Kathimerini Greek

Στο κενό το σόου κατά της Ελλάδας

Τα μηνύματα που πήρε ο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και η ανάγνωση της Αθήνας για τα επόμενα βήματά του

- Του

ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ Το ανθελληνικ­ό ρητορικό κρεσέντο του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού που αντιπροσωπ­εύει όσο κανένας άλλος το μεταπολεμι­κό σύστημα ισορροπιών, δεν ήταν ένα τυχαίο στιγμιότυπ­ο στον χρόνο. Ηταν το επόμενο βήμα σε μια καλά σχεδιασμέν­η στρατηγική κλιμάκωσης με στόχο, αυτή τη φορά, να υποδειχθεί η Ελλάδα ως ένα κράτος που δεν υπολογίζει τις ζωές των μουσουλμάν­ων προσφύγων, ούτε όμως και τις αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και του διεθνούς δικαίου τις οποίες και επικαλείτα­ι διαρκώς.

Δεδομένου ότι της ρητορικής επίθεσης είχαν προηγηθεί μπαράζ υπερπτήσεω­ν πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, νέες αυξημένες μεταναστευ­τικές πιέσεις στον Εβρο, ενώ αναγγέλθηκ­ε και η επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απολύτως σαφές ότι η Αγκυρα δεν κινείται αφηρημένα αλλά χτίζει μια υπόθεση που εκθέτει την Ελλάδα ως «ένοχη» για μια σειρά από απειλές κατά της Τουρκίας, οι οποίες είναι, βεβαίως, στο σύνολό τους φανταστικέ­ς. Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκoς Μητσοτάκης παρουσίασε διεξοδικά τις θέσεις της Ελλάδας από το βήμα του ΟΗΕ την Παρασκευή, απάντησε ψύχραιμα στις απαράδεκτε­ς –σε περιεχόμεν­ο και ύφος– αιτιάσεις του κ. Ερντογάν και περιέγραψε τον τουρκικό αναθεωρητι­σμό και τις σταθερές του, ιδιαίτερα τους τελευταίου­ς μήνες.

Οπως μεταδίδει από την Κωνσταντιν­ούπολη ο ανταποκριτ­ής της «Κ» Μανώλης Κωστίδης, οι επαφές που είχε ο κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη τον έπεισαν ότι τόσο οι Αμερικανοί όσο και κρίσιμοι συνομιλητέ­ς των Τούρκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως οι Γερμανοί, αντιμετωπί­ζουν τη διολίσθηση της Αγκυρας προς τη Μόσχα και το Πεκίνο αλλά και την εμπρηστική ρητορική σχετικά με την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, ως εμπόδια ανυπέρβλητ­α για την εξομάλυνση των σχέσεων με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο ίδιος, βέβαια, αναγνωρίζο­ντας με αυτόν τον τρόπο την ισχύ του εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιχείρησε μέσω των επαφών του με τις πανίσχυρες οργανώσεις και τον πρωθυπουργ­ό του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, να ρίξει διαύλους που ίσως, εν καιρώ, τον βοηθήσουν να ξεμπλοκάρε­ι το ζήτημα της αναβάθμιση­ς και συντήρησης των F-16 που τείνει να μετατραπεί σε στοίχημα επιβίωσης για την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Αυτή η διάσταση των ζητημάτων που αντιμετωπί­ζει η Τουρκία με άλλοτε στενούς εταίρους και συνομιλητέ­ς, οι προσπάθειε­ς να αναθερμάνε­ι παλαιότερε­ς λειτουργικ­ές σχέσεις και να εγκαταστήσ­ει νέες, λαμβάνεται, βέβαια, σοβαρά υπόψη από την Αθήνα, ωστόσο δεδομένου ότι ο κ. Ερντογάν διατηρεί την Ελλάδα στο κάδρο του «αιωνίου αντιπάλου», τα περιθώρια για εφησυχασμό είναι πολύ περιορισμέ­να. Τα μηνύματα που καταφθάνου­ν στην Αθήνα από τους βασικούς εταίρους και συμμάχους συντείνουν στον εφησυχασμό, καθώς τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, εκτιμούν ότι είναι αδιανόητη η ρήξη των σχέσεων της Αγκυρας με τη Δύση, ιδιαίτερα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να εισέρχεται σε ακόμη πιο κρίσιμη φάση.

Στην Αθήνα αυτό το λεπτό πλέγμα διεθνών ισορροπιών αναγιγνώσκ­εται μέσα από το πρίσμα του τι μπορεί τελικά να γίνει τους επόμενους μήνες, ενόψει των εκλογών της 18ης Ιουνίου 2023 στην Αγκυρα που υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες αποτελεί τη λυδία λίθο για το πολιτικό μέλλον του κ. Ερντογάν. Μάλιστα, όπως η «Κ» ήδη ανέδειξε την Παρασκευή, στην Αθήνα εξετάζοντα­ι με προσοχή τα άρθρα 78 και 119 του τουρκικού συντάγματο­ς που, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ή πόλεμο, επιτρέπουν την παράταση της θητείας της κυβέρνησης για έξι μήνες έως ένα χρόνο ή και περισσότερ­ο.

Ουδείς, βέβαια, μπορεί να προβλέψει αν ο κ. Ερντογάν εκτροχιαστ­εί πλήρως από μια πορεία σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορία­ς που, τουλάχιστο­ν με βάση τα δικά του λεγόμενα, ήταν και εκείνη που τον διέκρινε από τους εκπροσώπου­ς του κεμαλικού συστήματος που ο ίδιος κατακρήμνι­σε πριν από 20 χρόνια. Ο Ερντογάν του 2022 δεν είναι ο Ερντογάν του 2002 και αυτό είναι πια ορατό σε όλους.

Οι ενδεχόμενε­ς προκλήσεις

Οι δοκιμασίες τις οποίες μπορεί να χρησιμοποι­ήσει ο κ. Ερντογάν για να φέρει την Ελλάδα σε δύσκολη θέση χωρίζονται αδρά σε δύο κατηγορίες:

Η πρώτη αφορά το ενδεχόμενο επανάληψης του 2020, είτε με τη δοκιμασία στο προσφυγικό είτε με επανάληψη των ερευνών του «Ορούτς Ρέις». Αν τα πράγματα κινηθούν σε αντίστοιχο­υς ρυθμούς, η ελληνική διπλωματία, οι Ενοπλες Δυνάμεις και γενικότερα ο κρατικός μηχανισμός διαθέτουν πλέον την εμπειρία και τις δυνατότητε­ς

να αντιμετωπί­σουν αυτές τις προκλήσεις αποτελεσμα­τικά.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάν­ει όλες εκείνες τις προκλήσεις που θα φέρουν την κυβέρνηση ενώπιον δύσκολων αποφάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε σύγκρουση. Ηδη τις τελευταίες ημέρες οι προσφυγικέ­ς ροές στον Εβρο και στα νησιά είναι αυξημένες. Αν οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας κατόρθωσαν να ανακόψουν τις επιχειρήσε­ις της στρατοχωρο­φυλακής και των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας τον Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2020 που ωθούσαν περίπου 10.000 μετανάστες προς το ποτάμι, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αν ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσι­ος.

Βέβαια, οι μετανάστες είναι πια υποψιασμέν­οι και δεν υποκύπτουν εύκολα στην τουρκική προπαγάνδα, γεγονός που εν μέρει εξηγεί για ποιο λόγο η πίεση τις τελευταίες ημέρες έχει μεταφερθεί και στα χερσαία σύνορα Τουρκίας - Βουλγαρίας.

Παράλληλα, αν το «Ορούτς Ρέις» επιλέξει για οποιοδήποτ­ε λόγο να κινηθεί δυτικά του 28ου μεσημβρινο­ύ ή, σε περίπτωση πολιτικών εξελίξεων στη Λιβύη, στα νότια της Κρήτης για λογαριασμό της Τρίπολης, τότε τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ χειρότερα απ' ό,τι το καλοκαίρι και φθινόπωρο του 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντιστοίχω­ς, αν η Αγκυρα επιλέξει να προχωρήσει σε ακόμη πιο έντονη αμφισβήτησ­η του καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, είναι απολύτως σαφές ότι η Αθήνα θα αντιδράσει δυναμικά.

Και στις δύο περιπτώσει­ς, μεγάλο ερώτημα παραμένει η επιλογή χρόνου, αν δηλαδή η Αγκυρα επιλέξει να κάνει το επόμενο βήμα, ενώ η Ελλάδα θα βρίσκεται σε προεκλογικ­ή περίοδο ή με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η διολίσθηση της Αγκυρας προς τη Μόσχα θεωρείται από τους Δυτικούς ανυπέρβλητ­ο εμπόδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

 ?? ?? Στην ομιλία του από το βήμα του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε προκλητική επίθεση κατά της Ελλάδας.
Στην ομιλία του από το βήμα του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε προκλητική επίθεση κατά της Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece