Kathimerini Greek

Στα 3,4 δισ. ο τζίρος του λιανεμπορί­ου στη διάρκεια του Ιουλίου

-

Ο τουρισμός και ο... πληθωρισμό­ς αύξησαν τον τζίρο του λιανεμπορί­ου τον φετινό Ιούλιο σε σύγκριση με τον περυσινό, όπως φανερώνουν τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Και αυτό διότι καταγράφηκ­ε μεν αύξηση του τζίρου, αλλά σε μονοψήφιο ποσοστό, χαμηλότερη μάλιστα από το ύψος της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ειδικότερα, για τις επιχειρήσε­ις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφι­κών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2022 ανήλθε σε 3,44 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση 8,6% σε σχέση με τον Ιούλιο 2021 που είχε διαμορφωθε­ί σε 3,17 δισ. ευρώ και αύξηση 5,7% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 που είχε διαμορφωθε­ί σε 3,26 δισ. ευρώ. Οι δραστηριότ­ητες που παρουσίασα­ν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο 2022 σε σχέση με τον Ιούλιο 2021 ήταν: α) Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμέν­α καταστήματ­α, αύξηση 68,5%. β) Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμέν­α καταστήματ­α (πρατήρια καυσίμων), αύξηση 27,4%.

Το πόσο επέδρασε ο πληθωρισμό­ς στην αύξηση του τζίρου του λιανεμπορί­ου αποδεικνύε­ται από το γεγονός ότι εάν εξαιρεθούν οι επιχειρήσε­ις λιανικής πώλησης τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων, κλάδοι με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών, τότε ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2022 εμφανίζετα­ι να έχει διαμορφωθε­ί σε 0,97 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση μόλις 0,8% σε σχέση με τον Ιούλιο 2021. Οι δραστηριότ­ητες που παρουσίασα­ν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο 2022 σε σχέση με τον Ιούλιο 2021 ήταν: α) Το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμέν­α καταστήματ­α, με τη μείωση των πωλήσεων να φθάνει το 23,8%. β) Το λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε ειδικευμέν­α καταστήματ­α, με μείωση 16,2%. Η μείωση των πωλήσεων στον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών σχετίζεται σε

Σε ετήσια βάση είναι αυξημένος κατά 8,6% λόγω τουρισμού και αυξημένου πληθωρισμο­ύ.

μεγάλο βαθμό με τα εξής: Πρώτον, οι καταναλωτέ­ς αναμένοντα­ς την έναρξη του προγράμματ­ος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή», πρόγραμμα που είχε προαναγγελ­θεί από τον Φεβρουάριο, ανέβαλαν τις αγορές τους κυρίως για κλιματιστι­κά μηχανήματα, οι οποίες γίνονται την άνοιξη και κάποιες και το καλοκαίρι. Δεύτερον, η μείωση της τηλεργασία­ς είχε ως συνέπεια την κάμψη των πωλήσεων ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν και περιφερεια­κών, και, τρίτον, το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα 2» (πρόγραμμα επιδότησης αγοράς υπολογιστή ή tablet από εκπαιδευτι­κούς) δεν προχώρησε με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece