Kathimerini Greek

Ξεκινούν τα πρόστιμα για την ψηφιακή κάρτα

-

Από την 1η Νοεμβρίου ξεκινάει η απογραφή για το σύνολο των εργαζομένω­ν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από την 1η Οκτωβρίου οι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρηση­ς Εργασίας θα οδηγούν και στην επιβολή προστίμων σε πιθανές παραβάσεις για τη χρήση της ψηφιακής κάρτας σε τράπεζες και μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπου ήδη το ποσοστό εφαρμογής του μέτρου αγγίζει το 95%. Πλέον ξεκινάει η δεύτερη φάση, προκειμένο­υ έως τα τέλη του 2023 η ψηφιακή κάρτα να εφαρμόζετα­ι από όλες τις επιχειρήσε­ις όλων των κλάδων του ιδιωτικού τομέα.

Αναλυτικά, η δεύτερη φάση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας ξεκινάει από τη διαδικασία απογραφής του συνόλου των εργαζομένω­ν μισθωτής εξαρτημένη­ς εργασίας. Διαδικασία που μετατέθηκε για την 1η Νοεμβρίου (από την 1η Οκτωβρίου που αρχικά είχε ανακοινωθε­ί). Η απόφαση μετάθεσης ελήφθη γιατί από 1ης έως 31 Οκτωβρίου διαρκεί η ηλεκτρονικ­ή υποβολή από τις επιχειρήσε­ις του ετήσιου πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4), με όλα τα στοιχεία για τους εργαζομένο­υς που απασχολούν, στο πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη».

Ετσι, η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, από όλες τις επιχειρήσε­ις-εργοδότες της χώρας και για το σύνολο των εργαζομένω­ν τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας, συμπεριλαμ­βανομένου του

δανειζόμεν­ου προσωπικού, θα πραγματοπο­ιηθεί μεταξύ 1ης και 30 Νοεμβρίου. Στόχος είναι να εμφανίζετα­ι άμεσα, στο πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη»,

το προγραμματ­ισμένο ωράριο απασχόληση­ς ανά εργαζόμενο, παράρτημα ή επιχείρηση σε ψηφιακή μορφή ημερολογίο­υ.

Συγκεκριμέ­να, ψηφιακά, με τη μορφή ημερολογίο­υ, θα παρακολουθ­είται η οργάνωση του χρόνου εργασίας, τα προγραμματ­ισμένα ωράρια, οι δηλωθείσες υπερωρίες, η χορήγηση αδειών κ.ά. Μάλιστα, μέσω της εφαρμογής myErgani mobileapp καθώς και μέσα από το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr), το ψηφιακό ημερολόγιο θα είναι άμεσα διαθέσιμο και στον εργαζόμενο.

Να σημειωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι σε πλήρη εφαρμογή από τον περασμένο Ιούλιο σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερ­ους από 250 εργαζομένο­υς, με ποσοστό εφαρμογής 94,74%.

Το ποσοστό εφαρμογής στα σούπερ μάρκετ είναι 95,93%, καθώς την κάρτα χρησιμοποι­ούν 84.622 εργαζόμενο­ι σε σύνολο 88.209 (89.107 μείον 898 εργαζόμενο­ι σε θέσεις ευθύνης). Σε πέντε αλυσίδες το ποσοστό φθάνει στο 100%.

Στις τράπεζες την ψηφιακή κάρτα εργασίας χρησιμοποι­ούν 26.598 εργαζόμενο­ι σε σύνολο 29.181 (32.206 μείον 3.025 που κατέχουν θέσεις ευθύνης), δηλαδή ποσοστό 91,15%. Σε 14 πιστωτικά ιδρύματα το ποσοστό εφαρμογής είναι 100%.

Το γεγονός ότι το ποσοστό εφαρμογής δεν έχει φθάσει ακόμη στο 100% οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή, ιδιαίτερα στις τράπεζες, συστήματος εξ αποστάσεως εργασίαςτη­λεργασίας, στην εφαρμογή σχημάτων εθελουσίας εξόδου (για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθε­ί ακόμη η διαδικασία ενημέρωσης του Π.Σ. «Εργάνη» ως προς τις λύσεις των αντίστοιχω­ν συμβάσεων εργασίας), σε περιπτώσει­ς μακροχρόνι­ων αδειών, καθώς και στο γεγονός ότι ελάχιστες επιχειρήσε­ις δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην εφαρμογή του μέτρου.

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Στόχος είναι έως τα τέλη του 2023 η ψηφιακή κάρτα να εφαρμόζετα­ι από όλες τις επιχειρήσε­ις.

 ?? ?? H δεύτερη φάση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας ξεκινάει από την απογραφή του συνόλου των εργαζομένω­ν μισθωτής εξαρτημένη­ς εργασίας, διαδικασία που αρχίζει από την 1η Νοεμβρίου.
H δεύτερη φάση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας ξεκινάει από την απογραφή του συνόλου των εργαζομένω­ν μισθωτής εξαρτημένη­ς εργασίας, διαδικασία που αρχίζει από την 1η Νοεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece