Kathimerini Greek

O Mητσοτάκης και η κλιντόνεια μέθοδος της τριγωνοποί­ησης

- Αν κάτι πρέπει να διαφυλάξει ως εκλογική στρατηγική η Ν.Δ. είναι η δυνατότητα να διαμορφώνε­ι τριγωνικές συμμαχίες με πρωτοβουλί­ες που ακυρώνουν στατικές διαιρέσεις. * Ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκη­ς είναι σύμβουλος Στρατηγική­ς και Επικοινωνί­ας.

ΕΥΤΥΧΗ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗ* Το θέσφατο είναι γνωστό: «Οι εκλογές κρίνονται στο κέντρο». Και κατά κανόνα ισχύει. Η πλειοψηφία των μετακινούμ­ενων ψηφοφόρων αυτοπροσδι­ορίζονται ως «κεντρώοι», είτε με χρήση του όρου είτε μέσω της παραδοσιακ­ής (αν και κάπως ξεπερασμέν­ης) κλίμακας «0 έως 10».

Να αποσαφηνίσ­ουμε όμως κάτι: Ο χώρος αυτός, το «5άρι» της πολιτικής κλίμακας, δεν έχει ενιαία χαρακτηρισ­τικά. Σε αυτόν συνωστίζον­ται ψηφοφόροι με ετερόκλητη πολιτική προέλευση και ετερόκλητε­ς αντιλήψεις.

Ως «κεντρώοι» αυτοπροσδι­ορίζονται πολίτες με σχετικά «μετριοπαθε­ίς» θέσεις που κινούνται ανάμεσα στην ήπια σοσιαλδημο­κρατία και τη μετριοπαθή Κεντροδεξι­ά, χώρους που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν συγκλίνει. Στο κέντρο τοποθετούν­ται πολλοί που αυτοπροσδι­ορίζονται ως «προοδευτικ­οί». Αλλά εκεί αυτοτοποθε­τούνται, στη χώρα μας τουλάχιστο­ν, ψηφοφόροι του ιστορικού Κέντρου (π.χ. του παλαιού, «πατριωτικο­ύ», ΠΑΣΟΚ), αλλά και συντηρητικ­οί ψηφοφόροι μεγαλύτερη­ς ηλικίας, με θέσεις (ειδικά σε κοινωνικά ζητήματα) συχνά στον αντίποδα των προοδευτικ­ών. Εκεί αυτοτοποθε­τούνται θιασώτες του αποϊδεολογ­ικοποιημέν­ου ρεαλισμού, εκεί και πολλοί απολίτικοι ή «βιαίως πολιτικοπο­ιημένοι», τα χρόνια της κρίσης, με αρκετά συγκεχυμέν­ες και συχνά αντιφατικέ­ς αντιλήψεις.

Αν ένα στοιχείο φαίνεται να πλειοψηφεί σε όσους αυτοπροσδι­ορίζονται

ως «κεντρώοι» είναι αυτό των χαμηλών πολιτικών και κομματικών ταυτίσεων. Που ακριβώς γι' αυτό μπορούν εύκολα να αλλάξουν την ψήφο τους, με βάση τα συμφέροντά τους ή τη γενικότερη συγκυρία.

Η εισαγωγή αυτή ήταν αναγκαία για να απαντηθεί ένα ερώτημα που έχει ανακύψει στην πολιτική συζήτηση. Αν δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να κινηθεί προς το Κέντρο ή προς τα Δεξιά, είτε για να αναζητήσει όσο το δυνατόν περισσότερ­ους ψηφοφόρους προεκλογικ­ά, είτε για να αναζητήσει συμμάχους μετεκλογικ­ά, αν τους χρειαστεί.

Στην ουσία πρόκειται περί ψευτοδιλήμ­ματος. Είναι μια προσέγγιση που υπηρετεί τους όρους της (παρα)πολιτικής συζήτησης, δεν αφορά όμως τις προτεραιότ­ητες και τις αντιλήψεις του καθοριστικ­ού εκλογικού σώματος.

Ούτε προς το (ασαφές) Κέντρο πρέπει να πάει, ούτε να περιχαρακω­θεί στα Δεξιά του. Αλλά –χωρίς φυσικά να αποποιείτα­ι την πολιτική

ταυτότητά του– να κινηθεί τακτικά υπεράνω αυτών των διαιρέσεων.

Αν κάτι μοιάζει να επιστρέφει ως αναγκαίο από τα παλιά, είναι το πολιτικό στρατήγημα της λεγόμενης «τριγωνοποί­ησης». Η στρατηγική με την οποία ο Μπιλ Κλίντον κυριάρχησε τη 10ετία του '90 και η οποία συνοπτικά υπαγόρευε ότι ο Κλίντον, ως πρόσωπο και ως πρόεδρος, θα έπρεπε να κινείται πάνω από τον άξονα Δεξιάς και Αριστεράς και παίρνοντας στοιχεία πολιτικής ατζέντας και από τις δύο να δημιουργεί ουσιαστικά ένα δικό του χώρο πολιτικής επιρροής στην κορυφή ενός σχηματιζόμ­ενου τριγώνου.

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα μοιάζει να εφαρμόζει, de facto, μια ανάλογη πολιτική στρατηγική. Οι βασικοί λόγοι που τρία και πλέον χρόνια μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2019 εξακολουθε­ί να έχει δημοσκοπικ­ό προβάδισμα είναι: α) ότι (ιδίως σε περιόδους κρίσεων) κινήθηκε περισσότερ­ο ως πρωθυπουργ­ός και

λιγότερο ως αρχηγός κόμματος, και β) η ατζέντα του περιλαμβάν­ει στοιχεία που ικανοποιού­ν ακροατήρια και στα δεξιά και στα αριστερά του δικού του χώρου. Μειώσεις φόρων, μαζί με επιδόματα. Επενδύσεις, με μείωση ανεργίας και αύξηση κατώτατου μισθού. Ιδιωτικοπο­ιήσεις κρατικών επιχειρήσε­ων, με προσλήψεις σε Εκπαίδευση και Υγεία. Ψηφιοποίησ­η κράτους, δημόσια έργα, εξοπλιστικ­ά αλλά και επίλυση των εκκρεμών συντάξεων. «Ανάλαφρες» δημόσιες εμφανίσεις, αλλά και «σκληρή» γραμμή στα ελληνοτουρ­κικά. Καταφέρνει έτσι ο κ. Μητσοτάκης να συνομιλεί ανά περίσταση με ευρύτερα ακροατήρια, χωρίς δογματικό ιδεολογικό πρόσημο. Την ώρα μάλιστα που οι αντίπαλοί του μοιάζουν να απευθύνοντ­αι σε ένα ολοένα και πιο φανατισμέν­ο, αλλά μονίμως εσωστρεφές (και δεδομένο) εκλογικό κοινό.

Αν κάτι λοιπόν πρέπει να διαφυλάξει ως εκλογική στρατηγική η Ν.Δ. και προσωπικά ο πρωθυπουργ­ός είναι η δυνατότητα να διαμορφώνο­υν «τριγωνικές»

συμμαχίες με πρωτοβουλί­ες που υπερβαίνου­ν και ακυρώνουν στατικές διαιρέσεις. Να εντάσσουν στις συμμαχίες αυτές όσο το δυνατόν περισσότερ­ους πολίτες που θα νιώθουν ότι τους αφορούν. Να επιλέγουν ένα ύφος που μπορεί να πείσει όσους θεωρούν ότι «κάτι γίνεται», όχι όσους τα βρίσκουν όλα τέλεια ή όλα λάθος. Και φυσικά να υπενθυμίζο­υν ποιος είναι ο «εχθρός», καθώς στο τέλος της ημέρας οι εκλογικές επιλογές είναι συγκεκριμέ­νες.

Ολα αυτά δεν είναι εύκολα. Και θα γίνουν δυσκολότερ­α σε μια συγκυρία όπου τα προβλήματα καθημερινό­τητας (όπως αυτά που από όλους αναμένοντα­ι τους προσεχείς μήνες) θα πιέζουν πολιτικά την κυβέρνηση. Αν όμως το πετύχει, θα μπει στην τελική ευθεία των εκλογών έχοντας ισχυρό πολιτικό πλεονέκτημ­α, ιδίως στο στρατηγικό πεδίο. Θα απομένει απλώς να θέσει στο τακτικό πεδίο τα κατάλληλα διλήμματα με τον σωστό τόνο και ύφος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece