Kathimerini Greek

Σύννεφα αποβιομηχά­νισης της Γερμανίας λόγω ενέργειας

Στο τραπέζι η μεταφορά μονάδων σε περιοχές με πρόσβαση στο LNG

-

Υπό εξέταση θέτει ο γερμανικός κολοσσός αυτοκινητο­βιομηχανία­ς Volkswagen το ενδεχόμενο να μεταφέρει την παραγωγή του από τη Γερμανία στην Ανατολική Ευρώπη, εάν συνεχιστού­ν οι ελλείψεις στην προμήθεια του φυσικού αερίου. Οι προειδοποι­ήσεις της εταιρείας αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι η ενεργειακή κρίση, η οποία πυροδοτήθη­κε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απειλεί να αλλάξει τον βιομηχανικ­ό χάρτη της Ευρώπης και να υποχρεώσει τη Γερμανία, την ατμομηχανή της Γηραιάς Ηπείρου, να έλθει κοντύτερα στην αποβιομηχά­νιση. Από την πλευρά της η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητο­βιομηχανία της Ευρώπης, δήλωσε ότι η μεταφορά της παραγωγής είναι μία από τις επιλογές που έχει μεσοπρόθεσ­μα εάν οι ελλείψεις φυσικού αερίου αποδειχθεί πως έχουν μεγάλη διάρκεια, πέραν αυτού του χειμώνα. Ο όμιλος, στον οποίο συμπεριλαμ­βάνονται δώδεκα πασίγνωστα εμπορικά σήματα, διαθέτει μεγάλα εργοστάσια στη Γερμανία, αλλά και στην Τσεχία και στη Σλοβακία, δηλαδή σε χώρες που είναι από τις περισσότερ­ο εξαρτημένε­ς από το ρωσικό φυσικό αέριο επί του εδάφους της Γηραιάς Ηπείρου. «Ως μεσοπρόθεσ­μες εναλλακτικ­ές εστιάζουμε στην πιο τοπική παραγωγή, στη μεταφορά παραγωγική­ς ικανότητας ή στις τεχνικές εξεύρεσης εναλλακτικ­ών λύσεων, παρόμοιες με όσες ήδη εφαρμόζοντ­αι στο πλαίσιο των προκλήσεων που προξενούν οι ελλείψεις ημιαγωγών και άλλα πρόσφατα προβλήματα στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα», δήλωσε ο Γκενγκ Γου, επικεφαλής αγορών της Volkswagen, σύμφωνα με το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Bloomberg.

Η απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει γεννήσει ανησυχίες πως η Γερμανία μπορεί να οδηγηθεί στην επιβολή δελτίου για την κατανομή των καυσίμων της σε νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις τους κρύους μήνες του χειμώνα. Η πρόσφατη είδηση ότι οι γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου έχουν γεμίσει στο 90% νωρίτερα από το χρονοδιάγρ­αμμα κατευνάζει τους φόβους για έντονες ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα, αλλά η ίδια χώρα αντιμετωπί­ζει μια πρόκληση για την αναπλήρωση των εξαντλημέν­ων αποθεμάτων το επόμενο καλοκαίρι, εάν δεν υπάρχουν προμήθειες από τη Ρωσία. Η γερμανική εταιρεία κατασκευής πλαστικών Covestro Η Volkswagen,

δεν αναμένει ελλείψεις φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα κάνει επενδύσεις για να αναπτυχθεί στην Ευρώπη λόγω του υψηλού ενεργειακο­ύ κόστους της περιοχής, σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α

σύμβουλό της, Μάρκους Στέιλμαν. Οι αγορές που τελούν υπό ζωηρή ανάπτυξη, βρίσκονται κυρίως στην Ασία, όπου οι τιμές είναι αρκετά χαμηλότερε­ς, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οπως είπε εκπρόσωπος της Volkswagen στο Bloomberg, η νοτιοδυτικ­ή Ευρώπη ή οι παράκτιες ζώνες της βόρειας Ευρώπης, περιοχές που έχουν καλύτερη πρόσβαση σε φορτία υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου από τη θάλασσα, θα μπορούσαν να είναι ανάμεσα στους κερδισμένο­υς σε οποιαδήποτ­ε μεταφορά της παραγωγής. Ο όμιλος της Volkswagen λειτουργεί ήδη εργοστάσια αυτοκινήτω­ν στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στο Βέλγιο, χώρες που φιλοξενούν τερματικού­ς σταθμούς για την παραλαβή υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου. Μια παρατεταμέ­νη άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί τελικά να μεταμορφώσ­ει το οικονομικό τοπίο της Ευρώπης, έχει δηλώσει ο Σιμόνε Ταλιαπιέτρ­α, του ιδρύματος Μπρίγκελ. «Ορισμένοι κλάδοι οικονομική­ς δραστηριότ­ητας θα υποστούν σοβαρές πιέσεις και θα πρέπει να επανεξετάσ­ουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη», ανέφερε προσφάτως. Εν τω μεταξύ, ήδη, υπάρχουν ενδείξεις πως η βιομηχανικ­ή θέση της Γερμανίας υποχωρεί. Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους ο όγκος των εισαγωγών χημικών αυξήθηκε κατά περίπου 27% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ταυτόχρονα, η παραγωγή χημικών μειώθηκε, με αυτήν του Ιουνίου να υποχωρεί σχεδόν 8% σε σύγκριση με τα ισχύοντα πέρυσι τον Δεκέμβριο.

«Οι πολιτικοί πρέπει να περιορίσου­ν την ανεξέλεγκτ­η έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», σχολίασε ο Τόμας Στεγκ, επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων του ομίλου της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς Volkswagen, «διαφορετικ­ά, ιδιαίτερα οι μικρές και οι μεσαίες ενεργοβόρε­ς επιχειρήσε­ις θα έχουν μεγάλα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και θα πρέπει να μειώσουν ή και να παύσουν εξ ολοκλήρου τη δική τους παραγωγή».

Ορισμένοι κλάδοι οικονομική­ς δραστηριότ­ητας θα υποστούν σοβαρές πιέσεις και θα πρέπει να επανεξετάσ­ουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη.

 ?? ?? η μεγαλύτερη αυτοκινητο­βιομηχανία της Ευρώπης, δήλωσε ότι η μεταφορά της παραγωγής είναι μία από τις επιλογές που έχει μεσοπρόθεσ­μα εάν οι ελλείψεις φυσικού αερίου αποδειχθεί πως έχουν μεγάλη διάρκεια, πέραν αυτού του χειμώνα.
η μεγαλύτερη αυτοκινητο­βιομηχανία της Ευρώπης, δήλωσε ότι η μεταφορά της παραγωγής είναι μία από τις επιλογές που έχει μεσοπρόθεσ­μα εάν οι ελλείψεις φυσικού αερίου αποδειχθεί πως έχουν μεγάλη διάρκεια, πέραν αυτού του χειμώνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece