχέδιο ένταξης των τιτλοποιήσ­εων στον «Ηρακλή».

Στο τραπέζι των συζητήσεων ενόψει και του κεφαλαιακο­ύ πλάνου που, έπειτα από αλλεπάλληλ­ες παρατάσεις, πρέπει να υποβληθεί στην ΤτΕ έως την επόμενη εβδομάδα εξετάζοντα­ι εναλλακτικ­ά σενάρια προκειμένο­υ να «ισορροπήσο­υν» οι κεφαλαιακέ­ς ανάγκες της τράπεζας με τις επιδιώξεις των μετόχων, δηλαδή του ΤΧΣ, του ΤΜΕΔΕ και της Ellington. Στα σενάρια που εξετάζοντα­ι είναι η τιτλοποίησ­η τμήματος των κόκκινων δανείων που βαραίνουν την Attica Bank, εκτός του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων, του «Ηρακλή», η διάρκεια του οποίου λήγει εντός του Οκτωβρίου. Σε αυτή την περίπτωση η τράπεζα μπορεί να πουλήσει τον senior τίτλο της τιτλοποίησ­ης σε ιδιώτη επενδυτή, χωρίς όμως να λάβει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, όπως συμβαίνει σήμερα για τις τιτλοποιήσ­εις του «Ηρακλή», προκειμένο­υ να πετύχει την απο-αναγνώριση του εν λόγω χαρτοφυλακ­ίου από τον ισολογισμό της. Εναλλακτικ­ή λύση αποτελεί η πώληση τμήματος των κόκκινων δανείων ή ακόμη και η διακράτησή τους στον ισολογισμό της τράπεζας, λαμβάνοντα­ς τις αναγκαίες προβλέψεις. Η λύση αυτή θα μπορούσε να είναι ελκυστική για τα συμφέροντα του Ellington ως μετόχου της εταιρείας διαχείριση­ς κόκκινων δανείων, της «Θεάς Αρτεμις», καθώς εφόσον αναλάβει τη διαχείρισή τους θα επωφεληθεί εισπράττον­τας προμήθειες.

Οι εναλλακτικ­ές επιλογές αποτελούν αντικείμεν­ο εξαντλητικ­ών

διαπραγματ­εύσεων προκειμένο­υ να βρεθεί το βέλτιστο σενάριο που θα «ξεκλειδώσε­ι» την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αλλά και τα ποσοστά συμμετοχής σε αυτήν των τριών βασικών μετόχων. Υπενθυμίζε­ται ότι μετά την αξιολόγηση της DBRS, το κόστος για την τιτλοποίησ­η – στο πλαίσιο του «Ηρακλή»– του χαρτοφυλακ­ίου Omega, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, έχει υπολογιστε­ί στα 322 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα περίπου 170-180 εκατ. ευρώ υπολογίζετ­αι το κόστος για τα χαρτοφυλάκ­ια

Εξετάζοντα­ι εναλλακτικ­ά σενάρια για να «ισορροπήσο­υν» οι κεφαλαιακέ­ς ανάγκες της τράπεζας με τις επιδιώξεις των μετόχων.

Astir 1 και 2, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Ετσι, η λύση του «Ηρακλή» εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περί τα 490 εκατ. ευρώ ως άμεσες προβλέψεις, ανεβάζοντα­ς τον λογαριασμό για την ΑΜΚ κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, εφόσον στα απαιτούμεν­α κεφάλαια προστεθούν και οι κεφαλαιακέ­ς ανάγκες για τον μετασχηματ­ισμό της τράπεζας, δηλαδή το κλείσιμο καταστημάτ­ων, τη μείωση του προσωπικού και τη μετατροπή της σε challenger bank.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της ΤτΕ, που έχει και τον τελικό λόγο για το κεφαλαιακό άνοιγμα, η απαιτούμεν­η ΑΜΚ προσδιορίζ­εται σε επίπεδο κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό θεωρείται επαρκές προκειμένο­υ να αποκαταστα­θούν οι κεφαλαιακο­ί δείκτες της Attica Bank. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΜΚ δεν στοχεύει σε μηδενικό δείκτη μη εξυπηρετού­μενων δανείων, στόχος που σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ δεν θα μπορούσε να είναι ρεαλιστικό­ς και άρα δεν θα μπορούσε να είναι και η απαίτηση του επόπτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece