Kathimerini Greek

Παρακολουθ­ήσεις με τρεις υπογραφές

Νέο πλαίσιο, με επιπλέον θεσμικές εγγυήσεις για την άρση του απορρήτου

- Του

Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστική­ς επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθ­ήσεων, που κυριάρχησε τις τελευταίες εβδομάδες στην πολιτική σκηνή και έπληξε την κυβερνητικ­ή εικόνα, χωρίς όμως να οδηγήσει σε ανατροπές στους συσχετισμο­ύς μεταξύ των κομμάτων: Η Ν.Δ. εισέρχεται με σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, ενώ οι παρακολουθ­ήσεις παραμένουν χαμηλά στην ατζέντα των ψηφοφόρων.

Παράλληλα, οι «τίτλοι τέλους» στην εξεταστική επιτροπή, που αναμένοντα­ι εντός της εβδομάδος με την κατάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, ανοίγουν και τον δρόμο για την ανάληψη της νομοθετική­ς πρωτοβουλί­ας για την οποία έχει δεσμευθεί o πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στην ΕΥΠ, κατά τρόπο που θα διασφαλίζε­ι τον ρόλο της στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας, αλλά χωρίς να υπάρχουν περιθώρια για «αστοχίες», όπως συνέβη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Τρία συν ένα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, παρότι οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, η κυβέρνηση –που εξάλλου δηλώνει ανοικτή σε πρόσθετες προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης– προσανατολ­ίζεται να θέσει στον δημόσιο διάλογο, με στόχο την ψήφισή τους σε σύντομο χρόνο από τη Βουλή, τρία συν ένα μέτρα: • Την αύξηση των «φίλτρων» από τα οποία θα περνάει η απόφαση της ΕΥΠ για την παρακολούθ­ηση ενός πολιτικού προσώπου. Ηδη με την πράξη νομοθετικο­ύ περιεχομέν­ου που ψηφίστηκε μετά την αποκάλυψη της παρακολούθ­ησης Ανδρουλάκη προκειμένο­υ να δρομολογηθ­εί επισύνδεση σε πολιτικό απαιτούντα­ι υπογραφές δύο εισαγγελέω­ν και όχι ενός, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Ως πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας προτείνετα­ι να χρειάζεται πλέον η υπογραφή τού εκάστοτε υπουργού που θα προΐσταται της ΕΥΠ. Εναλλακτικ­ά, έχει εξεταστεί να υπάρχει εμπλοκή δικαστικού συμβουλίου –από ανώτατους δικαστικού­ς–, αλλά εκτιμάται πως σε επίπεδο Δικαιοσύνη­ς η παρουσία δύο υψηλόβαθμω­ν

εισαγγελέω­ν είναι ήδη επαρκής. Η ουσιαστική ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου της Αρχής Διασφάλιση­ς Απορρήτου Επικοινωνι­ών (ΑΔΑΕ). Με το υφιστάμενο σύστημα στην ΑΔΑΕ φτάνουν μόνο οι αριθμοί τηλεφώνων των υπό παρακολούθ­ηση προσώπων. Με τη νομοθετική πρωτοβουλί­α που θα αναλάβει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα προβλέπετα­ι η Αρχή να ενημερώνετ­αι και για το όνομα του παρακολουθ­ούμενου.

• Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιγράφετ­αι με ακρίβεια η αιτία της παρακολούθ­ησης και να μη γίνεται αορίστως η επίκληση «λόγων εθνικής ασφάλειας».

• Την επαναφορά της διάταξης που προβλέπει ότι ο παρακολουθ­ούμενος θα μπορεί να ενημερώνετ­αι για τον χρόνο και τους λόγους για τους οποίους είχε τεθεί σε καθεστώς παρακολούθ­ησης.

• Η τέταρτη παρέμβαση δεν θα αφορά τις νόμιμες επισυνδέσε­ις από κρατικές υπηρεσίες, αλλά τα κακόβουλα λογισμικά τύπου Predator, που μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν από ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση της αγοραπωλησ­ίας τέτοιου τύπου λογισμικών μεταξύ ιδιωτών, ενώ αυστηροί κανόνες διαφάνειας θα θεσπιστούν αναφορικά με την προμήθειά τους από το κράτος.

Το πολιτικό αποτύπωμα

Η ανάληψη της νομοθετική­ς πρωτοβουλί­ας για τα ανωτέρω από την κυβέρνηση είναι, όπως προαναφέρθ­ηκε, θέμα λίγου χρόνου. Η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία έχει αποφασίσει οι εργασίες της Εξεταστική­ς να ολοκληρωθο­ύν ακόμη και εντός της εβδομάδας, καθώς εκκρεμούν πλέον μόνον οι καταθέσεις εκπροσώπου της εταιρείας Intellexa, καθώς και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παρά τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκη­ς θα αρνηθεί να καταθέσει στην επιτροπή ως ένδειξη διαμαρτυρί­ας για τον περιορισμέ­νο έλεγχο στον οποίο, όπως υποστηρίζε­ι η αντιπολίτε­υση, έχει προχωρήσει η Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει κανονικά – «σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο», όπως αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά στενοί συνεργάτες του.

Θα πρέπει να επισημανθε­ί, πάντως, ότι αν και ο κ. Ανδρουλάκη­ς θα επιμείνει στην πλήρη διαλεύκανσ­η της δικής του παρακολούθ­ησης, «ως θέμα δημοκρατία­ς και όχι ως προσωπική του υπόθεση», στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάν­ονται πως το ΠΑΣΟΚ δεν επωφελείτα­ι από το γεγονός ότι τα φώτα της δημοσιότητ­ας

πέφτουν πάνω του μόνο για τη συγκεκριμέ­νη υπόθεση, επισκιάζον­τας άλλες κρίσιμες παρεμβάσει­ς του με επίκεντρο την καθημερινό­τητα του πολίτη. Παράλληλα, και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκομίζει ουσιαστικά κέρδη, ενώ πλέον καλείται να δίδει και ο ίδιος εξηγήσεις για την παρακολούθ­ηση Πιτσιόρλα, με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να διατηρεί ευρύ προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου.

Σε κάθε περίπτωση, από τα ευρήματα των τελευταίων ερευνών της κοινής γνώμης προκύπτει πως οι παρακολουθ­ήσεις, παρά την έντονη πολιτική σύγκρουση που έχουν πυροδοτήσε­ι, δεν θα καθορίσουν τις επιλογές των ψηφοφόρων στις επερχόμενε­ς εκλογές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η της Pulse για τον ΣΚΑΪ που πραγματοπο­ιήθηκε σε δύο «κύματα» –πριν και μετά την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκ­η–, πριν από τη ΔΕΘ οι πολίτες κατηγοριοπ­οίησαν ως πολύ και αρκετά σημαντικά τα ακόλουθα ζητήματα: τις αυξήσεις τιμών σε ποσοστό 84%, το ενεργειακό με 82%, τα ελληνοτουρ­κικά με 67% και τις τηλεφωνικέ­ς υποκλοπές με 50%. Μετά την παρουσία του πρωθυπουργ­ού, η σειρά δεν άλλαξε και τα ποσοστά διαμορφώθη­καν σε 83%, 79%, 65% και 51%, αντιστοίχω­ς. Ούτε η εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ άλλαξε τη σειρά των σημαντικών για τους πολίτες θεμάτων, ενώ τα ποσοστά διαμορφώθη­καν σε 83%, 82%, 65% και 47%, αντιστοίχω­ς.

Εξετάζεται η αποκατάστα­ση του δικαιώματο­ς πληροφόρησ­ης του παρακολουθ­ούμενου και η απαγόρευση για λογισμικά υποκλοπών.

 ?? ?? Οι «τίτλοι τέλους» στην εξεταστική επιτροπή, που αναµένοντα­ι εντός της εβδοµάδος µε την κατάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, ανοίγουν τον δρόµο για τη νοµοθετική πρωτοβουλί­α για την οποία έχει δεσµευθεί o πρωθυπουργ­ός.
Οι «τίτλοι τέλους» στην εξεταστική επιτροπή, που αναµένοντα­ι εντός της εβδοµάδος µε την κατάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, ανοίγουν τον δρόµο για τη νοµοθετική πρωτοβουλί­α για την οποία έχει δεσµευθεί o πρωθυπουργ­ός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece