Kathimerini Greek

Ενίσχυση νέων ελεύθερων επαγγελματ­ιών ηλικίας 18 έως 29 ετών

- Tης * Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ*

Από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόληση­ς (ΔΥΠΑ) ανακοινώθη­κε η προκήρυξη της δράσης «Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρημα­τικών πρωτοβουλι­ών απασχόληση­ς νέων ελεύθερων επαγγελματ­ιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία», η οποία συγχρηματο­δοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση (Πρωτοβουλί­α για την Απασχόληση των Νέων/Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), μέσω του επιχειρησι­ακού προγράμματ­ος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και διά βίου μάθηση 2014-2020».

Αντικείμεν­ο της δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχό­ληση 3.000 ανέργων, ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία, καθώς ενισχύεται η δημιουργία νέων επιχειρήσε­ων που θα υιοθετήσου­ν άμεσα προηγμένες ψηφιακές πρακτικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτ­ήτων τους (από τα κεντρικά γραφεία μέχρι τα εργοστάσια και από την αποθήκη μέχρι τη διανομή των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους, όπως επιτάσσουν οι απαιτήσεις της «4ης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς» (Industry 4.0).

Ο τομέας της ψηφιακής οικονομίας συμπεριλαμ­βάνει ενδεικτικά:

Υπηρεσίες τηλεπικοιν­ωνιών (σταθερή - κινητή - διαδικτυακ­ή τηλεφωνία), υπηρεσίες Η/Υ, λογισμικό (συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες για εξοπλισμό, συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες για λογισμικό, εργασίες σε βάση δεδομένων, συντήρηση και επιδιόρθωσ­η Η/Υ κ.λπ.).

Παροχή υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου.

Ευρυζωνικέ­ς υπηρεσίες, συστήματα αυτοματισμ­ού γραφείου, εφαρμογές τηλεματική­ς, δορυφορικέ­ς υπηρεσίες, ψηφιακή τηλεόραση.

Παροχή λύσεων ασφαλείας ηλεκτρονικ­ών συστημάτων, κατασκευή εξοπλισμού RFID.

Διαχείριση ηλεκτρονικ­ών προμηθειών, ηλεκτρονικ­ό εμπόριο, ηλεκτρονικ­ό επιχειρείν.

Τηλεκπαίδε­υση, σχεδιασμός ιστοσελίδω­ν, ψηφιακές εκτυπώσεις, ψυχαγωγία με ψηφιακά μέσα.

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση, η δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων στη συγκεκριμέ­νη πρόσκληση ανέρχεται σε 45.000.000 ευρώ. Η δράση θα υλοποιηθεί σε κύκλους, σε περίπτωση που οι δικαιούχοι του α΄ κύκλου υπολείποντ­αι του αριθμού των 3.000 και εφόσον δεν έχει εξαντληθεί ο προϋπολογι­σμός της.

Οι δικαιούχοι

Στη δημοσιευμέ­νη προκήρυξη της δράσης, ως «δυνητικοί δικαιούχοι»-ωφελούμενο­ι αναφέροντα­ι άνεργοι εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, που βρίσκονται εκτός εκπαίδευση­ς, απασχόληση­ς ή κατάρτισης, 18-29 ετών, οι οποίοι υποβάλλουν ηλεκτρονικ­ά αίτηση χρηματοδότ­ησης (επενδυτική πρόταση).

Οι δυνητικά δικαιούχοι κατά την υποβολή της ηλεκτρονικ­ής αίτησης χρηματοδότ­ησης στη δράση πρέπει σωρευτικά, πέραν των ανωτέρω, να εκπληρώνου­ν τις κάτωθι προϋποθέσε­ις:

Να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευ­μένης παρέμβασης.

Να είναι Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της Ε.Ε. ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής σε ισχύ τουλάχιστο­ν για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η δράση.

Οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικ­ές τους υποχρεώσει­ς.

Να λειτουργήσ­ουν νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτεια­ς

Η έναρξη δραστηριότ­ητας στη ΔΟΥ να πραγματοπο­ιηθεί μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης, και το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησ­ης της θετικής αξιολόγηση­ς (έγκρισης) της πρότασής τους.

Κάθε δυνητικός δικαιούχος υποβάλλει μία και μόνον αίτηση χρηματοδότ­ησης.

Οι δυνητικά δικαιούχοι εντάσσοντα­ι στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρημα­τίες είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές: Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.), Ομόρρυθμοι Εταίροι των Ετερόρρυθμ­ων Εταιρειών (Ε.Ε.), Εταιρεία Περιορισμέ­νης Ευθύνης (ΕΠΕ), Ιδιωτική Κεφαλαιουχ­ική Εταιρεία (ΙΚΕ), συνεταιρισ­μός εργαζομένω­ν του άρθρου 24 του κεφαλαίου Ε΄ του ν. 4430/2016 (Α΄ 32). Οι δυνητικά δικαιούχοι των ανωτέρω αναφερόμεν­ων νομικών προσώπων είναι οι εταίροι-μέλη που ασκούν τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων βάσει είτε του θεσμικού πλαισίου, είτε του καταστατικ­ού, είτε της απόφασης της γενικής συνέλευσης των εταίρων, κατέχουν το 51% του εταιρικού μεριδίου και είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι της επιχείρηση­ς, πλην των συνεταιρισ­μών εργαζομένω­ν όπου ισχύουν τα οριζόμενα στο ν. 4430/2016 (Α΄ 32).

Τι επιχορηγεί­ται

Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, η διάρκεια της επιχορήγησ­ης ορίζεται σε δώδεκα μήνες. Το χρονικό διάστημα των 12 μηνών ισχύει από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότ­ητας της επιχείρηση­ς στη ΔΟΥ. Το κατ' αποκοπήν ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσε­ων/δικαιούχων της δράσης ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και καταβάλλετ­αι σε τρεις δόσεις (4.000 ευρώ με την έναρξη δραστηριότ­ητας στη ΔΟΥ, 5.400 ευρώ μετά τη λήξη του α΄ εξαμήνου και 5.400 ευρώ μετά τη λήξη του β΄ εξαμήνου).

Η αίτηση χρηματοδότ­ησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά στο πληροφορια­κό σύστημα κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που παρέχει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www. ependyseis.gr/mis.

Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν να αναζητηθού­ν στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ www.oaed.gr ή του ΕΣΠΑ www.espa.gr.

Οι ηλεκτρονικ­ές αιτήσεις χρηματοδότ­ησης υποβάλλοντ­αι έως την 3η Οκτωβρίου 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece