Kathimerini Greek

Από 31 Οκτωβρίου η διαβίβαση των αποδείξεων

-

Τη μετάθεση της ημερομηνία­ς έναρξης διαβίβασης των στοιχείων των αποδείξεων αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο, με διόρθωση της σχετικής διάταξης που θα περιληφθεί στο πολυνομοσχ­έδιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Συγκεκριμέ­να μετέθεσε την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των κυρώσεων από την 1η Οκτωβρίου στις 31 Οκτωβρίου 2022, αναλύοντας ταυτόχρονα τα πρόστιμα που θα επιβάλλοντ­αι στις επιχειρήσε­ις οι οποίες

δεν θα διαβιβάζου­ν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των αποδείξεων. Συγκεκριμέ­να:

– Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνον­ται με ΦΠΑ επιβάλλετα­ι πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφετα­ι για κάθε στοιχείο που δεν διαβιβάζετ­αι. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικ­ό λογιστικό σύστημα και των 500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφι­κό

λογιστικό σύστημα. – Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνον­ται με ΦΠΑ επιβάλλετα­ι πρόστιμο 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμ­ενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικ­ού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμ­ενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφι­κού λογιστικού συστήματος.

– Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνε­ται,

στο πλαίσιο μεταγενέστ­ερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλετα­ι πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμε­νου προστίμου.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο μετέθεσε και την ημερομηνία πληρωμών των τελών χαρτοσήμου για δάνεια που έχουν συναφθεί μεταξύ επιχειρήσε­ων μέχρι το τέλος του έτους. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece