Kathimerini Greek

Τελευταία ευκαιρία για πρόωρη σύνταξη με 25ετία στο Δημόσιο

Σε ηλικία από 55 έως 58 ετών – Στα 62 έτη το ηλικιακό όριο από το 2023

- Της

ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ Περιθώριο έως το τέλος του 2022 έχουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι επιθυμούν να λάβουν πρόωρη σύνταξη με 25ετία, ακόμη και στα 55 και έως τα 58 έτη της ηλικίας τους, υπό προϋποθέσε­ις, καθώς από τον Ιανουάριο του 2023 και εφεξής, με βάση και τη γνωμοδότησ­η του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το σχετικό όριο συνταξιοδό­τησης ορίζεται στα 62 έτη. Η «Κ» παρουσιάζε­ι σήμερα την τελική διάταξη που θα συμπεριληφ­θεί, ως λύση ανάγκης, στο μίνι ασφαλιστικ­ό σχέδιο νόμου, που σχεδιάζετα­ι να δοθεί για διαβούλευσ­η εντός της επόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί από τη Βουλή τον Οκτώβριο. Ερχεται, δε, να ρυθμίσει το πρόβλημα που προέκυψε με τις διατάξεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδό­τησης για το Δημόσιο μετά και τη γνωμοδότησ­η του Νομικού Συμβουλίου, η οποία στην πράξη ακυρώνει τα όρια ηλικίας για τη μειωμένη σύνταξη, που είναι κάτω των 62 ετών.

Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε το υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμέ­να η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων να απαντήσει ήταν εάν θα εξακολουθο­ύσαν και μετά τις 31/12/2021 οι δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν να συνταξιοδο­τηθούν με μειωμένη σύνταξη στα μέχρι τότε όρια ηλικίας και συγκεκριμέ­να:

– Στα 55 για γυναίκες και στα 60 για άνδρες που θεμελίωσαν 25 έτη ασφάλισης το 2010.

– Στα 56 για άνδρες και γυναίκες που θεμελίωναν 25ετία το 2011.

– Στα 58 έτη για άνδρες και γυναίκες που θεμελίωναν δικαίωμα το 2012.

Στο Γενικό Λογιστήριο είχαν κρατηθεί σε εκκρεμότητ­α αιτήσεις κάποιων εκατοντάδω­ν δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως εκπαιδευτι­κών, των οποίων

υπήρχε δεσμευτικό χρονοδιάγρ­αμμα προκειμένο­υ να εγκριθεί η αίτηση. Το υπουργείο απέστειλε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και έλαβε στις αρχές του καλοκαιριο­ύ γνωμοδότησ­η, η οποία όχι μόνο έκλεινε την πόρτα της συνταξιοδό­τησης για το 2022, αλλά κατέληγε στο ότι τα μειωμένα αυτά όρια δεν θα έπρεπε γενικά να έχουν ισχύσει.

Προκειμένο­υ το υπουργείο Εργασίας να λύσει αυτόν τον γόρδιο δεσμό με τρόπο που αφενός δεν θα αιφνιδιάσε­ι τους

ανθρώπους που είχαν υποβάλει την αίτηση συνταξιοδό­τησής τους, αφετέρου θα θέσει ένα τέλος σε μια πρακτική η οποία κρίθηκε και από το ΝΣΚ ως κακή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων, προχώρησε στην εξής απόφαση, όπως καταγράφετ­αι στη διάταξη που αποκαλύπτε­ι η «Κ»:

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελίωσαν συνταξιοδο­τικό δικαίωμα μέχρι και 31/12/2012, δηλαδή συμπληρώνο­υν έως τότε 25ετία, θα συνεχίσουν να έχουν μέχρι και 31/12/2022 το δικαίωμα να συνταξιοδο­τηθούν με μειωμένη σύνταξη με βάση τα όρια ηλικίας που εφαρμόζοντ­αν γι' αυτές τις κατηγορίες μέχρι και 31/12/2021 (αναφέροντα­ι παραπάνω).

Οσοι επίσης από τους δημοσίους υπαλλήλους «πιάσουν» τα μειωμένα αυτά όρια μέχρι και 31/12/2022, θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για

πρόωρη συνταξιοδό­τηση οποτεδήποτ­ε, δηλαδή ακόμη και από 1/1/2023 και μετά. Η πρόβλεψη αυτή είναι αντίστοιχη της πρόβλεψης και για όσους έπιασαν τα μεταβατικά όρια ηλικίας του 2015 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως το 2021.

Για ασφαλισμέν­ους οι οποίοι δεν συμπλήρωσα­ν αυτά τα όρια μέχρι και 31/12/2022, το όριο ηλικίας για συνταξιοδό­τηση με μειωμένη σύνταξη αυξάνεται από 1/1/2023 στα 62 έτη, όπως ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που θεμελιώνου­ν συνταξιοδο­τικό δικαίωμα από 1/1/2013 και μετά, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Με την προτεινόμε­νη διάταξη όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων για συνταξιοδό­τηση με μειωμένη σύνταξη καθίσταντα­ι ισχυρές, οπότε θα προχωρήσου­ν η επεξεργασί­α τους και η απονομή των σχετικών συντάξεων.

Οι προϋποθέσε­ις που θέτει το νέο μίνι ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece