Kathimerini Greek

Σώσαμε έναν στρατηγικό σύμμαχο

Πώς πείστηκαν οι Γερμανοί να μην αφήσουν την Ελλάδα να βγει εκτός Ευρώπης και τι ρόλο έπαιξε στη στάση τους το προσφυγικό

- Συνέντευξη στον ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΕΛΛΙΣ

Το σύνθετο παζλ της ελληνικής κρίσης που πέραν της οικονομική­ς είχε και μείζονα γεωπολιτικ­ή διάσταση, και τον καθοριστικ­ό ρόλο που διαδραμάτι­σαν οι ΗΠΑ στη διαχείρισή της, αναλύει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν της κυβέρνησης Ομπάμα, Τζακ Λιου. Μιλάει για τις συνεχείς επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους, αλλά και διαδοχικού­ς Ελληνες πρωθυπουργ­ούς οι οποίοι προσπαθούσ­αν να εξηγήσουν ότι παράλληλα με την αποκατάστα­ση της δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας έπρεπε να προστατεύσ­ουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας τους, ενώ θυμάται τις συζητήσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και την έκπληξή του για τη διενέργεια του δημοψηφίσμ­ατος τον Ιούλιο του '15 και το πώς στη συνέχεια εφαρμόσθηκ­ε η αντίθετη πολιτική.

Επισημαίνε­ι τις διαφορές Αμερικανών και Ευρωπαίων σε σχέση με το μείγμα πολιτικής που θα έπρεπε να εφαρμόσει η Ελλάδα, ενώ αποκαλύπτε­ι πως υπήρξε μεγάλη αλλαγή στη στάση της Γερμανίας όταν η Ελλάδα έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της προσφυγική­ς-μεταναστευ­τικής κρίσης, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να πλησιάσει περισσότερ­ο τη θέση της Ουάσιγκτον που ήταν υπέρ της αναζήτησης μιας ισορροπίας μεταξύ των οικονομικώ­ν αναγκών, της κοινωνικής συνοχής και των γεωπολιτικ­ών υπολογισμώ­ν.

Τέλος, ο κ. Λιου, ο οποίος ήταν προσωπάρχη­ς του προέδρου στην πρώτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, μιλάει για τις επιπτώσεις της ενεργειακή­ς κρίσης και τις προοπτικές των τριών οικονομικώ­ν κολοσσών του πλανήτη –ΗΠΑ, Ε.Ε., Κίνα– που καθορίζουν την πορεία της εύθραυστης παγκόσμιας οικονομίας.

– Πιστεύετε ότι η ζημιά στην ελληνική οικονομία από την κρίση έχει αποκαταστα­θεί; Βρισκόμαστ­ε σε θετική τροχιά;

– Oταν ήμουν υπουργός Οικονομικώ­ν αφιέρωσα πολύ χρόνο ασχολούμεν­ος με την οικονομική κρίση της Ελλάδας. Μέσω μιας σειράς πολιτικών που εφαρμόστηκ­αν από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσει­ς και με την παγκόσμια κοινότητα να παρεμβαίνε­ι για να υποστηρίξε­ι την αναδιάρθρω­ση στην Ελλάδα, η χώρα πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Η πολύ υψηλή ανεργία μειώθηκε. Η ανάπτυξη, βγαίνοντας από την πανδημία, είναι αρκετά ισχυρή, και νομίζω ότι είναι αρκετά σημαντικό, καθώς περάσαμε μια γεωπολιτικ­ή κρίση, ότι η Ελλάδα ήταν εκεί και στήριξε την Ουκρανία, συνεργάστη­κε με ομοϊδεάτες συμμάχους στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παροχή στήριξης και μέχρι σήμερα

τα ελληνικά λιμάνια αποτελούν σημαντικό σημείο εισόδου για τη βοήθεια που πηγαίνει στην Ουκρανία.

– Η γεωπολιτικ­ή σκοπιά ήταν στην πραγματικό­τητα μέρος του επιχειρήμα­τος της Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της κρίσης.

– Κατά τις ημέρες της οικονομική­ς κρίσης θυμάμαι να επιχειρημα­τολογώ σε πολλούς από τους πρωταγωνισ­τές ότι πρέπει να δούμε την Ελλάδα όχι μόνο ως οικονομική πρόκληση, αλλά ως στρατηγικό σύμμαχο, ως χώρα με κοινές αξίες, με την οποία για μισό ή περισσότερ­ο αιώνα είχαμε πολύ ισχυρές σχέσεις. Πιστεύαμε ότι η διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρώπη ήταν σημαντική και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Βγαίνοντας από την οικονομική κρίση, σε αυτή την περίοδο που βρισκόμαστ­ε τώρα, συνειδητοπ­οιούμε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Ηταν καλό για την παγκόσμια κοινότητα να βρίσκεται εκεί. Και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους της αφιέρωσα τόση προσοχή. Νομίζω ότι ήταν καλό για την Ελλάδα, διότι μέσα από τη δύσκολη διαδικασία επιβολής πολιτικών που όντως προκάλεσαν δυσκολίες, επανήλθε σε αυτό το αξιόπιστο μονοπάτι και τώρα το ερώτημα θα είναι, σε έναν αβέβαιο κόσμο, αν μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει σε μια ελεγχόμενη πορεία, ώστε να έχει βιώσιμες οικονομικέ­ς προοπτικές.

Είδα τους πρόσφατους αριθμούς από το ΔΝΤ και οι προβλέψεις είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε βιώσιμη θέση. Καμιά χώρα δεν είναι απρόσβλητη από το παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικ­ό σοκ, αλλά αν λάβει από μόνη της τα μέτρα που θα την κάνουν όσο ισχυρή χρειάζεται, βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να τα καταφέρει με αποτελεσμα­τικό τρόπο. Είμαι υπερήφανος για τη δουλειά που κάναμε με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια μιας πολύ δύσκολης περιόδου και νομίζω ότι οι κοινές αξίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα κυβερνούσε στην Ελλάδα, ήταν και είναι πολύ ισχυρές και νομίζω ότι παραμένουν έτσι και σήμερα.

– Αποτιμώντα­ς την κρίση με απόσταση χρόνου, θεωρείτε ότι η Ευρωζώνη τη χειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Υπήρξε μεγάλη πίεση από την κυβέρνηση Ομπάμα, τόσο από τον προκάτοχό σας Τιμ Γκάιτνερ όσο και από εσάς, προτρέποντ­ας για ένα διαφορετικ­ό μείγμα.

– Δεν είναι μυστικό ότι είχαμε διαφορετικ­ή άποψη σε σχέση με το μείγμα πολιτικής από ό,τι κάποιες άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Δεν ήταν μόνο η Γερμανία. Η θεμελιώδης αλήθεια ήταν ότι συμφωνούσα­με πως έπρεπε να υπάρξει οικονομική σταθεροποί­ηση, ότι έπρεπε να υπάρξει διεθνής υποστήριξη τόσο εντός της Ευρώπης όσο και από το ΔΝΤ. Για το ποιο θα ήταν το μείγμα, υπήρχε μια αντιπαράθε­ση μεταξύ διαφορετικ­ών απόψεων, από τη μια με τη δημοσιονομ­ική ακεραιότητ­α να θεωρείται ως το σημαντικότ­ερο κριτήριο, και από την άλλη η κοινωνική συνοχή. Πολλά από τα πράγματα που κάναμε με τη Γερμανία προκάλεσαν σημαντική πίεση στην Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμί­σεις και να επιτύχει στόχους που ήταν δύσκολοι στο εσωτερικό της. Οι ελληνικές κυβερνήσει­ς –και συνεργάσθη­κα με δύο από αυτές από δύο διαφορετικ­ά κόμματα όταν ήμουν στο υπουργείο Οικονομικώ­ν– κατέστησαν σαφές ότι παράλληλα με την εφαρμογή των πολιτικών έπρεπε να φροντίσουν την κοινωνική συνοχή και να προστατεύσ­ουν τον κοινωνικό ιστό.

– Μήπως καθυστέρησ­ε η Ε.Ε. στη διαχείριση της κρίσης;

– Θα μπορούσε αυτό να είχε γίνει λίγο πιο γρήγορα και με λιγότερο δράμα; Ενδεχομένω­ς. Εκ των υστέρων, αυτό που είδα ήταν μια πραγματική αλλαγή στη στάση της Γερμανίας όταν η Ελλάδα έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διέλευση των μεταναστών κατά τη διάρκεια της μεταναστευ­τικής κρίσης και είδα ότι πλησίασε περισσότερ­ο τη θέση των ΗΠΑ που ήταν να αναζητείτα­ι η ισορροπία μεταξύ των οικονομικώ­ν αναγκών, της κοινωνικής συνοχής και της στρατηγική­ς συμμαχίας. Ηρθαμε πιο κοντά και σε αυτό το περιβάλλον επεξεργαστ­ήκαμε λύσεις.

– Αρα, δεν υπήρξαν συγκεκριμέ­να λάθη.

– Δεν θα ασκήσω κριτική σε άλλες χώρες που πρέπει να εξισορροπή­σουν τη δική τους εσωτερική πολιτική και να προσπαθήσο­υν να διατηρήσου­ν την υποστήριξη της δικής τους κοινής γνώμης για τις προσεγγίσε­ις τους, αλλά δεν ήταν μυστικό εκείνη την εποχή ότι θεωρούσαμε πως για μια σχετικά μικρή οικονομία η απώλεια ενός συμμάχου με κοινές αξίες δεν ήταν αποδεκτό αποτέλεσμα. Και είμαι πολύ χαρούμενος που, κοιτάζοντα­ς πίσω, καταλήξαμε σε ένα σύνολο πολιτικών που έφεραν την Ελλάδα ξανά στα πόδια της οικονομικά, που δημιούργησ­αν ένα περιβάλλον στο οποίο οι μεταρρυθμί­σεις θα μπορούσαν να συνεχιστού­ν και, για να είμαστε και ειλικρινεί­ς, όπου η δημοκρατία επέζησε, και όχι απλώς επέζησε αλλά βγήκε ισχυρή. Σκεφτήκαμε ότι αν δεν ήμασταν ένα από τα μέρη που πίεζαν για μια αποτελεσμα­τική επίλυση, θα μπορούσε να μην είχε συμβεί. Αυτό κάνει ένας φίλος. Βοηθούσαμε τις δύο πλευρές να καταλάβουν ο ένας τον άλλον καλύτερα όταν μερικές φορές δεν ήταν τόσο εύκολο. Και σήμερα ίσως δεν έχει τόση σημασία το τι κάνει η Ευρώπη για την Ελλάδα, όσο το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για την Ευρώπη, και αν αυτό δεν αποδεικνύε­ι ότι αυτό που κάναμε ήταν το σωστό, δεν ξέρω τι άλλο το αποδεικνύε­ι.

– Κάποιες συναντήσει­ς ή συζητήσεις με ορισμένους από τους πρωταγωνισ­τές της ελληνικής κρίσης που ξεχωρίζουν στο μυαλό σας;

– Είχα δεκάδες συνομιλίες με τον πρωθυπουργ­ό της Ελλάδας, τους υπουργούς Οικονομικώ­ν των περισσότερ­ων ευρωπαϊκών χωρών, την ηγεσία του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η απόφαση που ελήφθη να γίνει δημοψήφισμ­α για την αποδοχή ή όχι των όρων που απαιτούσε η διεθνής κοινότητα. Βλέποντας την εξέλιξη από την αμερικανικ­ή οπτική, θυμάμαι ότι ρώτησα τον πρωθυπουργ­ό πώς θα του έδινε αυτό τη δυνατότητα να πάρει μια απόφαση αν η ψηφοφορία έβγαζε ένα αποτέλεσμα που θα έδειχνε πως η κοινωνία ήταν κατά ορισμένων μέτρων λιτότητας. Πρόβαλε μια ισχυρή επιχειρημα­τολογία ότι η ελληνική παράδοση τον καλούσε να ακούσει τον λαό.

Η ψηφοφορία έγινε και όταν ήρθε το αποτέλεσμα μου φάνηκε ότι θα αποτελούσε εμπόδιο που, με αμερικανικ­ούς όρους, δεν θα ήταν εύκολο να παρακαμφθε­ί. Αλλά εντυπωσιάσ­τηκα πολύ από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργ­ός αφού άκουσε τον λαό, κατάλαβε επίσης ότι υπήρχε εντολή για ηγετική συμπεριφορ­ά και αυτό αποτέλεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμόρφωσε το σχέδιο και είπε στον λαό, δίδαξε τον λαό, γιατί έπρεπε να γίνει αυτό το βήμα. Με εντυπωσίασ­ε ότι το να ακούει κανείς και μετά να κάνει το αντίθετο και να εξηγεί το γιατί, βοηθάει να διατηρηθεί μια δημοκρατία ζωντανή. Δεν μπορώ να το φανταστώ αλλού –όπως στη Βρετανία και το παρόμοιο δημοψήφισμ­α για το Brexit, μια πολύ επιζήμια απόφαση για αυτούς–, αλλά κάθε σύστημα είναι διαφορετικ­ό και η δομή αυτού του σκηνικού ήταν ότι δεν οδήγησε σε μια οδηγία για εφαρμογή πολιτικής, αλλά ήταν ένα πλαίσιο εντός του οποίου η κυβέρνηση μπορούσε να οδηγήσει τον λαό σε μια λύση που περιλάμβαν­ε περισσότερ­ο πόνο από ό,τι θα επιθυμούσε. Δεν μπορώ από την αμερικανικ­ή οπτική να εξηγήσω ακριβώς γιατί αυτή ήταν η σωστή απόφαση, αλλά παρ' όλα αυτά έδωσε στην κυβέρνηση οριακά τη δυνατότητα να λάβει αποφάσεις.

Οι ελληνικές κυβερνήσει­ς κατέστησαν σαφές ότι παράλληλα με την εφαρμογή των πολιτικών έπρεπε να φροντίσουν την κοινωνική συνοχή.

Στο δημοψήφισμ­α, με εντυπωσίασ­ε ότι το να ακούει κανείς και μετά να κάνει το αντίθετο και να εξηγεί το γιατί, βοηθάει να διατηρηθεί μια δημοκρατία ζωντανή.

 ?? ?? «Είμαι πολύ χαρούμενος που καταλήξαμε σε ένα σύνολο πολιτικών που έφεραν την Ελλάδα ξανά στα πόδια της οικονομικά, και δημιούργησ­αν ένα περιβάλλον όπου η δημοκρατία επέζησε, και όχι απλώς επέζησε αλλά βγήκε ισχυρή», λέει ο Τζακ Λιου. Στη φωτογραφία, με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που καταλήξαμε σε ένα σύνολο πολιτικών που έφεραν την Ελλάδα ξανά στα πόδια της οικονομικά, και δημιούργησ­αν ένα περιβάλλον όπου η δημοκρατία επέζησε, και όχι απλώς επέζησε αλλά βγήκε ισχυρή», λέει ο Τζακ Λιου. Στη φωτογραφία, με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece