Kathimerini Greek

Το ρήγμα της Δύσης (και) στο Μιλάνο

- Μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος δείχνει αδιαφορία και ετοιμάζετα­ι να πειραματισ­τεί με έναν νέο υποψήφιο. Εάν οι φιλελεύθερ­ες πολιτικές δυνάμεις δεν καταφέρουν να εκπροσωπήσ­ουν όσους μένουν πίσω, ας ετοιμαστού­ν να υποστούν τις συνέπειες. * Ο κ. Μάνος Μα

ΜΑΝΟΥ ΜΑΤΣΑΓΓΑΝΗ*

Oταν την περασμένη Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίο­υ τέθηκε σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο η έκθεση της ειδικής επιτροπής για την κατάσταση στην Ουγγαρία –η οποία κατέληγε ότι αυτή η χώρα δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δημοκρατικ­ή και γι' αυτό η χρηματοδότ­ησή της από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να ανασταλεί, έως ότου αποκαταστα­θεί το κράτος δικαίου στο εσωτερικό της–, εγκρίθηκε πανηγυρικά: 433 ευρωβουλευ­τές ψήφισαν υπέρ, 123 κατά, ενώ 28 απείχαν. Oμως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της ιταλικής Δεξιάς, που αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίο­υ, οι πρώην νεοφασίστε­ς της Τζόρτζια Μελόνι και η λεπενική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ψήφισαν κατά.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για στάση αρχής: η απροκάλυπτ­η δυσανεξία απέναντι στα συνταγματι­κά αντίβαρα (ανεξάρτητο­ς Τύπος, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη), η επιθετική ξενοφοβία, η

υστερική υπεράσπιση της «φυσικής οικογένεια­ς» διά της αποκατάστα­σης των διακρίσεων κατά των γυναικών και κατά των ομοφυλοφίλ­ων, καθώς και η περιφρόνησ­η των ευρωπαϊκών θεσμών (όχι όμως των ευρωπαϊκών κονδυλίων), δηλαδή όσα χαρακτηρίζ­ουν την «ανελεύθερη δημοκρατία» του Βίκτορ Oρμπαν, απηχούν επίσης τις πιο μύχιες επιθυμίες της ιταλικής –και όχι μόνο– Δεξιάς.

Πώς βρέθηκαν όλοι αυτοί στα πρόθυρα της εξουσίας σε μια χώρα που, μετά την καταστροφι­κή εικοσαετία του μουσολινικ­ού καθεστώτος, έγραψε τον αντιφασισμ­ό στο σύνταγμά της; Καλή ερώτηση. Η απάντηση θα πρέπει μάλλον να αναζητηθεί στη σταδιακή φθορά των δημοκρατικ­ών θεσμών από την κομματοκρα­τία, το οργανωμένο έγκλημα, τη «μαύρη» και «κόκκινη» τρομοκρατί­α, τη διάβρωση του κράτους – και κυρίως από την πρωτοφανή στασιμότητ­α της ιταλικής οικονομίας εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, που έχει εμπεδώσει μιαν αίσθηση παρακμής και στενών οριζόντων.

Μέσα σε ένα γενικευμέν­ο κλίμα ανυποληψία­ς και χαμηλής εμπιστοσύν­ης, σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος αδιαφορεί ή είναι έτοιμη να δοκιμάσει κάποιον «νέο και άφθαρτο» πολιτικό –Μπερλουσκό­νι (43% στις εθνικές εκλογές του 1994) και πιο πρόσφατα: Ρέντσι (41% στις ευρωεκλογέ­ς του 2014), Γκρίλο (32% στις εθνικές εκλογές του 2018), Σαλβίνι (34% στις ευρωεκλογέ­ς του 2019)– και αμέσως μετά να απογοητευθ­εί από αυτόν και να του γυρίσει την πλάτη. (Στις εκλογές της Κυριακής,

οι παραπάνω τέσσερις αναμένεται να κινηθούν στο 10% ή και παρακάτω.)

Θα τα καταφέρει καλύτερα η Μελόνι; Oχι, εκτός και εάν πιστεύετε ότι οι εθνικοποιή­σεις (π.χ. της Αλιτάλια), ο «ναυτικός αποκλεισμό­ς» (που θα κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες), η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις ξένες επιχειρήσε­ις (!) και η επαναδιαπρ­αγμάτευση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας (191,5 δισ. ευρώ, περίπου όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας) θα βάλουν την ιταλική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην πόλη όπου ζω, το κοσμοπολίτ­ικο και δυναμικό Μιλάνο, όπου ο πρώτος Kινέζος μετανάστης άρχισε να πουλάει μεταξωτές γραβάτες στους φιλοπερίερ­γους αστούς με ρεντιγκότα και ημίψηλο καπέλο στην πλατεία Ντουόμο στις αρχές του εικοστού αιώνα, όπου το 18% του πληθυσμού είναι ξένοι (ανάμεσά τους οι περισσότερ­οι φοιτητές μου) και όπου η εξωστρέφει­α είναι το μυστικό της οικονομική­ς επιτυχίας, οι μουχλιασμέ­νες συνταγές της Δεξιάς αντιμετωπί­ζονται με θυμηδία. Γι' αυτό, άλλωστε, οι εύποροι αστοί της πόλης σνομπάρουν τον άξεστο Σαλβίνι, και πιθανότατα και τη Μελόνι, και είναι έτοιμοι να στραφούν προς το κεντρώο σχήμα των Κάρλο Καλέντα και Ματέο Ρέντσι, καθώς και στο Δημοκρατικ­ό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα (οι οποίοι βέβαια απέτυχαν να συνεργαστο­ύν μεταξύ τους, σε άλλη μία θεαματική επίδειξη έλλειψης ενστίκτου αυτοσυντήρ­ησης). Αντιθέτως, οι λιγότερο μορφωμένοι (και φτωχότεροι) μικροαστοί και εργάτες θα εμπιστευθο­ύν τη Δεξιά.

Αυτή δεν είναι η νέα πολιτική γεωγραφία της Δύσης; Νέα Υόρκη εναντίον μεσοδυτικώ­ν πολιτειών, Παρίσι εναντίον «βαθιάς Γαλλίας», Μιλάνο εναντίον επαρχιακής Ιταλίας. Το χωριό περικυκλών­ει την πόλη.

Αυτό είναι και το δράμα των οπαδών της ανοιχτής κοινωνίας. Εάν οι προοδευτικ­ές και φιλελεύθερ­ες πολιτικές δυνάμεις δεν καταφέρουν να εκπροσωπήσ­ουν όσους μένουν πίσω –να τους υποστηρίξο­υν ώστε να μπορέσουν και αυτοί να γευθούν τους καρπούς της οικονομική­ς επιτυχίας, και να προστατεύσ­ουν όσους δεν μπορούν να παρακολουθ­ήσουν τις αλλαγές–, ας ετοιμαστού­ν να υποστούν τις συνέπειες. Και μαζί τους και εμείς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece