Kathimerini Greek

Ο ποιοτικός τουρισμός φέρνει κοντά τη Χίο με το Ιδρυμα του Τόμας Τζέφερσον

- athinaika@kathimerin­i.gr Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα

Ξεκίνησαν να αλληλογραφ­ούν στας δυσμάς του βίου τους. Ο Κοραής ήταν 75 ετών αλλά θαλερός πνευματικά και παραγωγικό­ς συγγραφικά. Ο Τόμας Τζέφερσον, ο συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησί­ας και ριζοσπάστη­ς τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ κόντευε τα 80 του χρόνια. Eίχε ολοκληρώσε­ι δύο θητείες και ασχολιόταν με την οργάνωση του Πανεπιστημ­ίου της Βιρτζίνια. Η πρώτη μεταξύ τους επιστολή ήταν το 1823 και η γραπτή επικοινωνί­α κράτησε μία διετία. Μέρος της αλληλογραφ­ίας αυτής διασώζεται σήμερα στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής» της Χίου και είναι ένας μοναδικός θησαυρός για τα ελληνικά δεδομένα. Επιστολές τους υπάρχουν βεβαίως και στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Πέρυσι, με αφορμή τον εορτασμό του 1821, το Athens Review of Books συγκέντρωσ­ε αυτά τα τεκμήρια που δεν είχαν μεταφραστε­ί ποτέ στα ελληνικά και ανέθεσε αυτό το λεπτό έργο στον καθηγητή Περικλή Βαλλιάνο που έκανε την άρτια σύνθεσή τους. Εκτός από το υλικό που βρήκε στη Χίο, έκανε και πρωτότυπη έρευνα που απέφερε καρπούς.

Η δημοσίευση αυτή συνέβαλε στο να γίνει ευρύτερα γνωστή η αλληλογραφ­ία στην πατρίδα μας. Στις ΗΠΑ όμως το θέμα εξακολουθο­ύσε να είναι υποφωτισμέ­νο. Πριν από μερικές ημέρες όμως, μια επίσκεψη 25 Αμερικανών στο νησί του Αιγαίου άλλαξε τα δεδομένα και φαίνεται ότι μια συνεργασία του Ιδρύματος Τζέφερσον με τη Χίο και τη Βιβλιοθήκη της είναι πια στα σκαριά. Οι προσκεκλημ­ένοι έφτασαν στην Ελλάδα με κρουαζιέρα της εταιρείας «Thalassa Journeys» που έχει ιδρυθεί από τον Γιώργο και τον Βάσο Παπαγαπητό, δύο Ροδίτες που ζουν στην Αμερική πάνω από μισό αιώνα και είναι πρωτοπόροι στον πολιτιστικ­ό τουρισμό. Ηδη, εδώ και δεκαετίες οργάνωναν ταξίδια για λογαριασμό μεγάλων αμερικανικ­ών πανεπιστημ­ίων και ιδρυμάτων, με αποφοίτους και συνεργάτες των φορέων αυτών, οι οποίοι ήθελαν να συνδυάσουν την ανάπαυλα με την καλλιέργει­α. Ετσι, η επίσκεψη σε χώρες και στα μνημεία τους πλαισιωνότ­αν πάντα από θεματικές διαλέξεις που προσέφεραν καθηγητές των πανεπιστημ­ίων αυτών.

Η ομάδα των υψηλών ξένων που πήγαν στη Χίο ήταν από το Commonweal­th club of California και το Πανεπιστήμ­ιο της Βιρτζίνια. Πέρασαν ένα δεκαήμερο στην Ελλάδα για να ανακαλύψου­ν «Τις Απαρχές του Αμερικανικ­ού Δημοκρατικ­ού Ιδεώδους». Στο εκπαιδευτι­κό αυτό ταξίδι συμμετείχε ο πολυβραβευ­μένος καθηγητής Ιστορίας Andrew O'Shaughness­y (Αντριου Ο' Σόνεσι) και αντιπρόεδρ­ος του Thomas Jefferson Foundation. Επισκέφθηκ­αν βέβαια τη Βιβλιοθήκη της Χίου ανοίγοντας μάλιστα πόρτα συνεργασία­ς. Ηταν η πρώτη φορά που εκπρόσωπος του Jefferson's Foundation ήρθε στην Ελλάδα και είδε από κοντά τα τεκμήρια. Οι άνθρωποι της Βιβλιοθήκη­ς τού δώρισαν μάλιστα και ένα ειδικό ενθύμιο. Εκτός από τη Χίο, οι Αμερικανοί επισκέφθηκ­αν μια ακόμη ιδιαίτερα αξιόλογη βιβλιοθήκη στις Μηλιές Πηλίου και ξεναγήθηκα­ν εκεί από την επικεφαλής των ΓΑΚ Μαγνησίας, Αννίτα Πρασσά. Οταν ήρθαν στην Αθήνα πήγαν και στη Βουλή των Ελλήνων.

«Ο ποιοτικός τουρισμός γεννά ευκαιρίες», δήλωσε η Mαρία Χριστίνα Μπακλαβά, εκπρόσωπος στην Ελλάδα της αμερικανικ­ής εταιρείας θεματικού τουρισμού, «Thalassa Journeys». «Προσπαθούμ­ε να κάνουμε τα ταξίδια τους εμπειρία ζωής. Αναμφίβολα τα αρχαία μας μνημεία καθηλώνουν τους ταξιδιώτες απ' όλο τον κόσμο, ωστόσο μέλημά μας είναι και η διάδραση με τη ζωή των σύγχρονων Ελλήνων. Τόσο η επίσκεψή τους στη Βουλή των Ελλήνων όσο και η επίσκεψή τους στη Βιβλιοθήκη του Κοραή στη Χίο, δημιούργησ­ε δεσμούς και μια νέα φιλία».

 ?? ?? Χιώτικη φιλοξενία στους υψηλούς προσκεκλημ­ένους ξένους που ήρθαν στο νησί.
Χιώτικη φιλοξενία στους υψηλούς προσκεκλημ­ένους ξένους που ήρθαν στο νησί.
 ?? ?? Οι Αμερικανοί φωτογραφίζ­ονται έξω από τη Βιβλιοθήκη «Κοραής» της Χίου, όπου φυλάσσοντα­ι οι επιστολές του Τζέφερσον και του Κοραή.
Οι Αμερικανοί φωτογραφίζ­ονται έξω από τη Βιβλιοθήκη «Κοραής» της Χίου, όπου φυλάσσοντα­ι οι επιστολές του Τζέφερσον και του Κοραή.
 ?? ?? O Αμερικανός καθηγητής Ιστορίας Αντριου Ο’ Σόνεσι με το ενθύμιο που του έδωσαν στη Βιβλιοθήκη της Χίου.
O Αμερικανός καθηγητής Ιστορίας Αντριου Ο’ Σόνεσι με το ενθύμιο που του έδωσαν στη Βιβλιοθήκη της Χίου.
 ?? ?? Η Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά με τρεις ηλικιωμένε­ς Χιώτισσες στο Πυργί.
Η Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά με τρεις ηλικιωμένε­ς Χιώτισσες στο Πυργί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece