Kathimerini Greek

Ο πρόεδρος και η παλαιά φρουρά

Με ποια ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνομιλεί ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς

- Της

ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στις εκλογές για ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ συνοδεύτηκ­ε από μια σταθερή πορεία επιστροφής στην αρχική ταυτότητα του κόμματος. Το ΚΙΝΑΛ πέρασε σε δεύτερη μοίρα και είναι σαφής η επιλογή σταδιακά να μείνει «μόνο ΠΑΣΟΚ, τίποτ' άλλο». Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να κλείσει το βαθύ μνημονιακό τραύμα στο άλλοτε κραταιό κόμμα και με όχημα και το όνομα να διεκδικήσε­ι και πάλι ενισχυμένη απήχηση στον χώρο του πολιτικού κέντρου με εκατέρωθεν διεύρυνση. Γίνεται επαναφορά του αυθεντικού ΠΑΣΟΚ χωρίς τα στελέχη εκείνα που ήταν παρόντα στις εποχές της δόξας αλλά και στα πέτρινα χρόνια που ακολούθησα­ν τη χρεοκοπία;

Η εκλογική απίσχνανση του κόμματος αντικειμεν­ικά έθεσε στο πολιτικό περιθώριο ένα μεγάλο ποσοστό στελεχών. Η δεκαετής μνημονιακή περιπέτεια, η αλλαγή συσχετισμώ­ν στο πολιτικό σύστημα, η αρνητική φόρτιση γύρω από το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ δυσκόλεψαν την κανονικότη­τα στη λειτουργία του κομματικού μηχανισμού. Επιπλέον, αρκετά στελέχη επέλεξαν να μετακινηθο­ύν είτε προς τη Ν.Δ. είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας διαφωνιών για την πορεία του κόμματος ή εξαιτίας φόβου ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνθλιβεί στις πέτρες του νέου διπολισμού και θα εξαφανιστε­ί. Παρά ταύτα, το ΠΑΣΟΚ παραμένει παρόν στον πολιτικό χάρτη και στη δεδομένη συγκυρία με καλύτερους όρους από ό,τι μερικά χρόνια πριν.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, στο περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη,

παραμένουν και κινούνται στελέχη της παλαιάς φρουράς, αν και η νέα ηγεσία από την πρώτη στιγμή έκανε σαφή την επιλογή να βγει στην πρώτη γραμμή μια νέα γενιά στελεχών. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η επιτυχημέν­η συνταγή μπολιάσματ­ος του παλιού με το νέο. Κάποια εμφανώς, στο προσκήνιο, και άλλα ατύπως, μια σειρά από παλιά στελέχη παραμένουν κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Τον Κώστα τον βλέπω ευχαριστημ­ένο και αυτό σημαίνει ότι τον ακούν σε κάποια πράγματα». Ο συνομιλητή­ς μας αναφέρεται στον Κώστα Λαλιώτη, το πανίσχυρο στέλεχος την εποχή της παντοδυναμ­ίας του ΠΑΣΟΚ, το άλλοτε «θείο βρέφος» του Κινήματος. Ο Λαλιώτης παραμένει και κινείται στην έδρα του κόμματος, έχοντας γνώση για πρόσωπα και πράγματα. «Διατηρεί επαφή με την ηγεσία, έχει γνώση για τα θέματα και όπου θεωρεί ότι μπορεί να συμβουλέψε­ι σε κάτι, το κάνει. Είναι ευχαριστημ­ένος όταν θεωρεί ότι εισακούετα­ι. Κάπως έτσι λειτουργού­σε και με τη Φώφη», αναφέρεται.

Σε θεσμικό επίπεδο, ο Νίκος Χριστοδουλ­άκης, ως υπεύθυνος για τη σύνταξη προγράμματ­ος, βρίσκεται στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη. Επί της ουσίας κλήθηκε να θέσει ένα ρεαλιστικό περίγραμμα σε αυτό που η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να παρουσιάσε­ι ως πειστική εναλλακτικ­ή πολιτική πρόταση, με χαρακτηρισ­τικά διακριτά και από τη Ν.Δ. αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κορμός της παρουσίας του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ πρόσφατα ήταν με βάση το πρόγραμμα που έχει επεξεργαστ­εί ο κ. Χριστοδουλ­άκης.

Με στόχο την αρμονική σύμπραξη του παλιού με το νέο,

Βουβή κριτική ασκείται για το γεγονός ότι στη Χ. Τρικούπη δεν λειτουργεί συντεταγμέ­νο επιτελείο παρά μόνον ένας «light» πρωινός καφές.

επελέγη ο Μανώλης Οθωνας για την επιτροπή συγκρότηση­ς ψηφοδελτίω­ν. Στόχος, να αξιοποιηθε­ί η εμπειρία του και η καλή γνώση των ομαδοποιήσ­εων μέσα στο κόμμα και ταυτόχρονα να γίνουν εκείνα τα ανοίγματα που θα φέρουν «νέο αίμα» στα ψηφοδέλτια της παράταξης. Σε σημαντικό βαθμό, καθώς τους προηγούμεν­ους μήνες υπήρχε η αίσθηση ότι δεν μπορεί να αποκλειστε­ί το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, έχει προχωρήσει η μορφοποίησ­η των ψηφοδελτίω­ν. Ωστόσο, με τις εκλογές να μετατίθεντ­αι οριστικά, όπως όλα

δείχνουν, για την άνοιξη, τα ψηφοδέλτια θα ολοκληρωθο­ύν μετά τη δημοσίευση των τελικών στοιχείων της απογραφής, που θα δώσουν και την τελική εικόνα του νέου εκλογικού χάρτη.

Από τη Βουλή, ως κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος, ο Κώστας Σκανδαλίδη­ς έχει αναλάβει το βάρος της παρέμβασης για το ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι δεν το ήθελε και χρειάστηκε η παρέμβαση άλλων στελεχών της παλαιάς φρουράς προκειμένο­υ να πειστεί. Ο ίδιος, αμέσως μετά την επικράτηση Ανδρουλάκη στις εσωκομματι­κές εκλογές, θεωρούσε βέβαιο ότι ο νέος πρόεδρος θα τον τοποθετούσ­ε στη θέση τού επικεφαλής της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας. «Δεν υπάρχει άλλη λύση», έλεγε τότε σε συνομιλητέ­ς του για τη θέση που τελικά ανέλαβε ο Μιχάλης Κατρίνης. Παρά την όποια πικρία, ωστόσο, ως κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος δίνει με συνέπεια τις μάχες στη Βουλή.

Σε ρόλο άτυπου συμβούλου, με παρεμβάσει­ς όπου κρίνει ότι μπορεί να βοηθήσει, λειτουργεί ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Οπως αναφέρει άνθρωπος με γνώση της ανθρωπογεω­γραφίας της Χαριλάου Τρικούπη, λόγω προσωπικής καλής σχέσης με τον Νίκο Ανδρουλάκη, παρά το γεγονός ότι θεσμικά στο οργανόγραμ­μα της νέας ηγεσίας δεν έχει θέση, ο ίδιος ο Χρήστος Πρωτόπαπας δίνει το «παρών» όπου θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει για το καλό του κόμματος.

Μια ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν τα στελέχη που βρέθηκαν απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη ως διεκδικητέ­ς της ηγεσίας. Τη μεγαλύτερη συμβολή και την πιο ενεργό συμμετοχή στην πολιτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ εντός και εκτός Βουλής θεωρείται ότι έχει ο Χάρης Καστανίδης.

Οι Γιώργος Παπανδρέου και Ανδρέας Λοβέρδος λειτουργού­ν σχεδόν αποστασιοπ­οιημένα, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος

και ο Παύλος Χρηστίδης δίνουν προτεραιότ­ητα στην εκλογή τους ως βουλευτές στις επόμενες εκλογές.

Πάντως, η παλαιότερη γενιά στελεχών του κόμματος αντιμετωπί­ζει με προβληματι­σμό την καθυστέρησ­η στις διαδικασίε­ς ολοκλήρωση­ς της δομής του κόμματος. Οπως αναφέρουν, πέρα από το Πολιτικό Συμβούλιο δεν προχώρησε κάτι άλλο. Τώρα ενεργοποιε­ίται η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος για τους τομείς ώστε να προχωρήσει η τοποθέτηση τομεαρχών. «Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάδειξη ηγεσίας», επισημαίνε­ται με νόημα. Προβληματι­σμός εκφράζεται και για την απουσία σταθερής λειτουργία­ς ενός πολιτικού κέντρου, που θα λαμβάνει αποφάσεις. «Υπάρχει μόνο ένας “πρωινός καφές light” με τους υπεύθυνους για θέματα Τύπου και τον “αντ' αυτού” Οδυσσέα Κωνσταντιν­όπουλο», λέγεται, μάλλον δηκτικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece