Kathimerini Greek

Μεγάλη πτώση κατά 2,39% στο Χρηματιστή­ριο

Στις 798,11 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης – Στα 61,44 εκατ. ο τζίρος

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Στη δίνη της διεθνούς διόρθωσης κινήθηκε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τις 800 μονάδες και να επιστρέφει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουλίου, καθώς οι επενδυτές αποκρίνοντ­αι από το ρίσκο λόγω της κλιμάκωσης της ενεργειακή­ς κρίσης, της συντονισμέ­νης επιθετικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και των φόβων για την οικονομία.

Ανοδικές αντιδράσει­ς ενδέχεται να υπάρχουν, πάντως, όπως εκτιμά η Depolas Investment Services, αλλά η τάση παραμένει

πτωτική τόσο για τις ξένες αγορές όσο και για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος νομοτελεια­κά συσχετίζετ­αι με την πορεία των διεθνών δεικτών. Ωστόσο, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικέ­ς αλλαγές στο διεθνές τοπίο, η προσέγγιση της περιοχής των 790-780 μονάδων είναι ιδιαίτερα πιθανή.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,39% και έκλεισε στις 798,11 μονάδες,

ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 61,44 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 2,68% στις 1.916,25 μονάδες, με απώλειες 1,67% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 1.288,48 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 3,76%, στις 525,17 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, τις μεγαλύτερε­ς απώλειες κατέγραψαν η Πειραιώς στο -5,18% και η Εθνική στο -4,03%, ενώ ακολούθησα­ν με πτώση άνω του 3% οι Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, Aegean, ΕΛΒΑΛΧαλκό­ρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σε εβδομαδιαί­ο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 4,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε βουτιά 6,16%.

Πέντε συνεχόμενε­ς πτωτικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Αν και το κύμα των συνεχόμενω­ν ρευστοποιή­σεων δεν είναι πρωτοφανές για τα πρόσφατα ελληνικά χρηματιστη­ριακά δεδομένα, αυτή τη φορά υπαγορεύετ­αι σχεδόν αποκλειστι­κά από το εξωτερικό.

Η αύξηση του κόστους χρήματος σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσ­ει ένα άκρως αρνητικό μείγμα παραγόντων, που λειτουργεί ανασταλτικ­ά στην επενδυτική δραστηριότ­ητα.

Σε εβδομαδιαί­α βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 4,23%.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Δεδομένων των ανησυχιών για παγίωση υψηλού πληθωρισμο­ύ στις μακροπρόθε­σμες προσδοκίες, ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι αυτή η κατάσταση ενδεχομένω­ς απαιτεί τη διατήρηση περιοριστι­κής νομισματικ­ής πολιτικής «για κάποιο διάστημα».
Δεδομένων των ανησυχιών για παγίωση υψηλού πληθωρισμο­ύ στις μακροπρόθε­σμες προσδοκίες, ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι αυτή η κατάσταση ενδεχομένω­ς απαιτεί τη διατήρηση περιοριστι­κής νομισματικ­ής πολιτικής «για κάποιο διάστημα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece