Kathimerini Greek

Η αμφισβήτησ­η της Λωζάννης έχει ρίζες ενός αιώνα

Η χίμαιρα της «Μεγάλης Τουρκίας»

- Συνέντευξη στον

ΠΑΥΛΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­Ο

Ο Χανς-Λούκας Κίζερ –καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμ­ιο της Ζυρίχης και Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμ­ιο του Νιούκαστλ στην Αυστραλία– είναι ένας από τους πιο διακεκριμέ­νους γνώστες της σύγχρονης Τουρκίας. Εχει ερευνήσει σε βάθος τη Συνθήκη της Λωζάννης, για την οποία πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσ­ει βιβλίο. Ηδη το 2017 το βιβλίο του με τίτλο «Talaat Pasha: Father of Modern Turkey, Architect of Genocide» («Ταλάτ Πασά: Πατέρας της Σύγχρονης Τουρκίας, Αρχιτέκτον­ας της Γενοκτονία­ς»), που κυκλοφόρησ­ε από τις εκδόσεις του αμερικανικ­ού Πανεπιστημ­ίου Πρίνστον, συζητήθηκε αρκετά στους ακαδημαϊκο­ύς κύκλους.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή, ο Χανς-Λούκας Κίζερ θα μιλήσει στις 28 Σεπτεμβρίο­υ στο Dukakis Center του ACT - Τhe American College of Thessaloni­ki για τη Συνθήκη της Λωζάννης και τον αποφασιστι­κό ρόλο της στη διαμόρφωση της σύγχρονης Τουρκίας. Στη συνέντευξή του στην «Κ» αναλύει τις ρίζες του τουρκικού εθνικισμού και εξηγεί τις αιτίες αλλά και το πιθανό μέλλον της επεκτατική­ς πολιτικής του προέδρου Ερντογάν.

– Η Συνθήκη της Λωζάννης αμφισβητεί­ται από τον πρόεδρο Ερντογάν. Ωστόσο, η Ελλάδα και η Δύση δεν έχουν δείξει διάθεση να τη διαπραγματ­ευθούν εκ νέου. Γιατί επιμένει;

– Η αμφισβήτησ­η της Συνθήκης της Λωζάννης πηγαίνει πίσω στον χρόνο και σχετίζεται με τις τουρκο-ισλαμιστικ­ές ρίζες του Ερντογάν. Ο πρόεδρος

της Τουρκίας εκτιμά πολύ τον Καντίρ Μισίρογλου (1933-2019), συγγραφέα ενός βιβλίου κατά της Συνθήκης της Λωζάννης (σ.σ.: «Λωζάννη: Νίκη ή Ηττα», 1992). Ο Μισίρογλου άντλησε τα περισσότερ­α από τα επιχειρήμα­τά του από τα απομνημονε­ύματα του Ριζά Νουρ, εκπροσώπου της Αγκυρας στη Λωζάννη. Για να κατανοήσου­με καλύτερα τις σημερινές εξελίξεις θα πρέπει να εστιάσουμε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατία­ς, για την οποία η Συνθήκη της Λωζάννης θεωρείται ως το διεθνές «πιστοποιητ­ικό γεννήσεως».

– Με ποιο τρόπο η ίδρυση του τουρκικού κράτους προσδιορίζ­ει τη σημερινή επεκτατική πολιτική της Τουρκίας;

– Κάτω από τη σημαία του εθνικισμού, η Δημοκρατία με έδρα την Aγκυρα αναδύθηκε μέσα από μια μουσουλμαν­ική κοινότητα αντικρουόμ­ενων συμφερόντω­ν. Στον πόλεμο για την αποκλειστι­κή κυριαρχία στην Ανατολία υποστηρίχθ­ηκε από τους Μπολσεβίκο­υς. Πριν από αυτόν τον πόλεμο το δικτατορικ­ό νεοτουρκικ­ό κόμμα-κράτος, που κυβερνούσε την Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία, είχε χάσει τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα περισσότερ­α στελέχη στην Aγκυρα ήταν πρώην Νεότουρκοι, πολλοί από τους οποίους συμμετείχα­ν σε πράξεις γενοκτονία­ς κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

– Oλα αυτά διαμόρφωσα­ν συνθήκες που διαφοροποι­ούν την Τουρκία από τη Δύση;

– Από την ίδρυσή του το κράτος δεν στηρίχθηκε σε κάποιο δημοκρατικ­ό κοινωνικό συμβόλαιο. Πρωταρχική σημασία

αποτελεί μια προειδοποί­ηση για τους επίδοξους αυτοκράτορ­ες», λέει ο Χανς-Λούκας Κίζερ, επισημαίνο­ντας ότι θα υπάρξει διεθνής αντίδραση εάν ο Ερντογάν αμφισβητήσ­ει με τα όπλα το status quo στη ΝΑ Μεσόγειο.

Ο πόλεμος είναι ένας πραγματικό­ς κίνδυνος όταν υπάρχει ένας αυταρχικός ηγέτης που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

είχαν η τουρκο-μουσουλμαν­ική ταυτότητα και η πίστη στην κυβέρνηση. Μια δημοκρατικ­ή βάση συνεννόηση­ς θα είχε κωδικοποιη­θεί σε ένα συναινετικ­ό, ευρείας αποδοχής, σύνταγμα. Χωρίς γερές συνταγματι­κές βάσεις η εθνική πολιτική δεν απέκτησε πυξίδα και ως εκ τούτου παρασύρθηκ­ε σε κρίσεις.

– Παρ’ όλα αυτά η Τουρκία κατόρθωσε να διατηρήσει τη συνοχή της. Πώς τα κατάφερε;

– Στη δεκαετία του 1920, το τουρκικό κράτος επωφελήθηκ­ε από την πλούσια, αποκαλούμε­νη «εγκαταλελε­ιμμένη (χριστιανικ­ή) περιουσία» που η Λωζάννη άφησε στην Aγκυρα. Μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι δυτικοί θεσμοί έσπευσαν να διασώσουν επανειλημμ­ένως τον νέο στρατηγικό εταίρο στις επαναλαμβα­νόμενες οικονομικέ­ς κρίσεις του. Η Τουρκία εξακολουθο­ύσε να μαστίζεται από βία και ανελευθερί­α. Μια σχεδόν μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικρατούσ­ε σε μέρη της χώρας. Oμως, ακόμα και έτσι, η Συνθήκη της Λωζάννης εξασφάλισε την ειρήνη με τους γείτονες κατά τον 20ό αιώνα.

– Μπορούμε να πούμε ότι ο Ερντογάν έδωσε φωνή σε ένα

ρεύμα κατά της Λωζάννης που υπάρχει εδώ και 100 χρόνια στην Τουρκία, αλλά δεν εκφραζόταν;

– Οι ισλαμιστές και οι υπερεθνικι­στές έχουν μετανιώσει εδώ και πολύ καιρό για την πιστή εφαρμογή του λεγόμενου Εθνικού Συμφώνου (σ.σ.: πρόκειται για την κεμαλική εκδοχή για τα όρια του νέου τουρκικού κράτους, όπως διατυπώθηκ­ε πριν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και εν πολλοίς, αλλά όχι πλήρως, επικυρώθηκ­ε στη Λωζάννη). Ηθελαν την ενιαία κυριαρχία της Αγκυρας όχι μόνο σε ολόκληρη τη Μικρά Ασία, αλλά και σε γειτονικές περιοχές. Σε αυτό το πνεύμα κινείται ο Ερντογάν, ο οποίος έχει ξεπεράσει τα «σύνορα της Λωζάννης» με πόλεμο και εισβολή, ήδη από το 2016. Η Διάσκεψη της Λωζάννης είχε εγκρίνει το Εθνικό Σύμφωνο, αλλά σε μια μετριοπαθή εκδοχή, χωρίς τη Βόρεια Συρία και τα περισσότερ­α νησιά του Αιγαίου. Αν και περήφανος για τα επιτεύγματ­ά του στη Λωζάννη, ο Νουρ συμπαθούσε τους μαξιμαλιστ­ές.

– Δηλαδή ο μαξιμαλισμ­ός του 1923, επιστρέφει ενόψει των εκλογών του 2023...

– Οι εκλογές του 2023 στην Τουρκία δεν είναι η αιτία, αλλά ο καταλύτης μιας πιθανώς επιταχυνόμ­ενης

και δυναμικής αναθεώρηση­ς. Aλλοι παράγοντες είναι οι κακές δημοσκοπήσ­εις, ο αστρονομικ­ός πληθωρισμό­ς και η μείωση της εμπιστοσύν­ης της κοινής γνώμης. Η εικόνα είναι ξεκάθαρη: Χωρίς αληθινά διαπιστευτ­ήρια και ειρηνική στρατηγική πυξίδα, μια λαϊκιστική απολυταρχί­α αναζητά τη σωτηρία της στην εσωτερική καταστολή και την επέκταση της τουρκο-ισλαμιστικ­ής επιρροής.

– Προφανώς πιστεύετε ότι η αναθεωρητι­κή συμπεριφορ­ά της Τουρκίας είναι ανεξάρτητη από τον Ερντογάν και μπορεί να συνεχιστεί και μετά από αυτόν.

– Βλέπω για άλλη μία φορά να αναδύεται η χίμαιρα της «Μεγάλης Τουρκίας». Οπως και κατά τη διάρκεια των κρίσεων μετά τη συνταγματι­κή επανάσταση των Νεοτούρκων του 1908, η χίμαιρα αυτή υποκαθιστά τις πραγματικέ­ς προτεραιότ­ητες και τις προκλήσεις που είναι ο δρόμος προς τη δημοκρατία, η εσωτερική ειρήνη και ο εκδημοκρατ­ισμός στη Μέση Ανατολή. Κατά τα μέσα της δεκαετίας του 2010, η Αγκυρα έχασε οριστικά αυτή την ευκαιρία. Ο αυταρχικός λαϊκισμός έχει αγκαλιάσει τον ισλαμισμό και τον υπερεθνικι­σμό. Δυστυχώς βλέπουμε έναν

ανθυγιεινό εθνικισμό και στα κόμματα της αντιπολίτε­υσης.

– Με τον Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον και τον Μακρόν στο Παρίσι μπορεί ο Ερντογάν να έχει πιθανότητε­ς επιτυχίας εάν αποφασίσει να αμφισβητήσ­ει με τα όπλα το status quo στη Νοτιοανατο­λική Μεσόγειο;

– Η πολεμική ρητορική της Aγκυρας και η δημιουργία έντασης είναι σε μεγάλο βαθμό για εσωτερική κατανάλωση. Από αυτή την άποψη, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. έχουν επιτρέψει εδώ και πολύ καιρό στην Τουρκία να χορεύει μπροστά στη μύτη τους. Ωστόσο, ο πόλεμος είναι ένας πραγματικό­ς κίνδυνος όταν υπάρχει ένας αυταρχικός ηγέτης που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Το καθεστώς στην Αγκυρα έχει περιορίσει μέχρι στιγμής τις επιθέσεις του στο εξωτερικό, σε μέρη όπου είχε να αντιμετωπί­σει ασθενέστερ­ους αντιπάλους. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική πιθανότητα η Τουρκία να εμπλακεί επιτυχώς σε ένοπλη σύγκρουση κατά της Ελλάδας. Οι ηγεσίες στην Ουάσιγκτον, στο Παρίσι και σε άλλες πρωτεύουσε­ς δεν θα δίσταζαν να υποστηρίξο­υν την αμυνόμενη πλευρά. Η Ουκρανία αποτελεί μια προειδοποί­ηση για τους επίδοξους αυτοκράτορ­ες.

 ?? ?? «Η Ουκρανία
«Η Ουκρανία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece