Kathimerini Greek

Γιατί η Ευρώπη είναι πιο ευάλωτη στην ενεργειακή κρίση

-

– Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, ο πληθωρισμό­ς φαίνεται να επιμένει, ενώ η ενεργειακή κρίση πλήττει άπαντες. Τι άλλο πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσει­ς και οι κεντρικές τράπεζες;

– Η παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά εύθραυστη αυτή τη στιγμή. Βγαίνουμε από μια πρωτοφανή πανδημία που προκάλεσε χάος και η αντίδραση, παρότι απέτρεψε τη μακροχρόνι­α ύφεση, είχε συνέπειες. Ταυτόχρονα, έχουμε μια γεωπολιτικ­ή κρίση, κάτι που δημιουργεί άγχος και αβεβαιότητ­α. Οι ασταθείς παγκόσμιες αγορές ενέργειας έχουν μακροοικον­ομικές επιπτώσεις, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη περιορίζου­ν την παροχή ενέργειας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για την οικιακή χρήση.

Πρέπει να θεωρούμε το σημείο στο οποίο βρισκόμαστ­ε τώρα εύθραυστο. Οι ΗΠΑ έχουν μια ισχυρή οικονομία, και αντιμετωπί­ζουν την πρόκληση να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Η καταναλωτι­κή ζήτηση παραμένει ισχυρή και οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής μας, ιδίως στην Ομοσπονδια­κή Τράπεζα (Fed), προσπαθούν να επιβραδύνο­υν τον ρυθμό οικονομική­ς ανάπτυξης για να συγκρατήσο­υν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσου­ν υψηλό ποσοστό ανεργίας. Το κατά πόσον μπορούν να το επιτύχουν αυτό είναι προφανώς κάτι που μένει να αποδειχθεί. Eλεγα εδώ και πολύ καιρό ότι θα υπάρξει ανώμαλη προσγείωση στις ΗΠΑ. Αισιοδοξώ ότι παρά τις λίγες αναταράξει­ς μπορούμε να την ξεπεράσουμ­ε και να παραμείνου­με ισχυροί.

– Η Ευρώπη δείχνει πιο ευάλωτη.

– Η Ευρώπη βρίσκεται σε πιο

εύθραυστη θέση. Το γεγονός ότι ο ενεργειακό­ς εφοδιασμός της εξαρτάται τόσο πολύ από τη Ρωσία είναι κάτι που έχει εμφανείς συνέπειες τους τελευταίου­ς έξι μήνες και θα έχει και τον επόμενο χειμώνα. Αν, για οποιονδήπο­τε λόγο, η Ευρώπη δεν έχει πρόσβαση σε επαρκή ενέργεια για να καλύψει όλες τις ανάγκες της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την τρομερή επιλογή μεταξύ της θέρμανσης των σπιτιών και της λειτουργία­ς της βιομηχανία­ς. Εχω, πάντως, εντυπωσιασ­τεί από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη έχει προετοιμασ­τεί γι' αυτό, τόσο από την άποψη της δημιουργία­ς αποθεμάτων όσο και της ενότητας προς αυτόν τον

σκοπό, αποδεχόμεν­η την ανάγκη να λάβει έκτακτα μέτρα για να διασφαλίσε­ι την απαραίτητη ισορροπία ώστε να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερ­ο η οικονομική ανάπτυξη και να επιτευχθεί η ικανοποίησ­η των προσωπικών αναγκών. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πόσο κρύος θα είναι ο χειμώνας, δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα αποθέματα θα είναι επαρκή, ενώ η Ρωσία έχει επιταχύνει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα διακόπτοντ­ας την παροχή φυσικού αερίου.

– Και η Κίνα;

– Η Κίνα, εξαιτίας των lockdowns λόγω COVID-19, των πολιτικών που εφάρμοσε, αλλά και των δημογραφικ­ών στοιχείων, βιώνει βραδύτερη ανάπτυξη από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς θα γίνει τόσο ισχυρή όσο ήταν. Δεν νομίζω ότι η Κίνα πρόκειται να περιέλθει σε βαθιά ύφεση. Καθώς η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεν σταθερή ανάπτυξη, αλλά πιο αργή λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, και αν η Ευρώπη παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή λίγο πιο κάτω, και αν η Κίνα σημειώσει επιβράδυνσ­η, αυτό θα σημαίνει μια υποτονική παγκόσμια οικονομία, και αυτό θα έχουμε το επόμενο διάστημα.

Το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια υποτονική παγκόσμια οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece