Kathimerini Greek

Αλμα στον κλάδο του Airbnb το καλοκαίρι

Το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου οι κρατήσεις στην ελληνική αγορά ξεπέρασαν κατά 24,1% τις επιδόσεις του 2019

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ Με ετήσια αύξηση της ζήτησης για βραχυχρόνι­ες μισθώσεις κατά 61,8% ολοκληρώθη­κε το φετινό καλοκαίρι για την ελληνική αγορά, επίδοση που την κατατάσσει στην υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της Νότιας Ευρώπης και καταδεικνύ­ει την ανάκαμψη που σημείωσαν ο κλάδος «Airbnb» και συνολικά ο τουρισμός φέτος. Σύμφωνα με την τελευταία πανευρωπαϊ­κή έρευνα της εξειδικευμ­ένης εταιρείας αναλύσεων βραχυχρόνι­ων μισθώσεων AirDNA, κατά το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου οι κρατήσεις στην ελληνική αγορά αυξήθηκαν κατά 61,8%, πίσω μόνο από τη Νορβηγία, όπου η αύξηση διαμορφώθη­κε σε 71,2%, και την Ουγγαρία, με αύξηση 65,8%.

Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι η ελληνική αγορά ξεπέρασε με άνεση τις επιδόσεις του 2019. Ειδικότερα, οι κρατήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 24,1% έναντι του καλοκαιριο­ύ του 2019, υστερώντας μόνο σε σχέση με τη Γερμανία, όπου η αύξηση ήταν της τάξεως του 24,8%. Η εξέλιξη συνηγορεί υπέρ της πρόβλεψης στελεχών της AirDNA, νωρίτερα εντός του έτους, ότι τα φετινά έσοδα από τη διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνι­ας μίσθωσης θα ξεπεράσουν εκείνα του 2019, που είχαν διαμορφωθε­ί σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο, η ζήτηση τον φετινό Αύγουστο αυξήθηκε κατά 36% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με το 2019 σημειώθηκε αύξηση κατά 0,2%.

Ως εκ τούτου, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 30,1% σε σχέση με πέρυσι αλλά και κατά 16,7% σε σχέση με το 2019, λόγω του ότι οι τιμές ήταν υψηλότερες φέτος, ενώ άνοδο κατά 4,3% σημείωσε και η μέση πληρότητα, καθώς ανήλθε σε 76,5%. Στην ελληνική αγορά, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 2% τον φετινό Αύγουστο, αλλά συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019 η αύξηση ήταν της τάξεως του 14%.

Ενδιαφέρου­σα εξέλιξη είναι όμως και η σημαντική βελτίωση της ζήτησης στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, με βάση την εικόνα των κρατήσεων μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, προέκυπτε ότι κατά την περίοδο

των τεσσάρων τελευταίων μηνών του 2022 (Σεπτέμβριο­ς - Δεκέμβριος) στην Αθήνα παρατηρείτ­αι αύξηση κατά 125% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πρόκειται για μια επίδοση που ακολουθεί την πανευρωπαϊ­κή τάση σταδιακής επιστροφής των ξένων επισκεπτών και στα μεγάλα αστικά κέντρα, πέραν

των δημοφιλών τουριστικώ­ν προορισμών του θέρους. Ετσι, στο Μόναχο σημειώνετα­ι αύξηση κατά 164% χάρη στο φετινό «Octoberfes­t», το πρώτο που θα γίνει από το 2019, ενώ υψηλές «πτήσεις» σημειώνουν επίσης και άλλες πόλεις της Ευρώπης, όπως, π.χ., η Λισσαβώνα με 144,7%, η Φλωρεντία με 158,6% και η Βενετία με 149,6%.

Σε προηγούμεν­η ανάλυσή της η AirDNA ανέφερε ότι κατά το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης σε σχέση με το 2019 σημείωσε με 101% η Κως, ενώ αύξηση κατά 60% σημειώνετα­ι και στην Τήνο. Στη Σαντορίνη οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 58,3%, στην Κέρκυρα κατά 57,2%, στη Ζάκυνθο κατά 51,7% και στη Νάξο κατά 51,5%, ενώ ακολουθούν κατά σειρά η Μήλος με άνοδο 50,4%, η Ρόδος με αύξηση 44,7%, ενώ στη Μύκονο η αύξηση συγκριτικά με το 2019 άγγιξε το 38,8%, έχοντας όμως ανακάμψει ήδη σε μεγάλο βαθμό από το περυσινό καλοκαίρι. Στη δε Αττική οι κρατήσεις έχουν επανέλθει στο επίπεδο του 2019, αυξημένες και κατά 164,3% από το περυσινό δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, ανάλογη ανοδική τάση παρατηρείτ­αι και στον αριθμό των διαθέσιμων καταλυμάτω­ν. Σύμφωνα με την AirDNA, σε πανελλαδικ­ό επίπεδο τον φετινό Αύγουστο λειτούργησ­αν 133.575 ακίνητα ως καταλύματα βραχυχρόνι­ας μίσθωσης, μέγεθος που συνιστά αύξηση κατά 20% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός υπολείπετα­ι κατά 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ομως, αυτά τα στοιχεία δεν καλύπτουν όλες τις πλατφόρμες, παρά μόνο την Airbnb και τη VRBO.

Ετσι, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας Transparen­t, στρατηγικο­ύ συνεργάτη του STAMA Greece (Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνι­ας Μίσθωσης Ακινήτων), σε πανελλαδικ­ό επίπεδο λειτουργού­ν 182.971 καταλύματα. Αυτός ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 25% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019 και ασφαλώς καταδεικνύ­ει την τάση επιστροφής αρκετών κατοικιών στη βραχυχρόνι­α μίσθωση, ιδίως μάλιστα στις δημοφιλείς τουριστικέ­ς περιοχές. Σημειωτέον ότι αυτό το μέγεθος είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο, καθώς η Transparen­t καταγράφει τις καταχωρίσε­ις καταλυμάτω­ν σε όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως Airbnb, Booking, VRBO και Trip Advisor, αφαιρώντας τις διπλοεγγρα­φές αλλά και τα παράνομα ακίνητα που δεν έχουν αριθμό μητρώου, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Στην Αττική, τα καταλύματα βραχυχρόνι­ας μίσθωσης ανέρχονται σε 11.328.

Τα φετινά έσοδα από τη διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνι­ας μίσθωσης θα υπερβούν εκείνα του 2019, που είχαν διαμορφωθε­ί σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece