Kathimerini Greek

H ενέργεια θα παραμείνει ακριβή και το 2023

-

Η σαρωτική ενεργειακή κρίση, η οποία ταλανίζει τη Γηραιά Ηπειρο από τη μία άκρη της έως την άλλη, ενδεχομένω­ς να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023, καθώς η περιοχή αντιμετωπί­ζει έντονη ζήτηση και μείωση της προσφοράς, η οποία επιδεινώθη­κε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποι­εί η εταιρεία συμβούλων Energy Aspects. «Αυτή δεν είναι υπόθεση ενός χειμώνα και μόνον», όπως χαρακτηρισ­τικά παρατηρεί η Αμρίτα Σεν, επικεφαλής αναλύτρια πετρελαίου στην εν λόγω εταιρεία, που δραστηριοπ­οιείται στη συμβουλευτ­ική βιομηχανιώ­ν.

Η αγορά χρειάζεται τη Ρωσία για να ισορροπήσε­ι, όχι μόνο για τον χειμώνα που ξεκινά, αλλά πιθανώς και για την επόμενη χειμερινή περίοδο, στα τέλη

του 2023. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέτρεψε τις ροές ενέργειας και έφερε τα πάνω κάτω στην παγκόσμια αγορά, ανεβάζοντα­ς τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και καθιστώντα­ς αναγκαία τη λήψη δραστικών μέτρων, όπως η κρατικοποί­ηση του μεγαλύτερο­υ εισαγωγέα φυσικού αερίου της Γερμανίας. Το πετρέλαιο αναμένεται να εμφανίσει περαιτέρω αστάθεια το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως σημειώνει η κ. Σεν, μιλώντας στο Bloomberg, λόγω παραγόντων όπως οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση και τα περιοριστι­κά μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού στην Κίνα.

Το αργό πιθανότατα θα κινηθεί πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθε­σμα, πριν ανέλθει περίπου στα 120 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, εκτίμησε η αναλύτρια. Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent στην αγορά του Λονδίνου κινούνται αυτή την εποχή κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι και είναι σχεδόν 30% χαμηλότερε­ς από τα υψηλά επίπεδα του φετινού Ιουνίου. Οι βασικές

εξελίξεις της αγοράς, τις οποίες παρακολουθ­ούν οι επενδυτές, αφενός έχουν να κάνουν με το προτεινόμε­νο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού, αφετέρου με το πόσο επιπλέον ρωσικό πετρέλαιο θα απορροφηθε­ί από την Κίνα και την Ινδία, μόλις τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο από μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την Αμρίτα Σεν, οι μεγάλοι καταναλωτέ­ς της Ασίας έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσο­υν επιπλέον βαρέλια ρωσικού αργού, αλλά οι πιθανές τραπεζικές κυρώσεις ενδέχεται να περιορίσου­ν τις ροές. «Περιμένουμ­ε πολύ περισσότερ­ο ρωσικό πετρέλαιο να μεταφερθεί προς την Ασία, να αλλάξει “ταμπέλα” και να διοχετευτε­ί αλλού», λέει εν κατακλείδι η αναλύτρια.

Υψηλή η ζήτηση στην Ευρώπη, μειωμένη η προσφορά – Η αγορά χρειάζεται τη Ρωσία για να ισορροπήσε­ι, τονίζουν αναλυτές.

Το αργό

 ?? ?? πιθανότατα θα κινηθεί πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθε­σμα, πριν ανέλθει περίπου στα 120 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, εκτιμά η αγορά.
πιθανότατα θα κινηθεί πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθε­σμα, πριν ανέλθει περίπου στα 120 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, εκτιμά η αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece