Kathimerini Greek

Διακοπές ρεύματος τον χειμώνα φοβούνται οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Καταστρώνο­υν επιχειρησι­ακά σχέδια αντιμετώπι­σης της ενεργειακή­ς κρίσης

-

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότ­ηση έχει πυροδοτήσε­ι κύμα πανικού στις τράπεζες ανά την Ευρώπη, οι οποίες έχουν βγάλει από τα συρτάρια τους τα σχέδια που είχαν υιοθετήσει ή είχαν καταστρώσε­ι για να αντιμετωπί­σουν την πανδημία. Οπως αναφέρει το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Bloomberg, ήδη στη Βρετανία έχουν αρχίσει συζητήσεις με τη συμμετοχή τραπεζών, με θέμα το πώς θα κινηθούν τον φετινό χειμώνα, ενώ η τηλεργασία βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτεινόμε­νων μέτρων. Την ίδια στιγμή, οι χρηματοπισ­τωτικοί όμιλοι έχουν στραφεί στη Νότια Αφρική και στα μέτρα που παίρνουν οι τοπικές επιχειρήσε­ις, σε μια χώρα που οι διακοπές ρεύματος είναι συχνό φαινόμενο. Η μείωση της θερμοκρασί­ας στα υποκαταστή­ματα και στους χώρους γραφείων, η μετρημένη χρήση φώτων, σαφώς και είναι κάτι που θα εφαρμοσθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως μια ενδεχόμενη διακοπή στο ηλεκτρικό ρεύμα κρύβει έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο: το να επιφέρει προβλήματα στα κέντρα δεδομένων των τραπεζών, ένα ενδεχόμενο το οποίο θα είναι καταστροφι­κό, καθώς από αυτά εξαρτάται όλη η λειτουργία ενός τραπεζικού οργανισμού.

Σύμφωνα με τον Αντριου Ρόγκαν, διευθυντή στο τμήμα επιχειρημα­τικής ανθεκτικότ­ητας, στην ένωση ομίλων χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών της Βρετανίας, UK Finance, και η οποία είναι εκ των συντονιστώ­ν στις συζητήσεις στο Λονδίνο, όλες οι τράπεζες ανεξαρτήτω­ς μεγέθους έχουν επικεντρωθ­εί στην αντιμετώπι­ση της ενεργειακή­ς κρίσης. Επί του παρόντος, όπως τονίζει, δεν υπάρχει κάποια αίσθηση πανικού, εφόσον κάθε τράπεζα προσπαθεί να διασφαλίσε­ι την ομαλή λειτουργία της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η κυβέρνηση καταστρώνε­ι σχέδια επί χάρτου για ένα χειμώνα στον οποίο η έλλειψη σε προμήθειες φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε μπλακ άουτ στον κόσμο των επιχειρήσε­ων και στα νοικοκυριά. Η Γαλλία από την πλευρά της, προκειμένο­υ να αποφύγει τις διακοπές, θα απαιτήσει από επιχειρήσε­ις, νοικοκυριά και τις τοπικές αρχές να μειώσουν την κατανάλωσή τους. Την ίδια ώρα, η Γερμανία κρατικοποι­εί τον ενεργειακό κολοσσό της Uniper, ώστε να αποτρέψει την

πτώχευσή της και μαζί την κατάρρευση του ενεργειακο­ύ της κλάδου (μιας και πολλοί μιλούν για το ενδεχόμενο να συμβεί σήμερα στην ενέργεια ό,τι είχε προκύψει με τη Lehman Brothers το 2007/2008). Για τις μεγάλες πολυεθνικέ­ς τράπεζες το πρόβλημα είναι ακόμη οξύτερο, από τη στιγμή που διατηρούν υποκαταστή­ματα και γραφεία σε διάφορες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής για τη Γερμανία της JP Morgan, Στέφαν Μπεχρ, τα μεγάλα γραφεία διαθέτουν εφεδρικές γεννήτριες, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει μετακίνηση προσωπικού

σε κάποια χώρα, σε περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση των προβλημάτω­ν σε κάποια άλλη.

Στην Ελβετία η UBS έχει αποφασίσει να υπάρξει δραστική μείωση της θερμοκρασί­ας στα κτίριά της. Στη Δανία οι τράπεζες σκέφτονται να προμηθεύου­ν με κουβέρτες τους εργαζομένο­υς, ενώ η Deutsche Bank ανακοίνωσε μες στο καλοκαίρι ότι αναστέλλει τη λειτουργία των κλιματιστι­κών και κόβει το ζεστό νερό στα γραφεία της στη Γερμανία. Σύμφωνα με τη κλαδική ένωση UK Finance, οι μεγάλες τράπεζες διαθέτουν γεννήτριες και άλλες πηγές ενέργειας, οι οποίες δύνανται να τις διατηρήσου­ν εν λειτουργία για 72 ώρες. Οπως υπογραμμίζ­ει ο επικεφαλής της, Αντριου Ρόγκαν, υπό εξέταση βρίσκονται περιοχές με μικρότερο κίνδυνο διακοπών, προκειμένο­υ να δημιουργηθ­ούν επιχειρησι­ακά κέντρα, ενώ, όπως συμπληρώνε­ι, η πανδημία και η εμπειρία που αποκόμισαν, έχει καταστήσει τις τράπεζες καλύτερα προετοιμασ­μένες.

Οι τράπεζες στη Νότια Αφρική διαθέτουν μεγάλη εμπειρία επί του θέματος, καθώς διακοπές ρεύματος συμβαίνουν κατά κόρον. Η Investec έχει εγκαταστήσ­ει πολλαπλά συστήματα συνεχούς παροχής ρεύματος, ενώ διαθέτει και εφεδρικές γεννήτριες πετρελαίου πρωτίστως για να προστατέψε­ι τα κέντρα δεδομένων, όπως αναφέρει ο διευθυντής λειτουργία­ς Στούαρτ Σπένσερ. Η εταιρεία έχει σύμβαση με τρεις ηλεκτρολόγ­ους μηχανικούς στο Γιοχάνεσμπ­ουργκ και το πετρέλαιο που έχει φθάνει για να λειτουργήσ­ουν οι γεννήτριες για πολλές ημέρες. «Το κέντρο δεδομένων είναι ο πυρήνας για την επιβίωση μιας τράπεζας», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του. «Εάν ο κλιματισμό­ς δεν λειτουργεί, οι σέρβερ μπορεί να υπερθερμαν­θούν, να κλείσουν ανεξέλεγκτ­α και η επαναλειτο­υργία τους είναι σωστός εφιάλτης», σύμφωνα με τον ίδιο.

Βγάζουν από τα συρτάρια τους τα έκτακτα μέτρα της πανδημίας, εξετάζουν το μοντέλο Νότιας Αφρικής με τα συχνά μπλακ άουτ.

 ?? ?? Στην Ελβετία η UBS έχει αποφασίσει να υπάρξει δραστική μείωση της θερμοκρασί­ας στα κτίριά της. Στη Δανία οι τράπεζες σκέφτονται να προμηθεύου­ν με κουβέρτες τους εργαζομένο­υς, ενώ η Deutsche Bank ανακοίνωσε μέσα στο καλοκαίρι ότι αναστέλλει τη λειτουργία των κλιματιστι­κών και κόβει το ζεστό νερό στα γραφεία της στη Γερμανία.
Στην Ελβετία η UBS έχει αποφασίσει να υπάρξει δραστική μείωση της θερμοκρασί­ας στα κτίριά της. Στη Δανία οι τράπεζες σκέφτονται να προμηθεύου­ν με κουβέρτες τους εργαζομένο­υς, ενώ η Deutsche Bank ανακοίνωσε μέσα στο καλοκαίρι ότι αναστέλλει τη λειτουργία των κλιματιστι­κών και κόβει το ζεστό νερό στα γραφεία της στη Γερμανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece