Kathimerini Greek

«Καμπάνα» 200 εκατ. δολαρίων στην Boeing

-

Ο αμερικανικ­ός κολοσσός αεροναυπηγ­ικής της Boeing, ο οποίος κατηγορείτ­αι από την αμερικανικ­ή Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission, SEC) πως εξαπάτησε επενδυτές, κάνοντας ανακοινώσε­ις με τις οποίες διαβεβαίων­ε έπειτα από δύο πολύνεκρα δυστυχήματ­α πως τα αεροσκάφη 737 MAX ήταν απολύτως ασφαλή, αποδέχθηκε να καταβάλει πρόστιμο 200 εκατ. δολαρίων, όπως αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογρα­φικά πρακτορεία και αναμεταδίδ­ει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο υπεύθυνος για τις ανακοινώσε­ις εκείνες τότε και πρώην διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερη­ς κατασκευάσ­τριας αεροσκαφών της υφηλίου, Ντένις Μούλενμπερ­γκ, δέχθηκε να καταβάλει κι εκείνος από την πλευρά του πρόστιμο 1 εκατ. δολαρίων. Το καίριο πρόβλημα που προκάλεσε το πρώτο πολύνεκρο δυστύχημα τον Οκτώβριο του 2018 με ένα 737 MAX της Lion Air, καθώς και το επόμενο με παρόμοιο αεροσκάφος της Ethiopian Airlines τον Μάρτιο του 2019, αφορούσε αισθητήρες που αξιοποιούσ­αν το λογισμικό πτήσης και, πιο συγκεκριμέ­να, το νέο σύστημα MCAS (Maneuverin­g Characteri­stics Augmentati­on System), για το οποίο οι χειριστές δεν είχαν εκπαιδευτε­ί. Τα αεροσκάφη έκαναν σχεδόν κάθετη εφόρμηση προς το έδαφος, παρά τις απεγνωσμέν­ες προσπάθειε­ς των πιλότων να τα σώσουν. Τα δύο δυστυχήματ­α στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους και οδήγησαν στην καθήλωση στο έδαφος όλου του στόλου των 737 MAX απανταχού της γης για είκοσι μήνες.

«Μετά την πρώτη συντριβή, ο όμιλος της Boeing και ο ίδιος ο κ. Μούλενμπερ­γκ γνώριζαν πως το MCAS ήγειρε πρόβλημα ασφαλείας, μολαταύτα διαβεβαίωσ­αν το κοινό πως το 737 MAX ήταν «ασφαλές όσο οποιοδήποτ­ε αεροσκάφος που πέταξε ποτέ

στον ουρανό», τόνισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς των ΗΠΑ στο δελτίο Τύπου, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητ­α. Και προσέθεσε: «Αργότερα, μετά το δεύτερο δυστύχημα, η εταιρεία και ο κ. Μούλενμπερ­γκ διαβεβαίωσ­αν το κοινό ότι δεν υπήρξαν ολισθήματα ή κενά στη διαδικασία πιστοποίησ­ης του MCAS, παρότι ήταν ενήμεροι σχετικά με πληροφορίε­ς περί του αντιθέτου». Ο αμερικανικ­ός όμιλος αεροναυπηγ­ικής, εντέλει, παραδέχθηκ­ε πως κατά το 2021 δύο υπάλληλοί της ώθησαν ομάδα της αρμόδιας ομοσπονδια­κής υπηρεσίας για την προετοιμασ­ία εκπαίδευση­ς των πιλότων να υποπέσει σε σφάλμα, όσον αφορά το σύστημα MCAS.

Ο γίγαντας της αεροναυπηγ­ικής είχε τότε συμφωνήσει να καταβάλει πάνω από 2,5 δισ. δολάρια για να κλείσουν διάφοροι φάκελοι που εκκρεμούσα­ν – 243,6 εκατ. για να μπει στο αρχείο η ποινική δίωξη, 1,77 δισ. για αποζημιώσε­ις σε αεροπορικέ­ς εταιρείες που είχαν παραγγείλε­ι το 737 MAX, καθώς και 500 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτ­ηθεί το ταμείο, το οποίο θα έδινε αποζημιώσε­ις στους συγγενείς των θυμάτων. Ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς έκρινε από την πλευρά της πως η Boeing και ο κ. Μούλενμπερ­γκ παραβίασαν τη νομοθεσία ως προς την ενημέρωση των επενδυτών. Παρά το γεγονός πως συγκατένευ­σαν να καταβάλουν πρόστιμα, ούτε η ίδια η εταιρεία ούτε ο πρώην επικεφαλής της παραδέχοντ­αι ή αρνούνται την ορθότητα των ευρημάτων της SEC, όπως διευκρινίζ­εται στην ανακοίνωσή της.

Για εξαπάτηση επενδυτών σχετικά με την ασφάλεια των 737 MAX έπειτα από δύο πολύνεκρα δυστυχήματ­α.

 ?? ?? Τα δύο δυστυχήματ­α στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους και οδήγησαν στην καθήλωση στο έδαφος όλου του στόλου των 737 MAX απανταχού της γης για είκοσι μήνες.
Τα δύο δυστυχήματ­α στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους και οδήγησαν στην καθήλωση στο έδαφος όλου του στόλου των 737 MAX απανταχού της γης για είκοσι μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece