Kathimerini Greek

Αύξηση τζίρου το α' εξάμηνο για την ΕΥΔΑΠ

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ Τον κύκλο εργασιών και την καθαρή κερδοφορία αύξησε κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, σε ετήσια βάση, η ΕΥΔΑΠ. Ειδικότερα, έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2021 η εισηγμένη ενίσχυσε τον ενοποιημέν­ο κύκλο εργασιών κατά 5%, σε 164 εκατ. ευρώ, με ποσό 12,5 εκατ. ευρώ να σχετίζεται με τη σύμβαση λειτουργία­ς και συντήρησης του εξωτερικού υδροδοτικο­ύ συστήματος (για το αδιύλιστο νερό) που ανήκει στην ΕΥΔΑΠ Παγίων. Ωστόσο, λόγω της συγκεκριμέ­νης σύμβασης, που συνάφθηκε τέλη του 2021, ενισχύθηκε κατά 9,6 εκατ. ευρώ το κόστος του αδιύλιστου νερού. Ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακο­ύ κόστους κατά 8,5 εκατ. ευρώ, οι λειτουργικ­ές δαπάνες ενισχύθηκα­ν κατά περίπου 7%, σε 148,5 εκατ. ευρώ.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς η συνολική κατανάλωση ύδατος υποχώρησε κατά 2,2%, μεταβολή που «ανήκει στα όρια των αυξομειώσε­ων που παρατηρούν­ται διαχρονικά», σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ. Αντίθετα, η τιμολογημέ­νη κατανάλωση αυξήθηκε κατά περίπου 21,7%, κυρίως λόγω της σταδιακής εξομάλυνση­ς της έκδοσης και διανομής λογαριασμώ­ν υδροληψίας.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών, επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν ελαφρώς κατά 2,3%, σε 34,5 εκατ. ευρώ, τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς σε ετήσια βάση σύγκρισης Η τιμολογημέ­νη και το περιθώριο EBITDA μειώθηκε σε 21,1% από 22,6% το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Η διοίκηση της εισηγμένης κάνει

λόγο για σταθερό EBITDA –δεδομένου ότι υποχώρησε ελαφρώς– παρά τη σημαντική επίπτωση από την άνοδο του κόστους ενέργειας. Πτώση 15,7% εμφάνισαν και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών και επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των (EBIT) που διαμορφώθη­καν σε 15 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνε­ται στο 9,1% από 11,4%. Επίσης, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθη­καν σε 20,3 εκατ. ευρώ από περίπου 24 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ

τα μετά από φόρους κέρδη αυξήθηκαν κατά 72%, σε 16,7 εκατομμύρι­α ευρώ. Αντίστοιχα ενισχύθηκε σε 10,2% (από 6,2%) και το καθαρό περιθώριο κέρδους της ΕΥΔΑΠ.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμά­των α΄ εξαμήνου στους αναλυτές, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, με διευθύνοντ­α σύμβουλο τον Χάρη Σαχίνη, σημείωσε ότι η αναστροφή των προβλέψεων της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ για επίδικες υποθέσεις δικαιώνει την εταιρεία. Εκτίμησε ακόμη ότι μετά την αφαίρεση εφάπαξ επιδράσεων οι λειτουργικ­ές ταμειακές ροές θα ήταν θετικές και θα διαμορφώνο­νταν σε περίπου 58 εκατ. ευρώ, μέγεθος που θα ήταν το υψηλότερο, σε εξαμηνιαία βάση, της τελευταίας πενταετίας.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ επιταχύνθη­κε απορροφώντ­ας περίπου 14 εκατ. ευρώ, έναντι 9,5 εκατ. ευρώ πέρυσι κατά την ίδια περίοδο. Οπως ανέφεραν οι επικεφαλής της εισηγμένης κατά τη χθεσινή παρουσίαση, η σημαντική αύξηση των τιμών υλικών έχει επιφέρει καθυστερήσ­εις σε κάποια έργα, ενώ οι ανάδοχοι των έργων έχουν υποβάλει αιτήματα αναπροσαρμ­ογής των τιμών και χορήγησης πριμ.

Ορισμένα από τα έργα που ανέλαβε το α΄ εξάμηνο η ΕΥΔΑΠ περιλαμβάν­ουν την κατασκευή δικτύων ακαθάρτων του Δήμου Μαραθώνα ύψους 56 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ) και του υπολειπόμε­νου δικτύου αποχέτευση­ς ακαθάρτων στην Παιανία (25 εκατ. ευρώ).

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 72% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σε 16,7 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? κατανάλωση αυξήθηκε κατά 21,7%, κυρίως λόγω της σταδιακής εξοµάλυνση­ς της έκδοσης και διανοµής λογαριασµώ­ν υδροληψίας.
κατανάλωση αυξήθηκε κατά 21,7%, κυρίως λόγω της σταδιακής εξοµάλυνση­ς της έκδοσης και διανοµής λογαριασµώ­ν υδροληψίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece