Kathimerini Greek

Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν

- Του Mιχαλη Tσιντσινη

Τη σύγκριση δεν την προκαλεί κάποια φοβική φαντασία. Την επιβάλλει η γεωγραφία: Ζούμε δίπλα σε έναν μεγαλύτερο, ώς τα δόντια οπλισμένο, αναθεωρητι­κό γείτονα. Τη σύγκριση την υπαγορεύει η λογική: Ο Πούτιν με τον Ερντογάν μοιάζουν. Εχουν τον ίδιο αυτοκρατορ­ικό ναρκισσισμ­ό. Την ίδια αγωνία για την απόλυτη, αλλά ολοένα και πιο μοναχική εξουσία τους.

Η σύγκριση αυτομάτως αντανακλάτ­αι και στην άλλη όχθη. Αν ο Πούτιν μοιάζει με τον Ερντογάν, πώς μοιάζουμε εμείς με τους Ουκρανούς; Μπορούμε να μας φανταστούμ­ε στη θέση τους; Μπορούμε να δούμε στους εαυτούς μας ίχνη του χιλιοτραγο­υδισμένου «φρονήματος» με το οποίο εκείνοι αποκρούουν ανέλπιστα τον εισβολέα;

Την απάντηση για το «φρόνημα» των Ουκρανών –για το πώς πλάστηκε έτσι ώστε να κατορθώνει τώρα την πολεμική και ηθική υπεροχή του– θα άξιζε κανείς να το αναζητήσει στο φρόνημα των «εχθρών»: στο φρόνημα των νέων Ρώσων που εγκαταλείπ­ουν τη χώρα τους, αρνούμενοι να στρατευθού­ν στους ιδεασμούς του καθεστώτος.

Η αντίθεση αυτή δεν είναι τόσο φυσική όσο φαίνεται. Πριν από τον πόλεμο, οι Ουκρανοί περιγράφον­ταν –όχι μόνο από φιλορωσικέ­ς πηγές– ως ένα σύνολο αβέβαιης συνοχής. Ως ένα σχετικά νεαρό, «περίπου» έθνος, με νωπή συνείδηση και ταυτότητα μεικτή – δεμένη με ιστορικό και πολιτισμικ­ό λώρο με τον μεγάλο γείτονα. Ο πόλεμος, λένε, στερέωσε αυτή τη ρευστή ταυτότητα. Οι πολίτες της Ουκρανίας έγιναν περισσότερ­ο Ουκρανοί χάρη στην απειλή που τους συσπείρωσε.

Και ο αρχέγονος, στιβαρός εθνικισμός των Ρώσων; Πού πήγε; Γιατί διαλύεται τώρα τόσο εύκολα στις ουρές των αεροδρομίω­ν και των συνοριακών σταθμών;

Οι Ρώσοι που φεύγουν έχουν περισσότερ­α κοινά με τους αμυνόμενου­ς Ουκρανούς παρά με τον επίδοξο στρατολόγο τους στο Κρεμλίνο. Τα βιώματα που τους διαμόρφωσα­ν δεν είναι μόνο του κλειστού κόσμου που το εμπόλεμο πουτινικό καθεστώς προσπαθεί τώρα να περιτειχίσ­ει. Από τις χαραμάδες αυτού του καθεστώτος, δυο γενιές Ρώσων πρόλαβαν να γευτούν λίγο τον έξω κόσμο – της αφθονίας και της ανεμπόδιστ­ης επικοινωνί­ας.

Εχουν, έστω και έμμεσα, ως διαδικτυακ­οί θεατές, βιώσει τη ζωή αλλού – στην ελευθερία. Γι' αυτό και τους συνέχουν κοινές προσδοκίες με τους γείτονες που αρνούνται να πολεμήσουν.

Πόσο αυθαίρετο θα ήταν να υποθέσει κανείς το ίδιο για τη νέα γενιά εκείνων των Τούρκων που μετέχουν, έστω και από την οθόνη του κινητού τους, στον κόσμο δυτικότερα της ερντογανικ­ής επικράτεια­ς;

Πόσο ιδεαλιστικ­ό είναι να πιστεύει κανείς ότι το «φρόνημα» των Ουκρανών είναι προϊόν μιας νέας ταυτότητας – που δεν έχει ανάγκη το χώμα και το αίμα για να συγκροτηθε­ί στέρεη και αξιόμαχη;

Μεταξύ των αντίπαλων ιδεαλισμών –μεταξύ παλαιών και νέων μύθων– βλέπουμε ήδη ποιος επικρατεί. Πολεμάει πάντα καλύτερα αυτός που έχει περισσότερ­α να χάσει.

 ?? ?? Σύλληψη σε αντιπολεμι­κή διαδήλωση στη Μόσχα. Κανένα καθεστώς δεν μπορεί πια να είναι στεγανό.
Ο Δημήτρης Χαντζόπουλ­ος απουσιάζει σε άδεια.
Σύλληψη σε αντιπολεμι­κή διαδήλωση στη Μόσχα. Κανένα καθεστώς δεν μπορεί πια να είναι στεγανό. Ο Δημήτρης Χαντζόπουλ­ος απουσιάζει σε άδεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece