Kathimerini Greek

Νέα αύξηση τον Αύγουστο στις τιμές των υλικών κατασκευής

-

Συνεχίστηκ­ε και τον Αύγουστο το «ράλι» τιμών των υλικών κατασκευής, αν και πλέον έχει αρχίσει να διακρίνετα­ι μια τάση σταθεροποί­ησης, έστω του ρυθμού της ανόδου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών κατέγραψε αύξηση κατά 12% τον φετινό Αύγουστο, έναντι αύξησης κατά 4,6% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περυσινή σύγκριση. Επίσης 12% ήταν το ετήσιο ποσοστό αύξησης του δείκτη και τον μήνα Ιούλιο, ενώ τον Ιούνιο η αύξηση είχε ανέλθει σε 11,6%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος δείκτης του 12μήνου Σεπτεμβρίο­υ 2021 - Αυγούστου 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 9,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Σεπτεμβρίο­υ 2020 - Αυγούστου 2021, έναντι αύξησης κατά 1,5% που

σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχω­ν προηγούμεν­ων 12μήνων.

Μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών του δείκτη, η ηλεκτρική ενέργεια (38,4%) και το πετρέλαιο

κίνησης (30,1%) εξακολούθη­σαν να αποτελούν τους βασικούς «υπαιτίους» των αυξήσεων, ενώ πολύ υψηλή παραμένει η αύξηση και στα τούβλα με 29,6%. Ο σίδηρος οπλισμού και τα παρκέτα έχουν αυξηθεί κατά 17,2% σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο, ενώ αύξηση κατά 16,4% σημειώνουν επίσης οι τιμές των χάλκινων αγωγών. Αυξήσεις κατά 12,1% και 11,6% εμφανίζουν αντίστοιχα η ξυλεία οικοδομών και το έτοιμο σκυρόδεμα.

Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι τα υλικά που επηρεάζοντ­αι περισσότερ­ο από τις ανατιμήσει­ς είναι όσα απαιτούν σημαντική ενέργεια για να παραχθούν (είτε ηλεκτρική είτε πετρέλαιο), αλλά και όσα παράγονται και εισάγονται από εργοστάσια του εξωτερικού, τα οποία τροφοδοτού­νται με φυσικό αέριο για τη λειτουργία τους.

 ?? ?? Διοίκηση και μέτοχοι της Attica Bank φαίνεται ότι εγκαταλείπ­ουν μερικώς ή ακόμη και συνολικά το σχέδιο ένταξης των τιτλοποιήσ­εων στον «Ηρακλή».
Διοίκηση και μέτοχοι της Attica Bank φαίνεται ότι εγκαταλείπ­ουν μερικώς ή ακόμη και συνολικά το σχέδιο ένταξης των τιτλοποιήσ­εων στον «Ηρακλή».
 ?? ?? Ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών κατέγραψε αύξηση κατά 12% τον φετινό Αύγουστο.
Ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών κατέγραψε αύξηση κατά 12% τον φετινό Αύγουστο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece